PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Spektakularna porodična kuća sa fasadom od ogledala koja se stapa sa šumom (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 17.3.2023

Porodična kuća, u šumi nadomak grada, izgrađena je u stilu 60-ih godina prošlog veka, kao omaž vili na čijem se mestu nalazi. Neobičan odabir obloge nalik ogledalu za fasadu sprata, učinio je da se kuća sjedini sa prirodom, vizuelno se utapajući u okruženje.

 

Zeleni pojas oko belgijskog grada Antverpena šezdesetih godina prošlog veka bio je mesto arhitektonskih inovacija svog doba, kada je nekoliko značajnih i interesantnih vila upravo tu izgrađeno. Jednu od njih kupila je moderna porodica, sa željom da je pretvori u svoj novi dom. Međutim, stanje u kom se vila nalazila, kao i aktuelni propisi o izgradnji, nisu podržali njihove potrebe, što je dovelo do odluke da sagrade novu porodičnu kuću, na mestu postojeće.

 

Studio Okami Architects projektovao je novu kuću, nazvanu Beli House, a svojim originalnim dizajnom koji se oslanja na stil 1960-ih, odao je počast prethodnom projektu i sačuvao nekadašnju vilu od zaborava.

 

Moderna porodična kuća  u stilu 1960-ih

 

Uz želju da se očuva stil stare vile, na izgled i strukturu nove kuće uticale su životne navike i potrebe porodice, koje uključuju rad od kuće i dovoljno prostora za igru dece. Da bi se ovi zahtevi ispunili, bilo je neophodno povećanje kvadrature kuće.

 

 

Polazeći od stila originalne građevine, kod Beli kuće dominiraju prepušteni betonski zidovi postavljeni pod pravim uglom, kao i prozori od poda do plafona u prizemlju, formirajući staklenu fasadu u donjem nivou kuće.

Različitih visina i orijentacija, betonski zidovi prave podelu unutrašnjeg prostora, dok istovremeno obezbeđuju privatnost i zaštitu od sunca. 

 

 

Grubi zidovi od betona, urađeni u stilu brutalizma, u kontrastu su sa mermerom na ulazu, koji unosi razigranost u eksterijer, i povezuju beton sa fasadom od ogledala na spratu.

 

 

 

Fasada od ogledala skriva gornji sprat, koji se vizuelno stapa sa šumom

 

Potreba za dodatnim prostorom rešena je izgradnjom sprata iznad jednog dela prizemlja, u kom su smešteni dve dečije sobe, kupatila, i prostor za igru. 

 

 

Ovaj kutijasti volumen obložen je ogledalima u kojima se ogleda priroda, čineći da se gornji nivo stopi sa okruženjem i tako prividno sakrije, a vila vizuelno zadrži svoju elegantnu, izduženu formu.

 

 

Kao odgovor na mogućnost da ova optička iluzija ugrozi šumsku faunu, kao na primer ptice koje bi mogle da udare na nju, arhitekte navode da aluminijumski reflektujući paneli koji se ovde koriste kao ventilisana fasada, zarad belgijske klime su veći deo dana prekriveni kondenzacijom i ne reflektuju u potpunosti. Kondenzacija se sliva u vertikalnim prugama i stvara razliku, vidljivu iz blizine, između ogledala i okolne prirode.

 

 


Pogledajte i ove sjajne kuće:

Kako je drvo jabuke okupilo porodicu i odredilo raspored prostorija u porodičnoj kući 

Jedinstvena kuća fantastičnih prizora (PLAN) 


 

Enterijer u toplim tonovima i prirodnim materijalima

 

Masivni betonski zidovi samo na prvi pogled izgledaju nasumično postavljeni. Oni definišu odnose između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, kao i funkcionalni raspored u enterijeru.

 

Na ukupnoj površini od 270m2, unutrašnji raspored je napravljen tako da ima dovoljno prostora za druženje i okupljanje za sve generacije, ali i da obezbedi mir i privatnost tamo gde je to potrebno.

 

U prizemlju se nalaze  kuhinja, trpezarija i dnevni boravak otvorenog tipa. Velike staklene površine pružaju neverovatan pogled  na šumu i daju osećaj duboke povezanosti sa prirodom.

 

Shop the look: dizajn visilice SOAP i stolovi puno drvo

 

Sa ormarima i zidovima koji su obloženi orahovim drvetom, ovaj prostor je dizajniran da bude topao i privlačan. Topli tonovi, prirodni materijali i udoban nameštaj koji podseća na stil 60-ih, stvaraju ambijent idealan za druženje sa porodicom i prijateljima.

 

 

Na drugom kraju zgrade nalaze se kućna kancelarija i glavna spavaća soba, sa garderoberom i sopstvenim kupatilom. U prizemlju su takođe smešteni vešeraj i skladište.

 

 

Vizuelne i prostorne interakcije između neposrednog okruženja kuće, betona i stakla u konstrukciji, upotpunjene neočekivanom refleksijom fasade od ogledala, daju ovoj kući bezvremenski izgled i čine je dostojnim naslednikom prvobitnog projekta.

 

PLAN

 

Osnova prizemlja

 

Osnova sprata

 

Beli House

Projekat: Studio Okami Architects           

Fotografije: Nick Claeskens

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil