PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Moderan enterijer porodičnog stana koji sledi feng shui pravila

  • Objavljeno:
  • 1.7.2022

 

O principima projektovanja po feng shui pravilima, protoku energije kroz dom, kao i o iskustvima stečenim radom u Kini, razgovarali smo sa dizajnerkom enterijera, na primeru njenog projekta modernog i živopisnog enterijera beogradskog penthouse-a.

 

Nakon nekoliko godina rada kao arhitekta u Kini, Danka Vujović je shvatila svu važnost koju Kinezi pridaju poštovanju feng shui principa pri projektovanju i gradnji. Svaki novi projekat, već na samom početku, zahtevao je temeljnu feng shui analizu lokacije, a zatim i projektovanje koje u svim fazama prati principe i pravila ovog tradicionalnog učenja. Logičan, a i neophodan, korak za Danku bilo je usavršavanje i dvogodišnji kurs kod poznatog mastera Yanga u Pekingu, gde je u potpunosti ovladala prostornim feng shui-em i nastavila da ga primenjuje u praksi.

 

Boje, biljke, oblici od velike su važnosti za feng shui prostora

 

Feng Shui u Srbiji

U okviru svog arhitektonskog biroa Wudan, Danka Vujović je nastavila uspešno da se bavi projektovanjem enterijera različitih namena. Principe feng shui-a je u potpunosti usvojila kroz svoj rad i svi njeni projekti se oslanjaju na njih, a ako klijent to želi, može da mu se uradi i posebna feng shui analiza prostora kao i lična feng shui analiza.

 

Na pitanje kako se na feng shui gleda kod nas, Danka konstantuje da su ljudi i dalje dosta nepoverljivi i skeptični, ali da rastući trend okretanja ka prirodnim, energetskim principima prepoznaje i benefite feng shuia, jer on bukvalno i jeste koncept koji se bavi različitim energijama.

 

Moderni ili tradicionalni enterijeri

 

Još jedna od čestih predrasuda je da feng shui enterijeri obavezno obiluju tradicionalnim motivima i karakterističnim detaljima kao što su figurice žaba, kornjača, zvončići… Danka nam je pokazala da enterijer stana uređenog prema feng shui-u može da se uopšte ne razlikuje od nekog ‘običnog’, modernog enterijera. Njen projekat, enterijer porodičnog penthouse-a u Beogradu, koji nam je ovom prilikom predstavila, modernog je stila, pruža korisnicima izuzetnu udobnost i komfor, a izbor detalja i boja mu daje posebnu, umetničku notu.

 

Moderni prostor koji prati feng shui principe

SHOP THE LOOK: visilice na dugačkim kanapima ACORNENVIRO DesignConceptStore

 

Proces projektovanja započinje sagledavanjem strana sveta i prirodnih elemenata u okolini, zatim se postavljaju najvažniji pravci i prema njima pravi raspored zona, prostorija i nameštaja. Zato je najlakše i najbolje ovo uraditi na samom početku opremanja doma, idealno još u toku projektovanja.

 

Osnovna feng shui pravila u enterijeru

 

Uz pravilno postavljanje i orijentaciju u enterijeru, od velike su važnosti i materijali koji se koriste. To su dominantno prirodni materijali, postavljeni u skladu sa osnovnim feng shui elementima, koji predstavljaju vodu, vatru, zemlju i metal.

 

Dobra osvetljenost doprinosi harmoniji prostora

SHOP THE LOOK: Moderne fotelje  BRUNA i SWEET JANEENVIRO DesignConceptStore. 

 

U prostoru je potrebno obezbediti što više prirodnog svetla, a raspored kao i izgled rasvetnih tela se pažljivo bira i planira.

Boje se koriste ciljano, na određenim mestima, kao i ogledala na čije se pravilno postavljanje posebno obraća pažnja. Svi predmeti, pa tako i ogledala, ne smeju biti okrnjeni, polomljeni, nefunkcionalni, jer sve to unosi lošu energiju u prostor.

 

Određenim elementima i bojama doprinosi se boljem protoku energije

 

Spavaće sobe, kao prostor u kojima se provodi veliki deo dana, osmišljene su tako da isprate poželjnu orijentaciju i pozicioniranje nameštaja, pre svega kreveta, ali i duh i interesovanja njihovih budućih korisnika, kako bi bile mesto mira i harmonije. Posebna pažnja je posvećena uređenju dečijih soba i pravilnom pozicioniranju njihovih kreveta i radnih stolova, uz prateće detalje koji usmeravaju protok energije.

 

Devojačka soba sa pastelnim detaljima i visećim elementima

 

Momačka soba sa radnim stolom na najpovoljnijem mestu po feng shui principima

 


PRONADJITE INSPIRACIJU ZA UREĐENJE DEČJIH SOBA I NA:

5 kreativnih soba sa stilom koje će svaka devojčica obožavati

5 sjajnih soba u kojima će svaki dečak uživati


 

Iako često zanemarena, i pri projektovanju postavljena tamo gde je unapred određeno, feng shui na kupatila gleda kao na veoma važno mesto u domu, gde se bi trebalo da se spira negativna energija. Zato je često potrebno napraviti manju intervenciju u rasporedu sanitarija, položaju vrata, ali je uvek važno da budu čista, mirišljava i svetla. Izbor su i ovde bili prirodni materijali, kao što je drvo, i diskretni dezeni.

 

Prirodne nijanse i drvo u kupatilo

 

Feng shui je vekovna mudrost i nije priča koja može brzo da se ispriča. Sa druge strane, potpuno je logičan, prirodan i na neki način jednostavan. Pomaže nam da pogledamo u sebe, svoje potrebe, i da dom tretiramo kao deo našeg života, sa svim dobrim i lošim energijama koje nosi, a na koje možemo uticati.

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil

Fotografije: Studio Wudan