PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Grad budućnosti u stilu Pininfarine, čuvenog maga za dizajn automobila

  • Objavljeno:
  • 13.7.2022

Pininfarina, poznat po tome što je svoju stručnost u dizajnu automobila i svoj estetski koncept uneo u arhitekturu, dizajnira grad budućnosti  u delti reke Jangce. Zelene tehnologije i održiva energija glavni su atributi.

 

Plan novog grada, nazvan Blue Loop, na delti reke Yangtze, predstavile su arhitekte italijanske kompanije Pininfarina. Ovaj  iskorak u budućnost prikazuje život u zelenilu na romantičnim kanalima, čvrsto oslonjen na najmoderniju infrastrukturu, tehnologiju održive energije i očuvanje ekosistema.

 

Područje delte reke Yangtze u blizini Šangaja, u Kini, jedna je od najplodnijih oblasti u Kini. Istovremeno, to je i područje ubrzanog urbanog rasta, što nosi izazov uklapanja postojećeg biodiverziteta u novu, urbanu zajednicu.

Narodna vlada grada Taozhuang odabrala je Pininfarina Architecture, u duhu jačanja italijansko-kineske saradnje, za izradu glavnog urbanističkog plana razvoja novog grada u delti reke Yangtze.

 

Urbano zoniranje koje ne zapostavlja zelene gradske površine

 

Pininfarina je svetsku slavu stekla dizajnom u oblasti automobilizma, a zatim su svoj estetski koncept i dizajnerski pristup uspešno preneli i i na polje arhitekture. Njihov internacionalni rad u različitim oblastima arhitekture, kvalifikovao ih je za više osvojenih stručnih nagrada.

 

Plava petlja kanala kao okosnica projekta

 

Naziv projekta Blue Loop – Plava petlja, dolazi od brojnih vodenih kanala u ovoj oblasti, koji opslužuju lokalnu poljoprivredu i proizvodnju, i povezuju mesta među kojima je i Xitang, grad na vodi pod zaštitom UNESCO-a. Smernice za novi projekat određene su nacionalnim 15-ogodišnjim razvojnim planom, koji ističe važnosti očuvanja kanala, ekosistema i klime.

 

Projekat Blue Loop predviđa razvoj grada podeljen u tri osnovne celine , tri različita urbana ekosistema – stambeni Italy City, zatim Innovation Valley sa upravnom i obrazovnom strukturom i treći, Energy, oblast za proizvodnju obnovljive energije i hidroponsku poljoprivredu.

 

Italy City - grad na vodi

 

Grad na vodi, ispresecan mrežom kanala

 

Italy-City zamišljen je kao rezidencijalna oblast na vodi, inspirisana kineskom tradicijom, a sa elementima karakterističnim za italijanske urbane sredine. Voda je primarni element, kanali međusobno povezuju delove naselja, kao i ceo grad sa obližnjim jezerom. Eko gradnja  samoodrživost i zelene tehnologije važni su atributi.

 

Oblast je podeljena na 4 distrikta – Marina, u stilu moderne italijanske arhitekture; Lungo Lago sa tradicionalnim elementima italijanskog graditeljstva, Città Vecchia plutajuća oblast među kanalima i plažama  i Laguna, zelena gradska oaza.

 


Srodne teme:

Novo stanovanje: Čaroban Coccon kompleks

Marina Dorćol: Inovativno zeleno naselje i najluksuzniji kvart Beograda (VIDEO)


 

Duh kineske tradicije u futurističkom gradu

 

Innovation Valley – grad budućnosti

 

Čvorište za tehnološke inovacije Severne Kine

 

Ova gradska zona namenjena vrhunskim edukativnim i naučnim sadržajima  zamišljena kao internacionalni centar, otvoren za sve vrste inovacija, obrazovanja i tehnološkog rasta. Futuristički dizajn primetan je u svim oblastima.

 

Saobraćajna infrastruktura na visećim mostovima i sa vozilima bez vozača

 

Pininfarinini dizajneri posebno naglašavaju nameru razvoja novih modela održivog prevoza, električnih i samovozećih vozila 

 

Energy – inovacije kao podrška gradskoj ekonomiji

 

Na oblasti površine preko 550.000 m2 planirana su postrojenja za preradu otpada i proizvodnju energije, kao i centar za eksperimentalnu poljoprivredu. Ovo je model savremene, održive infrastrukture, koja teži minimalnoj emisiji i zagađenju životne sredine. Ujedno to su i glavne ciljevi u projektovanju  gradova budućnosti.

 

Zona koja održava vitalne funkcije grada

 

Tekst: redakcija Kuće Stil

Foto: Pininfarina