PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

5 Feng shui pravila koje možete odmah da primenite u svom domu

  • Objavljeno:
  • 8.7.2022

 

Šta možemo u svom domu odmah primeniti kako bismo stvorili pozitivnu energiju i osnovu za zdravlje i napredak, otkriva arhitekta Vujović, koja u svom radu primenjuje Feng shui pravila naučena u Kini

 

Kada nam neki prostor ne prija, kažemo da ima lošu energiju. Feng shui već vekovima ima odgovor zašto dolazi do blokade pozitivne energije u domu, kako to da sprečimo i postignemo  harmoničan dom koji pomaže zdravlju i opštem napretku.

 

Feng shui, što u prevodu znači ‘vetar voda’ tradicionalno je kinesko učenje o energijama u prirodi, primenjivo na uređenje životnog prostora zarad postizanja harmonije i opšteg napretka. Danka Vujović, arhitekta koja u svom radu primenjuje feng shui principe naučene u Kini, pokazala nam je kako jedan moderan enterijer može da isprati feng shui pravila

 

Ovoga puta, pitali smo je šta je to što možemo da jednostavno da promenimo u svom domu, i da tako utičemo na bolji protok energije. Po njenim rečima, Feng šui je priča o energijama koja prostor sagledava u odnosu na to iz kog pravca dolaze pozitivna ili negativna energija, pa se u odnosu na to kreira i raspored, tako da se blokira priliv negativne energije i oslobodi protok pozitivne energije, otvarajući joj put.

Feng shui analiza stana, određivanje pravaca elemenata i boja

 

Čak i da niste nikada čuli za Feng shui, sigurno ste za neki prostor konstatovali da ima dobru ili lošu energiju, po tome koliko vam prija boravak u njemu. Zato hajde da pokušamo da ne blokiramo put energiji, poštujući ova osnovna pravila.

 

1. Oslobodite se viška stvari

 

Eto još jednog razloga za veliko spremanje. Stare, pohabane stvari, koje se ne upotrebljavaju, pogotovo one koje su polomljene, pravi su skupljači loše energije i obavezno ih se treba osloboditi. Ono što ipak odlučite da zadržite, nikako ne gomilajte po ćoškovima stana jer tako pravite energetske blokade. Prostor oko ulaznih vrata oslobodite svih nepotrebnih stvari.

Dobra higijena prostora se podrazumeva.

 

Ulazni prostor treba da ja čist, pravilnih linija i jasno označen

 

2. Uvedite svetlost u dom

 

Svetlost znači dobru energiju, zato je važna za feng shui, podjednako i dnevna i veštačka svetlost. Ovo podrazumeva dobro raspoređene svetiljke, iznad trpezarijskog stola obavezno, a isto tako i uvek čiste prozore. Dobroj osvetljenosti, pa i dobroj energiji prostora, pogoduju svetli, pastelni tonovi u enterijeru.

 

Rasveta iznad trpezarijskog stola poželjno je da ima metalne elemente. Na fotografiji visilica Clava ENVIRO DesignConceptStore

 

Dobroj osvetljenosti, pa i dobroj energiji prostora, pogoduju svetli, pastelni tonovi u enterijeru.

 

Enterijer uredjen u svetlim pastelnim tonovima. Na fotografiji sofa Alkazar

 

3. Okružite se biljkama

 

Biljke donose dobru energiju, zato ih slobodno rasporedite po stanu. Feng shui preporučuje biljke koje traže dosta vode, na primer lotus, orhideje, bambus, hrizanteme. Naravno, tu je i krasula za koju se smatra da poboljšava finansije.

Ne zaboravite ni na spoljašnje uređenje, bilo da imate dvorište ili balkon,  treba da sadrži što više zelenila, kao i jasan prilazni put i ulaz u stan.

 

4. Pravilno rasporedite nameštaj

 

U feng shui analizi vodi se računa o položaju svih elemenata nameštaja, ali su tri najvažnija – krevet, radni sto i šporet. Probajte da ih postavite tako da, dok ih koristite, vidite vrata, a najbolje da su postavljeni dijagonalno od njih. Krevet je idealno u sredini spavaće sobe, samo uzglavljem naslonjen na zid. 

 

Spavaća soba sa centralnim položajem kreveta, umirujućom dekoracijom I dobro rešenom rasvetom

 

Vodeni elementi su veoma poželjni u životnom prostoru, tako da ako volite akvarijume ili fontane, obavezno im pronađite mesto u enterijeru ili eksterijeru doma.

 


Srodne teme

Stan koji inspiriše na sreću

10 sjajnih načina da kreirate dom koji opušta i unosi mir


 

 

5. Koristite simbole

 

Kod prostornog feng shui-a često se koriste simboli, najčešće figure, da bi se popravile nepovoljne pozicije ili pojačala dobra energija. Kako u našoj tradiciji nisu zastupljeni isti simboli kao u Kini, na primer zvončići, sasvim je u redu koristiti simbole karakteristične za određeno područje, kao što je kod nas potkovica simbol sreće.

Kada birate motive za dekoraciju, detalje, fotografije, mislite uvek na harmoniju prostoraokružite se motivima koje želite da postignete ili zadržite, a odbacite ono što podseća na teške trenutke.

 

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil

Foto: Studio Wudan