PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Rekonstrukcija gradske kuće na uskoj parceli u atraktivan porodični dom (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 2.6.2023

Gradska, tipska kuća u nizu, na uskoj parceli, rekonstruisana je tako da zadovolji standarde moderne porodice. Otvaranje dodatnih prozora, proširenje prema dvorištu i formiranje kućne teretane, doprineli su boljoj upotrebljivosti prostora, a fasadne i krovne obloge na mansardnom krovu atraktivnom izgledu.

 

U gusto naseljenom gradskom tkivu, tipske kuće u nizu, na uskim parcelama  

koje se naslanjaju jedna na drugu, često su i funkcionalno rešenje. Jedna takva kuća, u stambenom kvartu u Pragu, arihitektonskog stila 1990-ih, nedavno je doživela transformaciju u moderan, porodičan dom. Projekat su vodili SOA architekti iz Praga, sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti rezidencijalne arhitekture.

 

 

Rekonstrukcija tipske gradske kuće i formiranje mansardnog krova

 

Kuća nazvana Cherry Tree House, po drvetu trešnje u dvorištu, pripada nizu kuća u liniji sa ulicom, dvostano orijentisanih prema ulici i prema unutrašnjem dvorištu. 

 

 

Najveće probleme u zatečenom stanju predstavljali su mali prozori i loša osvetljenost, nepristupačnost dvorišta i raspored prostorija, gde su glavne prostorije bile orijentisane prema ulici. Originalni projekat je predviđao organizaciju u kom su spratovi nezavisne celine, dok su novi stanari želeli rekonstrukciju kojom će se dobiti objedinjen, kompaktan prostor za porodični dom.

 

 

Prve intervencije bile su otvaranje novih i proširenje postojećih prozora, što je unelo puno svetlosti i u potpunosti promenilo atmosferu u unutrašnjosti kuće.

Ulična fasada je projektovana u postojećim konturama, dok su fasadni otvori malo izmenjeni. Neiskorišćeni balkon je  zamenjen krovom iznad ulaza, koji prelazi u pergolu ispred garaže.

 


Pogledajte i ove porodične kuće:

Porodična kuća na sprat na uskoj parceli, sa originalnim pokretnim kapcima i dodatnim prostorom dvorišta (PLAN) 

Kako je drvo jabuke okupilo porodicu i odredilo raspored prostorija u porodičnoj kući 


 

Najveća promena u izgledu fasade nastala je zamenom krovne konstrukcije i formiranjem kosine mansardnog krova. Vlaknasto cementne ploče postavljene su i kao fasadne obloge i kao krovni pokrivač, što je kući dalo karakterističan izgled i izdvojilo je od okruženja.

 

 

 

Novi raspored prostorija i proširenje kuće ka dvorištu obezbedili su dodatni prostor za kućnu teretanu

 

Nova organizacija prostora formirana je oko otvorenog centralnog stepeništa od drveta.

 

 

Na prvom spratu, dnevne prostorije okružuju stepenište stvarajući međusobno povezani prostor. Vizuelne veze i pogled na spoljašnji prostor važan su element dizajna, pa velika klizna vrata povezuju dnevni boravak sa baštom.

 

Shop the Look: Evolution visoka fotelja 

 

Zbog povećane visine prostorije, ceo sprat je postao dinamičniji i prozračniji, ujedno pružajući i potrebni mir i privatnost. 

 

Shop the Look: Enviro  okrugli  trpezarijski sto 

 

Enterijer je jednostavnog svedenog dizajna, u pretežno crnim i belim bojama, sa drvenim elementima. Drveni parket povezuje sve prostorije, pa i kuhinju elegantne, bele forme.

 

 

Na potkrovlju su smeštene spavaće sobe kojima se prilazi iz prostora oko stepeništa. Glavna spavaća soba ima privatnu garderobu i kupatilo.

 

 

Povezanost sa spoljašljim okruženjem prisutna je u svakoj prostoriju, a pogled na prirodu uokviruju veliki prozori od hrastovog drveta.

Prizemlje, delimično ukopano, predviđeno je za garažu i pomoćne, tehničke prostorije. Proširenje kuće se proteže dublje ispod terena i u nivou bašte je natkriveno terasom. U njemu se nalazi kućna teretana, osvetljena preko krovne terase po kojoj se može hodati, sa svetlarnikom velikog formata.

 

 

Malo dvorište je bilo dovoljno da zadovolji sve zahteve za trenutnu upotrebu, i maksimalno je iskorišteno za uživanje kako u boravku na otvorenom, tako i u pogledu iz kuće. I pored zahtevnih promena pri njegovom uređenju,stara trešnja je zadržana kao dominantna karakteristika. 

 

 

PLAN

 

Cherry Tree House

Projekat: SOA architekti

Autori: Ondřej Píhrt, Pavel Směták

Fotografije: Alex Shoots Buildings

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil