PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dah večitog proleća u zanosnom enterijeru mediteranske kuće

  • Objavljeno:
  • 17.5.2023

Opuštajući enterijer mediteranske kuće, dizajniran uz igru nežnim tonovima, prirodnim materijalima i sa puno svetlosti, prava je oaza mira koja se preliva i na očaravajuće dvorište sa bazenom i staklenikom.

 

Mediteranska kuća, jednostavne bele spoljašnosti, smeštena u zeleno prostranstvo bašte od 3000m2, oslikana je ideja uživanja u sunčanom prolećnom danu. Da bi se to uživanje u punoj meri prenelo i u unutrašnjost kuće, angažovana je nagrađivana dizajnerka enterijera Susanna Cots, posvećena stvaranju balansiranih prostora, sa specifičnim pristupom prirodi i emocijama koje ona stvara kod čoveka. 

 

Njen prvi korak bio je otvaranje prema svetlosti, velikim prozorima i balkonskim vratima koji povezuju unutrašnje prostore sa spoljašnjim u jedinstvenu celinu.

 

 

Mediteranski stil, uz nežne tonove i puno svetlosti u enterijeru

 

 

Već na samom ulasku u kuću, otkriva se deo dvorišta pored bazena, kao nastavak toplog i udobnog enterijera nežnih tonova i sa dominantnim prirodnim materijalima

 

Shop the look: modularna garnitura punjena perjemEnviro DesignConceptStore 

 

Drvene ploče stolova, vidljiva struktura neobrađenog kamena i drveta, prirodne teksture i materijali, prisutni su u celom enterijeru, doprinoseći fluidnom toku prostora i neprimetnom prelazu između prostorija.

 

 

Fuzija prirodnog i intimnog unosi opuštajući ton u prostorije, uvodeći ih u dijalog sa eksterijerom.

Taj dijalog najviše je izražen u dnevnoj sobi i kuhinji, gde se klizna balkonska vrata potpuno otvaraju, pa trem postaje trpezarija, a trpezarija produžetak trema. 

 

 

Objedinjujući element u ovom delu prostora je dimnjak, projektovan na simetričan način, vidljiv i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane.

 

Shop the look: klub sto TRIEnviro DesignConceptStore

 

Trpezarija nesumnjivo leži u srcu kućne i porodične aktivnosti. Kao dragulj u suptilnom dizajnerskom stilu, prostor je krunisan plafonom sa rustičnim drvenim gredama sa kog visi upečatljiv slamnati luster.

 

 

Povezan sa trpezarijom, dnevni boravak, sa televizorom i dodatnim kaminom, pruža osećaj sigurnosti i zaštite. Udobnost nameštaja zaobljene forme, tople boje i prirodne teksture, sve je podređeno maksimalnom opuštanju i uživanju.

 

 

Dizajnerka i ovde stvara novu unutrašnju-spoljašnju projekciju kroz vrata koja se potpuno otvaraju i integrišu dnevnu sobu sa spoljašnjim prostorom čistog mediteranskog duha, sa belom klupom i fontanom za osvežavanje.

 

Shop the look: Ručno rađeni tepisi za enterijer i eksterijer

 

Dvorište sa staklenikom i bazenom za potpuno uživanje i opuštanje

 

U bašti se nalazi i jedno iznenađenje - staklenik u nordijskom stilu, koji služi kao mesto okupljanja za porodicu i prijatelje. To je magični prostor koji kombinuje uživanje i toplinu svakog godišnjeg doba sa sveprisutnom gastronomijom i lepotom.

 

 

U pedantno uređenom dvorištu sa mediteranskim biljkama smešten je bazen, sa drvenim ležaljkama i suncobranima od slame, koji prate stil celokupnog uređenja.

 

 

Topla klima Katalonije diktira stil i tempo života stanovnika. Tako je puno pažnje posvećeno spoljnim prostorima ispod trema kuće koji često vrše funkciju dnevne sobe ili trpezarije. Drveni nameštaj, pleteni lusteri, čiste, svetle površine pružaju utočište od vrućine i dragoceno su mesto za predah.

 

 

 


Pogledajte još:

Wabi Sabi na delu: Stan pomoću prirodnih materijala pretvoren u dom iz snova

Japandi dizajn enterijera: fuzija lepote i topline


 

 

Ušuškana privatnost u sobama na spratu kuće

 

Raznovrsnost koju su vlasnici nastojali da unesu u prizemlje, kao i njihova želja da dele svaki kutak svog doma, izbalansirana je izraženom privatnošću prvog sprata, na kom se nalaze tri apartmana.

 

 

Maksimalni komfor prisutan je u glavnom apartmanu, sa zasebnim kaminom i kupatilom.

 

 

Svoje mesto, puno mira i sa opuštajućim pogledom, našle su i radni kutak i dečija soba, prilagodivši preovlađujući stil svojoj nameni.

 

 

Projekat uređenja nazvan je Ibiza Spring, po lokalnoj sintagmi koja označava period kada u prirodi dominiraju bela i zelena boja, a pesak se oseća u vazduhu. Atmosfera jednog takvog dana zaista se oseća u ovoj kući, i u unutrašnjosti i oko nje, opijajući dahom večitog proleća.

 

 

Projekat i fotografije: Susanna Cots Interior Design

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil