PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Staklena kuća u kojoj se ogleda priroda

  • Objavljeno:
  • 22.1.2020

Moskovski arhitekta Alexander Nerovnya poznat je po atraktivnim projektima gde objekte minimalističkog stila smešta u netaknute predele, kreirajući harmonične spojeve između izgrađenog i prirode.

 

U jednom od poslednjih projekata, ruski arhitekta se poigrava sa tradicionalnom formom kuće i ovaj interesantan objekat postavlja u planinski predeo okružen šumom. Pri dizajniranju vikendice SOL, arhitekta se vodio sledećim principima – čiste linije, prirodni materijali i energetska efikasnost.

 

Priroda postaje deo kuće zahvaljujući masivnim staklenim zidovima koji reflektuju okolinu. Velike prozorske površine postale prepoznatljiv i nezaobilazan element svih projekata ovog arhitekte. Kada se gleda iz određenih uglova, delovi kuće kao da se utapaju u njeno prirodno okruženje.

 

 

 

Unutrašnjost kuće čini prostrana i povezana dnevna zona, dok su jedine dve prostorije koje su  izdvojene i privatne – spavaća soba i kupatilo. Tokom dana, atmosfera unutar kuće se drastično menja zbog snažne uloge prirodne svetlosti koja prodire kroz refleksivno kaljeno staklo.

 

Zahvaljujući staklenoj fasadi, osoba unutar kuće oseća snažnu povezanost s okolinom i u kojoj god prostoriji da se nalazi, ne gubi dodir s prirodom.

 

 

Projekat još nije realizovan, a dizajniran je za porodicu ili manju grupu izletnika i turista koji tokom vikenda ili kraćeg odmora žele da zadrže sve pogodnosti života u modernoj i potpuno opremljenoj kući, i istovremeno uživaju u prirodnim lepotama.

 

 

Arhitekta Alexander Nerovnya nedavno je najavio izgradnju 12 vila nedaleko od jezera Bohinj u Sloveniji. Vile će imati isti dizajnerski pečat, ali će se razlikovati u dimenzijama i rasporedu prostorija.

 

Otkrivamo kako će izgledati neke od atraktivnih vila u Sloveniji.

 

 

Foto: Alex Nerovnya Architecture