PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Romantičan enterijer stana sa inovativnim pregradnim sistemom

  • Objavljeno:
  • 19.8.2021

Izuzetnim umetničkim potezima kreiran je enterijer stana na 57 m2, koji zahvaljujući originalnim rešenjima za male prostore, odlikuje fluidnom formom i deluje prostranije nego što zapravo jeste.

 

Nadomak Moskve, u sklopu Olimpijskog naselja u Novogorsku, stvoreno je enterijersko remek-delo sa originalnim rešenjima pregrade, ali i kombinacijom tekstura i boja koje bude čula i unose mir. Stan je nazvan Olimpijska rivijera, po naselju u kom se nalazi, a potpisuje ga studio Artem Babayants Architects.

Na prvi pogled ovaj dom, koji se prostire na 57modlikuje čistim minimalizmom, međutim ako se zagledate on predstavlja nešto mnogo više: arhitekte su uspele da u njemu prikažu nevinost, romantiku, lepotu i nežnost sa jakim karakterom.

 

U dnevnoj sobi stana inovativno su iskorištene teksture u vidu izrezbarenog klub stola, pažljivo odabranog tapacirunga, tepiha i biljke, dok prostor dobija na dodatnoj funkcionalnoj otvorenosti sa policom za knjige.

 

 

Kako arhitekte nalažu, uprkos opštoj jednostavnosti, ovde nije bilo lako postići čiste linije i fluidnost. Međutim, ako bi se smislio univerzalni recept za savremeni minimalizam za male stanove, onda bi to bilo sledeće: prioritetom treba označiti dnevnu sobu, kao glavni zajednički prostor i ne treba se plašiti mobilne ili potpune odsutnosti pregrada.

 

Ovaj koncept arhitekte su i primenile čineći dnevni boravak centrom zbivanja, a za spavaću sobu koja se nalazi odmah pored dnevnog boravka, kreirali su dve vrste mobilnih pregrada: nežnu zavesu, kao i originalna i kreativna staklena vrata, koja se po potrebi mogu poput harmonike sklopiti u ugao, ne zauzimajući puno prostora.

 

Modularna garnitura osigurava da prostor bude fluidan, udoban i multifunkcionalan

 

 


Povezane vesti:

Sedamdesete u 21. veku
Moderno potkrovlje koje odiše pravim senzacijama


 

Nasuprot dnevnoj i spavaćoj sobi nalazi se kuhinja čijem kontrastu topline i monohromnosti glavnih površina doprinose tamne linije visilica, barskih stolica i sudopere. Ovaj kontrast je arhitektama omogućio da uklope tamne prozorske okvire u prostor i da ukažu na karakter i "arhitekturu" unutrašnjosti.

 

 

Celom dužinom stana prostiru se velike staklene površine, kako bi dom dobio što više dnevnog svetla i pogleda na zelenilo. Bilo je važno da se kombinuje unutrašnjost sa spoljašnjošću, jer se iza otvorenih vrata u kuhinji nalazi divna, mala terasa - nesumnjiva prednost ovog stana.

 

 

Budući da je prostor idealan za mladi bračni par ili one koji žive sami, nisu želeli da potpuno pregrade ostale prostorije, osim hodnika i kupatila. Ovo je omogućilo otvaranje slobodnog prostora i stvaranje boljeg protoka kompozicije enterijera, a sunčevim zracima je dozvolilo da stan obasjava veći deo dana. Utisak svetlosti pojačan je atraktivnim svetlim nameštajem.

 

Noseći stub je iskorišćen kao dodatni prostor za sedenje, ali i grejanje, a ofarban je u belo kako ne bi prekidao fluidnost prostora.

 


Pročitajte još i:

Renoviranje stana od oko 50 m²: Mnogo više prostora uz jednostavna rešenja (VIDEO)
Kuća na Avali: Sjajan koncept transformacija prostora (DETALJAN PLAN)


 

Forma zidova u celom stanu prati senzibilitet i fluidnost enterijera svojim zaobljenim, organiskim linijama.

 

 

Kao manji kontrast, kupatilo kome se pristupa iz hodnika, odlikuje se elegantnim i pravim linijama. Ovaj dizajn savršeno pokazuje kako mali dodiri u vidu LED osvetljenja iza ogledala, bele pločice sa 3D strukturom i drvene obloge zaista mogu učiniti mala kupatila savršenim i modernim.

 

 

Plan stana

 


Arhitektonski studio: Artem Babayants Architects