PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Moderna prizemna kuća koja slavi lepotu jednostavnosti (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 6.10.2023

Prizemna porodična kuća, jednostavnog ali dinamičnog dizajna, ukrašena drvetom na fasadi i u enterijeru, primer je modernog, funkcionalnog doma za porodice različitih generacija.

 

U najjužnijoj državi Brazila, Rio Grande do Sul, na strmom i šumovitom terenu, studio KUNZ je projektovao porodičnu kuću kompaktne forme sa kosim krovom. 

 

Nazvana Casa Trapézios, kuća je spoj dva trapezoidna oblika, čije kose strane formiraju dvovodni krov. Maurício Kunz, glavni arhitekta u Studiu KUNZ, navodi da je oblikovanje njihove trapezoidne kuće reinterpretacija arhetipa kosog dvovodnog krova, kojom se težilo otvaranju pogleda i unošenju dinamike u fasadno rešenje. 

 

 

Moderna prizemna kuća jednostavne forme, nastale spajanjem dva trapezoidna oblika 

 

Izgrađena u predgrađu i okružena bujnom vegetacijom, a uz upotrebu prirodnih materijala u završnoj obradi, ova prizemna kuća je zadovoljila želju klijenta za rustičnim ambijentom sa toplim drvenim detaljima.

 

 

Drvene daske vertikalno postavljene obavijaju osnovu kuće i neprimetno se nastavljaju na ogradu i kapiju za automobile. Prema glavnom ulazu u kuću, na drvenu oblogu se nadovezuje kamen ulaznih stepenica, kao rustična osnova za čiste bele linije kuće. Ulazna vrata, takođe drvena, akcentovana su horizontalnim postavljanjem drveta. 

 

 

Forma nastala spajanjem i smicanjem dva volumena, odredila je raspored funkcija i oblikovanje eksterijera i enterijera kuće. Podelom po središnjoj krovnoj liniji slemena dobijen je istočni deo kuće, izvučen prema ulici, i zapadni, povučen prema uzdignutom terenu. 

 

U izvučenom delu formiran je balkon spavaće sobe, dok je prostor nastao povlačenjem zapadnog dela postao natkrivena ulazna zona sa pristupnim stepenicama. 

 

 

Bazično jednostavna i svedena forma kuće, ovim promišljenim i suptilnim poigravanjem oblicima i materijalima, neprestano držeći funkcionalnost u fokusu, dobila je harmoničan izgled, atraktivan za porodice različitih generacija. 

 


Pogledajte i ove fantastične kuće: 

Modularna prizemna kuća sa velikom terasom, koja se po potrebi može proširiti (PLAN)

Rekonstrukcija gradske kuće na uskoj parceli u atraktivan porodični dom (PLAN)


 

Na površini od 170 kvadratnih metara, podeljenoj u dva nivoa sa visinskom razlikom od svega par stepenika, nalaze se svi sadržaji potrebni za komforan život višečlane porodice. 

Dva spojena volumena od kojih je formirana kuća, odredila su unutrašnju podelu na javnu i privatnu zonu. 

 

Prirodni materijali I drveni elementi povezuju enterijer sa fasadom porodične kuće 

 

U povučenom delu nalazi se dnevna zona otvorenog plana, sa kuhinjom trpezarijom i dnevnom sobom sa kaminom. Iz trpezarije, staklena vrata se otvaraju prema terasi sa drvenom pergolom.

 

 

Dnevni prostor je prozračan, svetao, sa otvorenim vizurama na sve četiri strane, zahvaljujući prozorima od poda do plafona. 

Karakteristično za kuhinju je uvođenje betona kao novog vidljivog materijala obrade, koji se odlično povezao sa ostalim materijalima u enterijeru. 

 

 

Drvo igra važnu ulogu i u unutrašnjosti, praveći poveznicu sa spoljašnjim izgledom kuće. Upotrebljeno je u detaljima, kao materijal nameštaja, a četiri vertikalne drvene grede efektno označavaju promenu nivoa i prelazak iz zajedničkih dnevnih prostorija u noćnu zonu. 

 

 

U istočnom delu kuće smeštena je master spavaća soba sa kupatilom, garderoberom I balkonom, orijentisana prema ulici, i dve manje sobe sa zajedničkim kupatilom. 

 

 

Na zadnjoj, dvorišnoj strani kuće nalazi se natkriveni deo u kom mogu da se parkiraju dva automobila, a tu je i zidana peć za pripremu hrane.  

Iz ovog dela postoji i direktan ulaz u kuću, čime se zaobilaze strepenice sa ulične strane. 

 

 

PLAN KUĆE

 

Projekat: Maurício Kunz, Studio KUNZ 

FotografijeEzequiele Panizzi 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil