PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Transformacija malog stana: 46m2 u funkciji porodičnog odmora (PRE I POSLE)

  • Objavljeno:
  • 29.9.2023

Mali stan u planinskom odmaralištu potpuno je transformisan otvaranjem prostora rušenjem postojećih pregradnih zidova. Uz staklene pregrade, funkcionalno zoniranje i igru materijalima, stvoren je moderan opuštajući apartman za porodični odmor

 

Enterijer apartmana u popularnom planinskom odmaralištu kreiran je na zahtev klijenta da se osmisli funkcionalno mesto za odmor tročlane porodice, tako da se spoje kvaliteti života u gradu i u prirodi. 


Studio NEW HOW Architects iz Češke upustio se u izazov  preuređenja malog prostora, uzimajući u obzir sve njegove specifičnosti i ograničenja.

 

 

Transformacija malog stana počela je rušenjem pregradnih zidova i postavljanjem staklene pregrade

 

Transformacija  je započeta oslobađanjem prostora, odnosno rušenjem svih postojećih pregradnih zidova osim kupatilskih, što je otvorilo pogled iz celog stana i unelo puno više svetlosti u njega.

 

SHOP THE LOOK: okrugli klub sto Rotondo 

 

Iako prostorna organizacija u suštini nije promenjena, uklanjanjem masivnih pregrada prostor je dobio potpuno novi karakter i atmosferu lakoće i prozračnosti. 

Promišljenim pozicioniranjem nameštaja, upotrebom boja i zidnih obloga postignuto je funkcionalno zoniranje i raspored u otvorenoj dnevnoj zoni. 

 

 

Među upotrebljenim materijalima dominira hrastovo drvo u kontrastu prirodne i tamne nijanse, korišćeno za izradu nameštaja po meri, ali i plafonske i zidne obloge. Dosledno ponavljanje istog materijala u dve nijanse dodatno je povezalo I stvorilo kontinuitet prostora.

 

Prelepe dizajn visilice SOAP  od ručno duvanog kristala unose u enterijer apartmana jedinstvenu lepotu

 

Momenat dramatičnosti, efektan i neočekivan, u prostor minimalističkog dizajna unose raskošne Bomma visilice, od ručno duvanog kristala.

 


Pogledajte i:

Mali budžet, fantastičan rezultat: Kako je uz minimalna ulaganja, na originalan način, uređen stan od 40m2 (PLAN)

Renoviranje za primer: Beogradska škola stanovanja u modernom enterijeru (PLAN)


 

 

Funkcionalnom organizacijom I praktičnim rešenjima, raspoloživi prostor je maksimalno iskorišten

 

Sa posebnom pažnjom osmišljeno je puno prostora za odlaganje, tako da se očuva prozračnost i neopterećenost ambijenta, a da porodica na odmoru ima dovoljno mesta za sve svoje stvari.

 

 

Noćna zona, roditeljska spavaća soba, odvojena je staklenom kliznom pregradom pune visine, što je omogućilo potreban mir i delimičnu izolovanost, a istovremeno  podržalo koncept otvorenosti i transparentnosti prostora.

 

 

I spavaća i dnevna soba imaju direktan izlaz na terasu, koja omogućava neposredan kontakt sa okruženjem, čarobnim planinskim ambijentom.

 

 

Kupatilo je zadržalo svoje gabarite i raspored, ali je modernizovano i dizajnirano u skladu sa ostatkom enterijera.

 

 

Pločice velikog formata u dezenu betona, ogledala i svedeni dizajn ravnih linija učinili su da kupatilo deluje prostranije, a zahvaljujući i ovde upotrebljenom drvetu i rasveti, i toplije.

 

 

Otvaranje prostora, preklapanje funkcija i igra materijalima, od tipskog planinskog apartmana stvorili su moderan funkcionalan stan, koji povezuje različite aspekte urbanog i planinskog načina života i zadovoljava potrebe porodičnog odmora.

 

PLAN (PRE I POSLE)

Projekat: New How
Fotografije: Robert Žakovič
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil