PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Uz ovih 5 trikova vaš dom će izgledati kao da ste angažovali dizajnera enterijera

  • Objavljeno:
  • 11.8.2021

Možda zvuči pretenciozno, ali uverićete se da će uz ove "uradi sam" savete i trikove vaš dom zaista izgledati kao da je profesionalni dizajner enterijera uzeo stvar u svoje ruke.

 

Večito se divimo dizajnerima enterijera, kao i njihovom trudu i kreativnosti koji ulažu u svoje dizajnirane prostore – ipak je potrebno određena pažnja i oko za detalje da biste mogli da kreirate dizajn sobe koji je u isto vreme estetski predivan i funkcionalan, kao što to oni sjajno rade. Međutim, ne mogu svi priuštiti da angažuju dizajnera, ili možda čak žele da sami donose svoje dizajnerske odluke, koristeći sopstveni stil i preferencije. Stoga, bilo da želite da uredite vaš enterijer da izgleda kao iz časopisa ili pak samo malo da ga osvežite, odajemo vam nekoliko ’’Uradi sam’’ tajni uz pomoć kojih će vaš dom izgledati kao da ga je kreirao dizajner enterijera.

 

1. Otkrijte stil koji vam najviše odgovara

 

Koristite časopise i veb-sajtove za inspiraciju jer različite internet stranice, aplikacije i portali mogu izazvati plamen kreativnosti za koji niste ni znali da posedujete. Ako još niste počeli da stvarate table za inspiraciju uređenja enterijera, počnite sada - ovo je prvi korak u stvaranju doma koji želite.

 

Pretražite KućaStil portal ili posetite Pinterest da potražite stilove koji vam se najviše dopadaju. Prikupite slike dizajna ili jednostavno uzmite neke časopise za dizajn i izrežite slike koje vam se najviše sviđaju i postavite ih na plutanu tablu. Nakon prikupljanja kreativnih slika enterijera koji vas inspirišu, odmaknite se i pogledajte sve što ste prikupili - ovo bi trebalo da ispriča priču o vašem stilu.

 

 

2. Koristite tri boje ili nijanse iz palete

 

Sada kada imate dobru ideju o stilu koji možete nazvati svojim, potrebno je odabrati paletu boja. Palete boja su izuzetno lične, a u nama stvaraju određeno raspoloženje i emociju. Odaberite boje vam najviše gode, ali istražite i njihovu namenu. Pogledajte svoju tablu za inspiraciju koju ste napravili u prethodnom koraku - koje boje su istaknute u prostorijama koje ste sačuvali?

 

Bez obzira koje boje odaberete ipak postoji jedno dizajnersko pravilo - koristite kombinaciju tri boje ili nijanse. Jedna glavna boja za zidove, druga boja za veće akcente kao što su kauči i stolice, a zatim treća boja koja se pojavljuje u manjim dodacima kao što su cveće, jastuci ili pletene stvari. Ova formula od tri boje funkcioniše u bilo kojoj kombinaciji. Primera radi, možete imati potpuno belu sobu, ali sa tri nijanse bele boje. Takođe, zapamtite da na boju utiče koliko svetlosti unosite u svoj dom. Ukoliko renovirate ceo stan, razmislite o korišćenju što većih prozora da biste što više osvetlili svoj enterijer i boje u njemu.

 

 

3. Dodajte teksture

 

Kako palate boja, tako u istoj meri važne su i teksture. One uvek pomažu u stvaranju bogatijeg iskustva u prostoru i stimulišu naša čula vida i dodira. Ako, žudite za jednom paletom boja i želite da koristite nekoliko nijansi iste utoliko je važnije da unesete teksture kroz tkaninu ili tekstil. Primera radi, potpuno braon kupatilo može drveni prostor oko lavaboa, kamenu oblogu za kadu, dok manja stolica pruža teksturu drveta, a podna obloga unosi ručno tkani tepih. Svi ovi elementi dodaju teksturu i prijaju oku, stvarajući toplo i bogatije okruženje.

 

 


Povezane vesti:

 Trend koji osvaja svet: Vikendice za beskrajno uživanje u prirodi


 

Drugi primer pak može biti spavaća soba koja obiluje teksturama u vidu tkanine i materijala kao što su metal, drvo, svila i pamuk koji doprinosi osećaju komfora.

 

Pogledajte kako izgleda ceo enterijer koji je inspirisan stilom Koko Šanel

 

4. Obezbedite balans između velikih i malih komada nameštaja

 

Previše malih, vretenastih komada jednoj prostoriji ne daje dovoljnu funkcionalnost, dok soba sa duguljastim stolicama, velikim stolovima i mnoštvom komada nameštaja može pretrpati sobu. Umesto toga, pokušajte da kreirate dobro izbalansiranu sobu. Uzmite veliki kauč, nekoliko manjih klub stolica, a zatim jednu ili dve vitke fotelje sa atraktivnim nogarama. Ovo je samo jedan primer, ali vam daje ideju o mešanju veličine nameštaja tako da soba izgleda uravnoteženo - ne previše glomazno i ne previše prazno.

 

Čak i ako uređujete mali stan, postoji mnogo ideja za uređenje. Većina dizajnera će preporučiti da čak i najmanje sobe imaju jedan veliki komad, kao što je na primer veći dvosed. Mešavina velikog i malog ključno je za uspešan dizajn enterijera.

 

Zaobljene niske fotelje Grace, Enviro DesignConceptStore

 

5. Koristite dizajnirane poslužavnike, ukrasne činije i korpe

 

Dizajneri vole da koriste poslužavnike, ukrasne činije, a ponekad i korpe za slaganje cipela ili ukrasnih predmeta kojima je potreban dom. Za dašak glamura, pokušajte da dodate sjajni poslužavnik na klub sto ili noćni stočić. Na vrh poslužavnika postavite lepu sveću, nekoliko knjiga ili pak ključeve od kuće u hodniku. Tajna u ovom triku krije se u slojevitosti prostora i njegovim minimalnim detaljima koji ukrašavaju dom, a sa druge strane su funkcionalni.

 

Ako želite rustičniji pristup, isprobajte pletene korpe u svom domu. Korpe su sjajni ukrasni alati koji mogu sakriti mnogo nereda. Ovi elementi su uvek multifunkcionalni, a mogu se koristiti i u kupatilu za kozmetiku, parfeme i peškire, kao i u hodniku za odlaganje obuće ili drugih stvari koje su vam potrebne kada izlazite iz kuće.

 

Pogledajte 6 kreativnih ideja kako da organizujete svoj hodnik