PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Muzej budućnosti: kako promeniti svet na bolje?

  • Objavljeno:
  • 26.1.2022

Muzej budućnosti u Dubaiju svoje  posetioce poziva da se priključe putovanju u novu realnost.  Zamišljen je kao izložbeni prostor za inovativne i futurističke postavke i predstavljamo ga kao potpunu premijeru, jer otvaranje je predviđeno za ovu godinu.

 

Smešten je u Finansijskom distriktu Dubaija (DIFC) i od samog početka intrigira svetsku javnost kao mesto za nova iskustva. Iza projekta stoji Dubai Future Foundation a zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa, otvaranje prvobitno planirano za decembar 2021.godine, pomereno je za ovu godinu.

 

Osnovna zamisao muzeja, koji je kao atipično zdanje lociran na zelenom brežuljku usred moderne metropole, jeste da promoviše tehnološki razvoj i inovacije prvenstveno u domenu robotike i veštačke inteligencije.

 

 

Ovo impresivno arhitektonsko zdanje poziva ljude iz celog sveta da zajedno putuju sve do 2071. godine, dakle tačno pola veka od prvobitno određene godine otvaranja. Autor je Killa Design architecture studio u saradnji sa inženjerima Buroa Happold. Na prozorima fasade ispisana je arapska poema o budućnosti Emirata. Školjka, geometrijskog oblika torusa, ima 1024 panela otporna na vatru i obložena nerđajućim čelikom. Svaki panel ima jedinstven 3D oblik neophodan za kreiranje arapskog pisma.

 

 

Killa Design koristio je najsavremenije tehnologije informacionog modeliranja zgrada. Muzej ima sedam spratova a svaki je posvećen određenim tematskim postavkama. Kao mesto učenja, ne samo umetničkog doživljaja, Muzej posetioce uvodi u svet novih mogućnosti za bolju budućnost. Tri sprata su posvećena razvoju upotrebe svemirskih resursa, ekosistemima, bioinženjeringu, zdravlju. Sledeća tri predstavljaju tehnologije primenjive u bliskoj budućnosti koje se tiču vode, hrane, transporta. Poslednji sprat je posvećen deci.

 

ZGRADE SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM

 

Do sada je već predstavljeno nekoliko projekata koji će biti deo stalne postavke ovog mesta. Recimo, u aprilu 2016. godine, u saradnji sa Institutom za digitalnu arheologiju, Unescom i univerzitetima Harvard i Oksford prikazana je 3D štampana restauracija svoda hrama u Palmiri koje je uništio ISIS. Izložba, održana 2017. godine Cimate Change Reimagined: Dubai 2050, istražuje kako čovečanstvo zahvaljujući radikalnim inovacijama može napredovati uprkos globalnom zagrevanju i klimatskim promenama. U fokusu projekta su bile tri tačke koje doprinose ekološkom otisku sveta - urbanizam, poljoprivreda, globalna industrija.

 

Postavka Hi I am AI "Zdravo, ja sam Veštačka inteligencija" iz 2018. godine bavila se provokativnom temom kako će AI zgrade (zgrade sa veštačkom inteligencijom) doprinositi životu čoveka u decenijama koje dolaze.

 

 

Muzej budućnosti nastoji da podstakne rešenja sa kojima će se suočavati gradovi u vremenu pred nama i zato će i nakon zvaničnog otvaranja okupljati ne samo umetnike i dizajnere već i istraživače u različitim naučnim disciplinama, pronalazače i finansijere. U laboratorijama Muzeja postojaće sektori posvećeni zdravstvu, obrazovanju, pametnim gradovima, energetici i saobraćaju.

 

 


Srodne vesti:
5 fantastičnih svetskih muzeja čija će vas forma zadiviti
Zadivljujuća ostrvska građevina koja podstiče eko turizam 

Kombinujući različite medije, Muzej budućnosti nas poziva da pogledamo svet od onog kakav je sada do onog kakav je moguć.

 

TEKST/FOTO: Milan Nikolić