PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Neodoljiva alpska vila, koja se savršeno uklopila u strmi planinski teren

  • Objavljeno:
  • 27.1.2023

Trosobna vila, koja se sastoji od tri atraktivne, odvojene celine, svojom formom se savršeno uklopila u nagib terena i saživela sa okruženjem. Moderan dizajn i savremeni, ekološki materijali učinili su ovu luksuznu planinsku kuću pravom oazom mira.

 

Na kosom proplanku u regiji Lumecane u Italiji, smeštena je upečatljiva "Alpska vila" koju je projektovao arhitekta Camillo Botticini. Okružena prirodom, na 700 metara iznad nivoa mora, ova prostrana minimalistička vila predstavlja pravu oazu mira.

Interesantnog oblika i dizajna, planinska vila od ima površinu od 360 kvadratnih metara i napravljena je od prirodnih materijala sa fasadom od oksidiranog bakra i drveta.

 

 

Plan kuće je nepravilan, sa tri celine u obliku slova C čija visina varira, a savršeno se uklapaju u okolni pejzaž. Na severozapadu se kuća integriše sa padinom, dok se ka istoku visina građevine povećava. U prvoj celini ove alpske kuće smeštene su tri spavaće sobe, od kojih su dve okrenute ka unutrašnjem dvorištu koje okružuje kuća, dok je treća soba okrenuta ka proplanku.

 

 

Visina drugog volumena kuće, u kom se nalazi dnevna soba, varira između 3,5 i 4,5 metara. Prema istoku se dnevna soba nastavlja u trpezariju duple visine. U najvišem delu treće celine nalaze se kuhinja otvorena ka dvorištu, dok se iznad nje nalazi radna soba.

 

 


Pogledajte i ove impresivne kuće:

Najlepše kuće i enterijeri, kao iz zimske bajke

Planinska kuća iz snova: Tradicionalna bajka sa modernim pečatom


 

Glavni ulaz u kuću nalazi se na jugoistočnoj strani kuće, natkriven tri metra visokom dnevnom prostorijom. Pešacima je pristup kući omogućen preko čeličnih stepenica koje se pružaju duž padine, dok natkriveni prilaz vodi automobile ispod zemlje, jedan nivo ispod glavnog ulaza.

 

 

Geotermalni sistem i ventilisani zidovi debljine 65 centimetara štite kuću od toplote i hladnoće, smanjujući troškove hlađenja i grejanja kuće i svodeći zagađenje okoline praktično na nulu. "Želeli smo ekološku kuću po pitanju materijala i izolacije, opremljenu ventiliranim zidovima, održiv dom koji je u balansu sa prirodom", objašnjava arhitekta.

 

 

Enterijer kuće je takođe moderan, uređen u minimalističkom stilu, sa impozantnim staklenim površinama.

 

 

 

Projekat: Camillo Botticini

Foto: Nicolò Galeazzi

Tekst: redakcija Kuće stil