PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Wabi Sabi na delu: Stan pomoću prirodnih materijala pretvoren u dom iz snova

  • Objavljeno:
  • 23.9.2021

Sa zemljanim bojama i materijalima ne samo što možete stvoriti osećaj topline i stabilnosti u prostoru, već i kreirati savršenu atmosferu za odmor. Stoga predstavljamo vam stan koji ovo radi savršeno poštujući Wabi Sabi stil uređenja enterijera.

 

Enterijer stana koji se nalazi u Moskvi delo je dizajnerke enterijera Jane Pridalne, koja se kao dete susrela sa Japanskom kulturom što je oblikovalo njenu budućnost i načinilo je talentovanom dizajnerkom specijalizovanom za uređenje enterijera po Wabi Sabi principima.

 

Jana u ovom stanu fantastično kombinuje prirodne materijale i neutralnu paletu boja poštujući načela Wabi Sabi stila koja se ogledaju u isticanju lepote organskih finalnih obrada elemenata uređenja kao i upotreba različitih tekstura. Rezultat je sjajan enterijer koji je stanu dao jedinstvenu dušu za jednu malu porodicu koja u njemu živi.

 

Na ulazu u stan dočekuje nas luksuzna drvena obloga koja prekriva garderber dužinom celog hodnika. Ovaj garderober nudi sjajna rešenja za odlaganje kaputa i cipela za svakog člana porodice. Ono što hodnik čini posebnim jeste drvena obloga slične završne obrade koja se nastavlja i na plafonu čineći ovaj ulaz prirodnijim i velelepnijim.

 

 

Nastavljajući manjim hodnikom, u kome se nalaze dva toaleta, dolazi se do dnevne sobe. Svi materijali u ovom prostoru imaju bogate teksture, kao što su drveni klub sto, kamena obloga na zidu na kojoj je fiksiran televizor, plafon sa peskiranom površinom, pa čak i abažuri visilica, fotelja od ratana i cvetni dekor. Svi ovi materijali zajedno daju prostoru ugodan i smirujući ambijent na više nivoa.

 

 


Povezane vesti:

Novi trend u dizajnu enterijera: Japandi stil osvaja svet

Romantičan enterijer stana sa inovativnim pregradnim sistemom


 

Pored tekstura kamene zidne obloge i modularne garniture u štofu, prostor je dodatno ukrašen tepihom sa etničkim elementima koji doprinose toplini doma.

 

Shop the look: Modularna garnitura Alcazar, Enviro DesignConceptStore

 

Na dnevnu sobu se nadovezuje mala kuhinja sa trpezarijom. Kuhinjski elementi rađeni su po meri, kako bi ceo zid manjih dimenzija bio u potpunosti funkcionalno iskorišćen.

 

 

U želji da se napravi veći prostor za kuvanje, trpezarijskom stolu je pridruženo i malo kuhinjsko ostrvo, čime se dobila dodatna radna površina.

 

Shop the look: Trpezarijska stolica Orbita, Enviro DesignConceptStore

 

Za porodicu bilo je veoma važno imati zasebnu prostoriju za rad od kuće. Vodeći se činjenicom da je skladištenje papirnih dokumenata prošlost, budući da svi prelaze na elektronski način komunikacije, Jana je oslobodila jedan prostor sobe koji bi se ranije koristio za glomazne police i pretvorila ga u mali ugaoni kauč za blagu i ugodnu promenu lokacije rada.

 

Rustikalni ormar koji je vešto uvezan sa radnim stolom urađen je po meri, a deli prostoriju na dva dela. Kako u kancelariji tako i kroz ceo stan rasprostranjena je linearna LED rasveta koja dodatno utopljava prostor, nasuprot hladnim betonskim zidovima.

 

 

Glavnu spavaću sobu krasi niži krevet i unosi faktor udobnosti u betonsku šemu uređenja. Apstraktna uljana slika na inovativan način formira prirodno uzglavlje iza kreveta, dajući sobi novu dimenziju.

 

 

Iz spavaće sobe ulazi se u garderober, čije su police i sto za šminkanje sačinjeni od istih drvenih obloga kao i u radnoj sobi.

 

 

U oba kupatila, dizajnerka Jana naglašava efekat prirodnih tekstura sa kamenim umivaonicima, drvenim oblogama i merdevinama za sušenje peškira. Glavna ideja je bila stvaranje kupatila bez pločica pa su zidovi i podovi napravljeni od mikrocementa, a osunčani su sa dva tipa rasvete.

 

 

Za dečiju sobu Jana je kreirala iznad kreveta platformu za igru kako bi se povećao korisni prostor u manjoj sobi. Razigrani osećaj dodatno je pojačan zidom za penjanje, a obezbeđen je strunjačom koja se nalazi u fioci kreveta i po potrebi postavlja.

 

 

Dizajner enterijer: Yana Prydalna