PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Renoviranje za primer: Beogradska škola stanovanja u modernom enterijeru (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 24.2.2023

Adaptacija stana u staroj gradnji u skladu sa modernim trendovima, izazov je i za vlasnike i za projektante. Enterijer ovog stana u Beogradu odličan je primer kako da se dobije  udoban i savršeno uređen dom. Kružno kretanje, skrivena vrata i klizni paneli omogućavaju da se prostor koristi na više načina. 

 

U eri investitorske gradnje i borbe za svaki kvadratni centimetar, skoro da su zaboravljeni principi Beogradske škole stanovanja, perioda najproduktivnije i najkvalitetnije stanogradnje na našim prostorima, u kom su postavljeni osnovni postulati projektovanja stanova. Ispunjavanje visokih standarda stanovanja na maloj površini, uz maksimalnu funkcionalnost, prioriteti su ove škole, koja se na human način obraća budućem korisniku stana.

 

Vođen ovim idejama, arhitekta Aleksandar Gušić iz Gušić Architecture osmislio je i izveo adaptaciju stana u staroj gradnji u Beogradu, tako da su osnovne, zatečene postavke projekta zadržane, a zatim unapređene, prema zahtevima modernog korisnika i njegovog tempa života.

 

 

Enterijer stana u centru grada, nazvan R88, dizajniran je sa namerom da omogući beg od užurbanosti i postane sigurno mesto, mirna oaza za stanare.  Elegantno poigravanje formama i materijalima u nasleđenu arhitekturu je unelo lakoću i toplinu savremenog stanovanja.

 

Trpezarijski sto Amalgama i stolice Orbita od punog drveta unose toplinu u deo enterijera svedenog crno-belog kolorita

 

Kružno kretanje, zatečeni element stana takođe karakterističan za beogradsku školu, omogućilo je savremenu transformaciju segmenata kompletne dnevne zone.

 

Prostrana dnevna soba centralno je mesto stana i njenoj adaptaciji je posvećeno najviše pažnje. Osmišljena kao prolazna, višefunkcionalna zona dizajnirana je je tako da bude potpuno fleksibilna u nameni – od druženja uz bar, ručka za okruglim trpezarijskim stolom, do mirnog opuštanja uz knjigu ili flim.

 

Materijalizacijom centralnog jezgra, kružno kretanje između različitih funkcionalnih celina je naglašeno, a kružna komunikacija oko sanitarnog bloka je proširena i obogaćena adekvatnim sadržajem. Komunikacije se proširuju u jedinstven, fluidni tok, dok se mikro celine stana nižu prema savremenim potrebama korisnika.

 

 

Skrivenim vratima, koja postaju sastavni segment zida, omogućavaju se različite konfiguracije korišćenja i kretanja kroz stan, a klizni panel u zoni trpezarije takođe omogućava da se prostor koristi na više načina. 

 

 

Drvene zidne obloge stapaju se sa podovima, a prati ih i drveni trpezarijski nameštaj. Boje u enterijeru su mirne, svedene, sa povremenim toplim detaljima. Linijska reflektorska rasveta, uz skrivenu plafonsku rasvetu,  naglašava linearnost prostora i daje mogućnost prilagođavanja različitim zahtevima.

 

 

Formiranjem radne sobe na mestu nekadašnje trpezarije odgovoreno je na sve izraženiju potrebu za radom od kuće, a ujedno je i ostvareno prožimanje dnevne sobe i kuhinje. Dizajnom radne zone kao toplog ambijenta sa drvenim elementima i izraženim prirodnim osvetljenjem, stvoren je prostor koji istovremeno funkcioniše i kao zasebna celina, i kao neodvojivi deo stana.

 

 


Pogledajte i ove moderne enterijere:

Očaravajući enterijer potkrovlja u Novom Sadu koji je dizajnirala arhitekta čuvena u svetu jahti 

Moderan enterijer porodičnog stana koji sledi feng shui pravila 


 

Moderna kuhinja je urađena u beloj boji sa crnom sudoperom i slavinom, čistih ravnih linija i elegantne forme, bez suvišnih detalja.

 

 

Protočnost stana kao jedinstvene celine naglašena je nadovezivanjem pravaca, linija i materijala, čime je kreiran vizuelno izbalansiran prostor. Stvaranju elegantnih prelaza između segmenata stana doprinosi i razlika u visinama plafona, pa se tako mogu prepoznati javniji i intimniji prostori stana.

 

Spavaći blok je odvojen od dnevne zone i sastoji se od dve spavaće sobe, zajedničkog kupatila i pristupnog hodnika sa puno prostora za odlaganje. Takođe je svedenog arhitektonskog izraza, i nadovezuje se na istu paletu materijala.

 

 

Rolo zavese sa 2% propustljivosti u sobi omogućavaju brze promene karaktera prostora zavisno od trenutnih potreba.

 

Dovoljno prostora za odlaganje u ugradnim plakarima kontrastnih boja, rađenim po meri, koji se savršeno uklapaju u jednostavan dizajn ostalog nameštaja, velika je prednost, često zanemarena u modernim stanovima.

 

 

Poigravajući se tonovima i reflektujućim površinama, tokom kretanja kroz stan se ambijenti sagledavaju iz različitih uglova, čime ceo stan postaje jedinstvena dinamična struktura.

 

Očuvanim i unapređenim kružnim kretanjem kroz stan, dnevnim i noćnim zoniranjem, uvođenjem radnog prostora, uz pažljiv i promišljen dizajnerski pristup fleksibilnosti prostora, adaptacija stana R88 odličan je primer kvalitetnog i promišljenog renoviranja, koje zadržava sve prednosti projektantskih principa stare gradnje, a prostor tretira u skladu sa modernim trendovima i zahtevima urbanog života.

 

 

PLAN

 

Projekat: Aleksandar Gušić, Gušić Architecture

Fotografije: Relja Ivanić

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil