PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Više prostora za stanovanje: Gradska kuća sa tri dupleks stana i dvorištem (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 20.10.2023

Inovativnim arhitektonskim pristupom, na dve spojene uske parcele, projektovana je višeporodična kuća sa tri dupleks stana sa dvorištem, kojom se rešava problem gustine naseljenosti i finansijske pristupačnosti stanovanja u gradskoj zoni.

 

Urbanu matricu stambenih delova porodičnog stanovanja Toronta karakterišu uske i duge parcele, uobičajnih dimenzija 5,5m širine i 30m dužine. Na ovim parcelama smeštene su u nizu jednoporodične kuće niske spratnosti, zbog čega gustina naseljenosti ostaje mala i ne prati trend brzog rasta gradskog stanovništva. 

 

Na poziv kanadskog arhitektonskog novinara i kritičara Alexa Bozikovica, četiri lokalne arhitektonske firme predstavile su modele stanovanja koji su alternativa favorizovanim jednoporodičnim objektima u stambenim četvrtima niske spratnosti, koje čine veći deo grada. 

 

 

Kuća sa tri stana na više nivoa i zasebnim jedinicama u suterenu, smeštena je na dve spojene uske parcele 

 

Kao odgovor na ponuđeni izazov, uz kritiku lokalne politike urbanog planiranja koja dovodi do problema sa pristupačnošću stanovanja, Batay-Csorba Architects su predstavili projekat objekta niske spratnosti sa šest stambenih jedinica, pod imenom Triple Duplex.

 

 

Ovaj projekat je zahtevao spajanje dve susedne parcele, čime se dobija širina parcele od 11 metara. Na novoformiranoj parceli, projektovana je zgrada koja se sastoji od tri dupleksa.

 

U osnovi kvadratnog oblika, “dupleksisu postavljeni u nizu  jedan iza drugog - napred, u sredini i pozadiIako nazvani dupleksima, svaki od njih ima stambenu jedinicu na tri sprata i jednu zasebnu jedinicu u podrumskoj etaži. Kod prednjeg i zadnjeg stana, spoljnim stepenicama se spušta u suteren sa velikim prozorom i ulaznim vratima. Ova jedinica može biti stan za izdavanje, ili pružiti više fleksibilnosti za različite generacije porodice, sa opcijom da se deli ili kombinuje tokom vremena. 

 

Shop the look: Enviro atraktivni okrugli  i pravougaoni tabureti 

 

Ulazi u prednje stanove okrenuti su prema ulici. Srednjoj i zadnjoj jedinici se pristupa putem prolaza duž bočnih strana zgrade. 

 

 

Dvorišta delimično zatvorena fasadnom rešetkom, predviđena su za korišćenje tokom cele godine 

 

Za svaku stambenu jedinicu planirano je prostrano, delimično zatvoreno dvorište, oivičeno poluprozirnim rešetkama, čime se stvara veza sa spoljnim svetom, čuvajući istovremeno privatnost koju ljudi žele. 

Ova dvorišta su važna za koncept. Ona kombinuju verandu i prednje dvorište, da bi se stvorio prostor koji se može koristiti tokom cele godine. Sklopive nadstrešnice, otvoreni kamin i podno grejanje bi ih činili zaista upotrebljivim i udobnim. 

 


Pogledajte i:

Jedna od najlepših ikad: Vila u Brazilu sa raskošnim spiralnim stepenicama, obmotana drvenom mrežom (PLAN)

Moderna prizemna kuća koja slavi lepotu jednostavnosti (PLAN)


 

Shop the look: moderna fotelja od punog drveta 

 

Projektovani za višečlane, višegeneracijske porodice, prednji i zadnji stanovi sadrže kuhinju, trpezariju, dnevni boravak i tri spavaće sobe sa kupatilima. Srednji stan ima dnevnu sobu, kuhinju i dve spavaće sobe. 

Potencijalni problemi sa manjkom dnevnog svetla rešavaju se krovnim prozorima I krovnom terasom, kao i formiranjem unutrašnjih dvorišta koja u prostor unose dinamičnu igru svetla I senke koju pravi fasadna rešetka.

 

Shop the look: Enviro  moderne stolice  

 

Same kuće su u osnovi kvadratne i imaju udobne veličine prostorija i dobre planove spratova. To je očigledan kontrast prema dugim i uskim spratovima viktorijanskih ili edvardijanskih kuća u Torontu, sa manjim gubicima prostora i boljim osvetljenjem, zaključio je u svom osvrtu inicijator projekta, Alex Bozikovic.

 

 

PLAN

 

 

Osnova podruma

Osnova prizemlja

Osnova prvog sprata

Osnova drugog sprata

 

Projekat: Batay-Csorba Architects

Renderi: Norm Li
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil