PRIJAVA ZA NEWSLETTER:


Mali budžet, fantastičan rezultat: Kako je uz minimalna ulaganja, na originalan način, uređen stan od 40m2 (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 9.3.2023

Prelep stan od 40m2, uz minimalna ulaganja, renoviran je i opremljen vintage predmetima i nameštajem sa buvljaka  i internet aukcija. A sve uz fantastična dizajnerska rešenja enterijera i retro stil.

 

Sa idejom da mali stan u Moskvi renoviraju na način koji neće zahtevati velika ulaganja, studio INT2 Architecture napravio je projekat koji je na originalan i interesantan način spojio različite stilove, materijale i načine upotrebe prostora.

 

Fantastična dizajnerska rešenja enterijera stana uz mali budžet

 

Kako je stan prvenstveno namenjen za iznajmljivanje, bilo je potrebno u raspoloživom prostoru otvorenog plana organizovati funkcionalan raspored, koji će zadovoljiti potrebe stanara i obezbediti im dovoljno privatnosti.

Jednostrana orijentacija prozora uslovila je celokupnu organizaciju prostora i nemogućnost postavljanja pregradnih zidova, pa je stan od 40m2 organizovan kao otvoreni studio, sa enterijerski rešenim mikro celinama.

 

 

Na samom ulazu, garderober za odlaganje sačinjen od polovnih,metalnih ormariča,neočekivan je izbor za stambeni prostor, koji nagoveštava industrijski stil  u uređenju enterijera. Prostor ulaznog hodnika nastavlja se na zonu dnevnog boravaka sa dve tapacirane fotelje i TV komodom.

 

 

Odvojen policom za knjige kao pregradom od dnevnog boravka, u nastavku prostora nalazi se spavaći deo. Opremljen je udobnim francuskim krevetom i minimumom potrebnih detalja.

Grubo gletovani zidovi bojeni u sivo i betonska tavanica objedinjuju ceo prostor, u kontrastu sa svetlim bojama tekstila i drvenog poda.


 

Naspram spavaćeg dela, otvara se najupečatljiviji deo stana – prostor kuhinje sa trpezarijom.

 

 

Kombinacija različitih stilova, različitih materijala, starih i novih elemenata, napravila je jedinstvenu fuziju, elegantno uklopljenu u prostor udoban za boravak i opremljen za moderan svakodnevni život.

Savremena bela tehnika ugrađena je u dominantni centralni kubus od drveta, stakla i metala, u kom se nalazi i kupatilo. Hromirani kuhinjski elementi, nalik onim profesionalnim u restoranima, uklopljeni su sa drvenim gajbicama i žičanim elementima za odlaganje.

 

 

Detalji poput staklenih obloga na zidu kuhinje, retro metalne rasvete, metalnih polica sa modernim kuhinjskim pomagalima, vidljivih instalacija, govore o pažljivo osmišljenom dizajnu, koji podjednako vodi računa o estetskoj i funkcionalnoj komponenti.

 

 


Pogledajte i:

Ogoljeni zidovi od cigle u modernom enterijeru: susret dve stilske epohe u jednom stanu 

Fantastična rešenja za stanove do 60 m² (PLAN) 


 

Ušteda nabavkom vintage predmeta i nameštaja sa buvljaka i internet aukcija

 

Ograničeni budžet  za opremanje stana, naveo je arhitekte da svoju viziju enterijera dopune komadima polovnog nameštaja i detaljima koji će se odlično uklopiti u celinu, a koje su pronašli na lokalnim buvljacima ili online, na različitim prodajnim sajtovima i aukcijama.

 

 

U centralnom delu stana smešten je trpezarijski sto sa metalnom konstrukcijom i četiri različite drvene stolice, svima dobro poznate kao trend prošlih vremena.

Iznad stola, na plafonu od natur betona, kao karakterističan akcenat enterijera, i detalj koji oslikava celokupnu dizajnersku ideju, pažnju pleni retro kristalni luster.

 

Još jedan starinski element, koji je dobio svoju novu upotrebnu vrednost u ovom stanu je šivaća mašina, popularna singerica, koja je u kupatilu postavljena kao postolje nadgradnog lavaboa.

 

 

Koncept uštede uz kombinovanje stilova, postignut je i kroz završne obrade zidova i podova, ostvarene uz minimum ulaganja. Grube zidne površine, farbane bez predhodnog šmirglanja, jednostavni drveni pod i vidljive električne instalacije,

Originalnim dizajnerskim pristupom, dobijen je maksimum iskorišćenosti prostora i jedinstven ambijent koji čuva elemente prošlosti, bez kompromisa sa komforom .

 

PLAN

 

Projekat: INT2 Architecture

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil