PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Impresivan enterijer kreiran sa ograničenim budžetom i jedinstvenom vizijom (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 6.1.2022

Stan od 69 m2 u kući predgrađa Sankt Petersburga je vanserijski primer sa mnogo aspekta. Enterijer dvospratnog zdanja ostvaren je sa malim budžetom i impresivnim učinkom,kako zbog kreiranja dodatnog životnog prostora i mesta za odlaganje na ograničenom prostoru, tako zbog postignute lepote samog ambijenta. Autori projekta su arhitekte INT2 studia.

 

Enterijer je rađen za umetnicu Juliju Adamovu sa relativno skromnim budžetom. Baš zbog toga rezultati su još impresivniji. Brojna rešenja osmišljena su na licu mesta. Zastupljeno je mnogo ručno rađenog nameštaja i dekoracije a vlasnica je aktivno učestvovala u samom procesu kreiranja i realizacije vizuelnog koncepta enterijera.

 

 

SHOP THE LOOK: trpezarijski sto od punog drveta

 

Kao što je napomenuto, najveći deo nameštaja je osmišljen na licu mesta. Arhitekte studija INT2 koristili su ploče borovog drveta i pravili skice analizirajući svaku prostoriju životnog prostora koji obuhvata 69 kvadratnih metara. I, zaista, rustika u modernom okviru je prvi utisak o ovom enterijeru.

Ne manje impresivan je rezultat kako je stvoren dodatni prostor za odlaganje, sakriven i ujedno spretno ukomponovan u životni prostor.

 

 

SHOP THE LOOK: Moderni klub stolovi okruglog oblika.

 

 

Elementi nameštaja deluju kao nasleđeni, stari decenijama a zapravo su rađeni prilikom rekonstrukcije prostora.

 

 

To se odnosi na krucijalne elemente - stepenište, plakare, krevet u spavaćoj sobi, trpezarijski i radne stolove, kuhinjske radne ploče, dekorativne prozorske ramove, čak i umivaonik. 

 

 

 

Jako su interesantne zidne obloge u kuhinji koje je izrađena od četinarskih ploča različite širine. Kreativni tim se dokopao alata - čekića, eksera, šrafcigera - i stvorio nešto sasvim drugačije. U završnoj fazi Julija Adamova je ručno farbala obrađene ploče sa nekoliko nijansi uljanih boja kako bi dobile završni ton i složenu teksturu. Sjajno, zar ne? 

 

 

Posebnu pažnju izazivaju već pomenute ručno obrađene obloge zidova od borovine, koje formiraju zid prema vešeraju i provlači se i u unutrašnjost, ove uobičajeno tehničke prostorije a u ovom slučaju sastavni deo ukupnog dizajna enterijera.

 

 

Po istom principu urađen je dekorativni zid kupatila na spratu i uzglavlje iznad kreveta u spavaćoj sobi. U kući se nalazi nekoliko obrađenih metalnih predmeta. Kako je tekao proces njihove promene? Posebnim hemikalijama je, u prvoj fazi, sa njih skinuta fabrička boja. Potom je naneta smesa za obradu čelika fiksirana providnim voskom. Odličan primer ovog postupka je Ikea stona lampa pored kreveta u spavaćoj sobi.

 

 

 

HOP THE LOOK: zanimljivi pomoćni stoćići od punog drveta.

 

 

Određeni komadi nameštaja kupljeni su po otvorenim marketima starih stvari - fotelja u dnevnoj sobi, veliko ogledalo, tabure, radna stolica, stona lampa, lampa iznad stola u spavaćoj sobi. Svi ovi predmeti su u ovom ambijentu dobili novi život. 

Likovne radove u enterijeru uradila je Julija u skladu sa svojom idejom o prostoru u kojem želi da živi.

 

 

Kao konačni rezultat vidimo izuzetno prostrane odaje, mnogo svetlosti i ujednačen stil. Diskretna rasveta daje moderan ton ambijentu koji odiše romantikom prošlih vremena. Tom utisku doprinosi i retro tehnika poput starog radija ali i knjige i muzički instrumenti.

 

 

Nameštaj je funkcionalan i praktičan iako deluje kao dolutao iz vremena kada se drugačije živelo. Ograničen budžet rezultirao je jedinstvenom vizijom i unikatnim komadima.

 

 

SHOP THE LOOK: Rustičan trpezarijski sto, klub sto, rustično ogledalo, pomoćni stočići od drveta kvadratne i okrugle forme.

 

 

Tekst: Kuća stil

Foto: INT2 studio arhitekture i dizajna 

 

 

Plan stana: