PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Vanvremenska lepota i očaravajući stil renoviranog salonskog stana u Beogradu (PRE I POSLE)

  • Objavljeno:
  • 14.4.2023

Savršeni balans klasičnog i modernog u renoviranom salonskom stanu u centru Beograda, sačuvao je duh i eleganciju prethodnih epoha, prilagođavajući ga potrebama moderne porodice. Gipsane dekoracije, detalji u boji zlata, vitraž i mermer upotpunili su neodoljivi šarm ovog stana.

 

Renoviranje tipičnog salonskog stana u centru Begrada, proces je koji nosi brojne izazove za vlasnike, projektante i izvođače. Za ovaj prostrani i svetli stan površine 148m2, polazna tačka bila je želja budućih stanara da se ne izgubi duh izvornog salonca, a da istovremeno prostor bude funkcionalan za život četvoročlane porodice.

 

Školovani u inostranstvu, arhitekte iz KAI Arhitecture Interiors primenili su svoje znanje i inspiraciju iz sličnih stanova Pariza i Milana, odakle i potiče koncept salona, kao centralnog mesta za okupljanja.

 

 

Renoviranje salonskog stana u neoklasičnom stilu, prilagođenom modernim potrebama

 

Postojeće stanje zahtevalo je brojne i temeljne intervencije, da bi se prostor prilagodio planiranoj nameni i izgledu. Mala kuhinja, nefunkcionalni mokri čvorovi i prolazne spavaće sobe predstavljali su najveće probleme, koji su zahtevali efikasno rešenje.

Rušenjem većine pregradnih zidova, kao i probijanjem otvora na jednom od nosećih, postignuti su uslovi za poboljšanu funkcionalnost stana.

 

 

Prema rečima autora, od samog početka nije bilo dileme oko stila u kom će enterijer biti urađen. Vizija i vlasnika i projektanata bila je da stan bude kombinacija neoklasicizma i savremenih komada nameštaja.

 

 

Prostor dnevne zone dvostrano je orijentisan, i podeljen na trpezarijski i prostor za sedenje.

Udobne, moderne garniture za sedenje su, kao i tepih, u svetlim, bež tonovima, dok kontrast svetlom nameštaju i belim zidovima prave braon draperije i drveni klub sto.

 

Trpezarijski sto, sa pločom od mermera, daje luksuznu notu prostoru, zajedno sa decentnom rasvetom, lusterom i zidnim lampama u boji zlata.

 

 

Zahvaljujući visokim plafonima i velikim prozorima, prostor je ispunjen svetlošću. Zidovi su beli, i savršena su pozadina za elegantni enterijer, dok dodatno ističu veličinu i prozračnost prostora. Monotonija velikih belih površina izbegnuta je upotrebom pažljivo dizajniranih gipsanih ukrasa na zidovima i plafonima, za šta je upotrebljeno preko 500 metara dekorativnih lajsni.

 

 


Pogledajte i ove fantastične stanove:

Dupleks u Beogradu koji će vas očarati: I klasično i neobično 

Očaravajuća transformacija salonskog stana iz 19. veka u Pragu 


 

 

Mermer, vitraž i zlatni detalji  učinili su stan neodoljivo šarmantnim

 

Posvećenost detaljima vidljiva je u svakom kutku ovog enterijera.

Podovi su urađeni u kombinaciji parketa francuskog sloga, i crnog mermera. Na kliznim vratima pojavljuje se vitraž kao ispuna, dok su kvake, na inače beloj stolariji, u mat boji zlata i specijalno su nabavljene iz uvoza za ovaj projekat.

 

 

Zlatni detalji  su bitna karakteristika projekta, koja se pojavljuje u svim prostorijama. Tako su u kupatilima slavine, ramovi ogledala i ostala galanterija u zlatnoj boji. 

 

 

Sa belim sanitarijama i zlatnim detaljima, savršeno se uklopio pod u crno belom mozaiku. 

Kuhinja je modernih linija i savremeno opremljena, ali prati generalni kolorit i stil enterijera – elementi su u kombinaciji bele i dezena drveta i mermera, a okovi u zlatnoj boji.

 

 

Vešto balansirajući između klasičnog i modernog, uz punu posvećenost detaljima, arhitekte iz KAI Arhitecture udahnuli su novi život ovom prelepom salonskom stanu, stvorivši enterijer koji slavi svoje nasleđe, unapređen savremenim trendovima, ali ne i izgubljenog identiteta.

 

 

 

PRE I POSLE

 

 

 

Projekat: KAI Arhitecture Interiors
Fotografije: Višnja Jovanović

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil