PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zadivljujuća ostrvska građevina koja podstiče eko turizam

  • Objavljeno:
  • 19.10.2021

Predstavljamo vam mali kompleks farmi i kuća napravljen kompletno od organskih i održivih materijala. Ova građevina postavlja novu održivu tipologiju za eko turizam, efikasno podižući lokalnu kulturu i okrećući je poljoprivredi i ribarstvu.

 

U želji da stvore okruženje za izgradnju zajednice i neguju ekologiju u svom okruženju, nastao je jedan zanimljiv projekat peščanih svodova koji će biti dinamičan prostor za njegove stanovnike i za turiste koji ga posećuju. Ovaj kompleks je od vitalnog značaja za Filipine gde će se i nalaziti, arhipelašku zemlju od 7.641 ostrva, od kojih svako ima svoj poseban kulturni i prirodni identitet.

 

 

Klijent je želeo da na jednom ostrvu u provinciji Kezon napravi farme na površini od 3,8 hektara. Predlog se dalje razvio sa ciljem stvaranja nove održive tipologije eko-turizma koja će razviti lokalnu kulturu poljoprivrede i ribarstva, ali da predstavlja i jedinstven način izgradnje, proizvodnje hrane, razonode sa dinamičnim prostorom za život i turizam.

 

Kao rezultat, stvoren je sistem hiperboličnih klasterskih jedinica nazvan Peščani klaster Cagbalete, podržavajući sve prethodno navedeno. Ova građevina u velikoj meri je inspirisana koralima, s obzirom na bogat morski život i biodiverzitet lokacije. 

 

 

Dobijena struktura stoga je mešovite namene. Ona sadrži privatnu rezidenciju klijenta, restoran, turistička prebivališta i farme koje se fokusiraju na upotrebu endemskih biljnih vrsta i sezonski uzgoj rakova iz blata.

 

  


Povezane vesti:

5 najboljih zelenih zgrada na svetu u 2021. godini (VIDEO)
Ovako će izgledati ekološki gradovi budućnosti (VIDEO)


 

Još jedna karakteristika ovog kopleksa jeste što će biti izgrađen mešanjem lokalnog peska sa zemljom i blatom i na taj način podržati eko gradnju sa minimalno otpada i prirodnim materijalima. Ova građevina zasigurno ostavlja zadivljujući utisak i postavlja nove granice u biofilnoj arhitekturi.

 

 

Arhitekte projekta su takođe uključile lokalne mreže u dizajn kao neku vrstu membrane koja se meša sa ostalim materijalima što je rezultiralo novom i lokalizovanom patinom, biofilnom membranom koja stvara zanimljiv trag u formi.

 

 

Mreže takođe funkcionišu kao „veo“ nad strukturom, poput prozračnog sloja koji štiti od sunca i kiše, ali takođe služe i kao neformalna mesta za popodnevne dremke stanara i turista.

 

 

Prisutna je i wellness pećina sa slanom vodom, zajedno sa blatom i bazenima za kupanje koji će turistima pružiti senzacionalno iskustvo.

 

 

Kada sunce zađe, ova građevina pretvara se u oazu za mirni noćni život sa galerijama na više nivoa, prostorima za okupljanje i specijalne događaje, a sve to pritom funkcionišući kao svetionik lokalnim brodovima.

 

 

Ovaj savršeni ekološki projekat kombinuje samoodrživu gradnju gde se električna energija proizvodi iz solarnih panela, pozicioniranih kao suncobrani, a prostori koriste prirodnu ventilaciju. Cilj kako arhitekti tako i klijenta je da se poveća ekološka svet, sačuva ostrvo, zamagle granice između prirodnog i veštačkog u ovoj strukturi, spoji turizam, agrikulturu i ribarstvo i na sve to dajući pritom strukturi različitu namenu za različita godišnja doba.

 

 

Peščani klasteri Cagbalete osvojili su nagradu na World Architecture Festival awards ove godine, a projekat je takođe finalista u kategoriji „Eksperimentalno“ Svetskog festivala arhitekture, koji će se održati u decembru 2021. godine u Lisabonu.

 

Arhitekte projekta: Carlo Calma Consultancy Inc.