PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Japandi dizajn enterijera: fuzija lepote i topline

  • Objavljeno:
  • 29.4.2022

Ovaj pravac u dizajnu enterijera je u poslednje vreme doživeo veliku popularnost i to sa razlogom – kada ih pogledate, enterijeri u japandi stilu su čisti, minimalistički, ali i topli, prijatni i apsolutno prelepi na oko.

 

Termin ‘’Japandi’’ nastao je kao spoj reči japanski i skandinavski, a naziv je sveprisutnijeg trenda dizajna enterijera. U poslednjih godinu dana ovaj pravac je doživeo veliku popularnost i nije teško razumeti zašto - enterijeri Japandi stila su čisti i minimalistički, ali topli i prijatni u isto vreme i apsolutno prijatni i lepi na oko.

 

Izvor: @vtwonen
 

Japandi je više od pravca dizajna enterijera – on predstavlja životnu filozofiju i način života. U pitanju je spoj skandinavskog ‘’Hygge’’ pristup koji obuhvata uvažavanje prirode i njene revitalizujuće energije i japanske tradicionalne ’’Wabi-Sabi’’ estetike koja promoviše savršenstvo u nesavršenosti. 

 


Shop the look: Modularna garnitura Alcazar, Enviro DesignConceptStore

Obe kulture imaju veoma sličnu estetiku i dizajn zasnovan na minimalizmu, tihom uvažavanju lepote u funkcionalnosti i stvaranje enterijera koji promoviše spokoj kod ljudi. Minimalistička atmosfera Japandi zagovara i eko pristup i prostor bez nereda, što je jedan od razloga zašto je toliko pogodan za život u malom prostoru ili stanu sa otvorenim konceptom.

 

 

Japandi paleta boja

 

Japandi paletu boja naglašavaju neutralni, prigušeni tonovi poput bež, boje kamena ili taupe paleta boja. Ideja je kombinovati boje i stvoriti smirujuću, harmoničnu atmosferu. Toplina doma sa druge strane unosi se pomoću različitih materijala.

 

Shop the look: Trpezarijski sto KYOTO, ENVIRO DesignConceptSttore

 

U japandi trendu takođe možete koristiti i kontrastne boje ili meke skandi nijansa bledo ružičaste, plave, zelene ili žute, samo je važno da ne preovladavaju u prostoru. Tamnije akcentne boje poput crne ili ugljen sive se dodaju minimalističkom dekoru poput jastuka ili manjih klub stolova.

 

 

Materijali i oblici u Japandi enterijeru

 

Prirodna vlakna i održivi materijali su izuzetno ključni elementi u japandi stilu. Pa tako upotreba drva, keramike, prirodnih tkanina i pamuka naglašavaju ove enterijere. Osim drveta, drugi popularni materijali su bambus, ratan i papir.

 

 

Takođe, skandinavski komadi nameštaja savršeni jer obično sadrže čiste, jednostavne linije. Sa druge strane u Japanu su češće obojeno ili obojeno drvo i zakrivljeni oblici. Ne bojte se mešati i uskladiti dva stila, kako biste povećali vizuelno podsticajni enterijer.

 

 

Biljke u stanu

 

Kao što skandinavski ‘’Hygge’’ pristup nalaže, potrebno je sebe okružiti prirodom, prihvatiti i negovati je. Stoga uzgoj sobnih biljaka ključna je karakteristika u dizajnu Japandi enterijera. Biljke su jednostavan, isplativ način da se priroda unese u zatvoreni prostor, stvaraju osećaj dobrodošlice i korisni su za „omekšavanje“ minimalističkog enterijera. Osim toga, biljke takođe mogu poboljšati kvalitet vazduha smanjenjem ugljen-dioksida i prašine u životnom prostoru. Ovaj stil dozvoljava da se poigrate sa biljkama u podnim i visećim saksijama, ili pak da unesete bonsai kako biste naglasili japanski stil u stanu.

 

 

Tkanine i detalji u Japandi dizajnu

 

Japanci su poznati po tome što u svoj enterijer uređuju sa izuzetnim i neobičnim teksturama. Dakle, jastuci i zavese su očigledno mesto za početak, ali teksture možete akcentovati i sa korpicama ili izloženim posuđem. Kada je tkanina u pitanju pored pamuka koriste se i svila, baršun i kašmir izbor koji će pomoći u lakšem održavanju higijene u domu.

 

Iako je previše dekorativnih detalja u japandi stilu izuzetno izbegva, činjenica je da će dobro promišljeni, multifunkcionalni komadi odlično funkcionisati. Ogledala, okviri za slike, stone lampe, vaze, pa čak i pažljivo odabrana umetnička dela mogu da promene izgled i osećaj u prostoru.