PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Staklena kuća na norveškom fjordu

  • Objavljeno:
  • 30.1.2020

Na severu Norveške nalazi se slikoviti arhipelag Lofoten, divlje i izolovano okruženje u kojem je renomirani arhitektonski biro Stinessen Arkitektur projektovao i izgradio jedinstvenu kuću za odmor, nazvanu Efjord.

 

Smeštena na ostrvcetu Halvaroj, kuća leži na prirodnoj zaravni sa koje se pruža očaravajući pogled na gotovo sve strane i iz svake prostorije kuće. Predeo bi se mnogima mogao učiniti previše udaljenim i divljim, ali vlasnicima je upravo to bio jedan od glavnih ciljeva i želja.

 

 

 

Užurban život u velikom gradu naveo je vlasnike da požele potpuno drugačije iskustvo kako bi se udaljili od stresne svakodnevice i doživeli potpuni mir. Stoga je ceo koncept kuće baziran na tome da pruži umirujući osećaj izolacije i oporavak u prirodi.

 

 

Da bi to postigli, projektanti su osmislili kuću koju krasi jedinstvena forma. Segmenti kuće se "otvaraju" u suprotnim smerovima i na taj način pružaju drugačiju atmosferu, osećaj i izloženost pejzažu u zavisnosti od toga u kojoj prostoriji se boravi.

 

 

Takođe, segmenti su orijentisani tako da ograničavaju pogled ka malobrojnim kućama koje se nalaze u blizini, zarad veće privatnosti i snažnije povezanosti s prirodom.

 

 

Koristeći nagib zemljišta, arhitekta je podelio površinu od 200 kvadrata na dva nejednaka dela: u većem objektu nalaze se spavaće sobe i sauna, raspoređene na dva nivoa, a u manjem objektu smeštena je prostrana dnevna zona koja se nalazi par stepenika niže u odnosu na privatni deo kuće.

 


 

Dizajnirana za porodična okupljanja, dnevna soba s trpezarijom čini prostor otvorenog plana, oslobođen od svih stubova i pregrada koji bi mogli ometati pogled.

 

 

Prozori od trostrukog stakla okružuju ovu prostoriju okrenutu ka oštrim planinskim vrhovima koji spadaju u jedne od najtežih za osvajanje u celoj Norveškoj.

 

 

Prostor za druženje opremljen je modernim nameštajem koji karakteriše kombinacija kože i krzna: sofa "Tiki" proizvođača "Fogia" uparena je sa foteljama "Husk" firme "B&B Italia", a atmosferi doprinosi podna lampa "Bolia".

 

 

Mnoge površine u unutrašnjosti kuće obložene su brezovinom, koja pruža interesantan kontrast granitnim pločama i kamenu.

 

 

Enterijer saune i kupatila, prostorija namenjenih za relaksaciju tela i uma, takođe je obložen drvetom, tačnije letvicama od jasikovog drveta, koji doprinosi prijatnom ambijentu.

 

 

 

U istom maniru je izrađena i fasada kuće koju primarno čine dva materijala: staklo i drvo. Zarad trajnosti, drvo je tretirano gvožđe sulfatom koje mu pruža lep izgled koji se skladno uklapa u okolinu.

 

 

 

Foto: Stinessen Arkitektur