PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

REVOLUCIJA SE SPREMA: Slovački leteći automobil izveo prvi međugradski let na svetu (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 2.8.2021

Leteći automobil pod nazivom ’’AirCar’’ uspešno je završio 35-minutni let od međunarodnog aerodroma u Nitri do aerodroma u Bratislavi. To je bilo njegovo 142. uspešno sletanje što ga je učinilo još jednim korakom bliže masovnoj proizvodnji.

 

''AirCar'', leteći automobil slovačkog inženjera Štefana Klajna približio se još jednim korakom ka proizvodnji, ispunivši ključnu razvojnu prekretnicu u vidu 35-minutnog međugradskog leta između aerodroma u Nitri i Bratislavi. Ovo je bio prvi međugradski let na svetu sa hibridim vozilima i ujedno 142. uspešno sletanje AirCar-a, izjavila je Klein Vision kompanija u saopštenju za javnost. Nakon ovog leta, kada se spustio na zemlju, letelica se u roku od tri minuta jednim pritiskom na dugme pretvorila u sportski automobil, nakon čega se provozao i ulicama Bratislave. 

 

 

Upoznajte prvi leteći automobil na svetu:

 

Štefan Klajn dizajnirao je AeroMobil leteći automobil o kome više možete pročitati u našem prethodnom članku. Klajn je napustio AeroMobil u 2016. godini zajedno sa svojim prijateljem Antonom Zajacom kako bi započeli sopstvenu kompaniju Klein Vision čiji je proizvod AirCar.

 

Prototip ovog letećeg automobila radi na običnom benzinu koji se nalazi na regularnim pumpama i pokreće ga BMV motor. Klajn kaže da automobil poseduje 160 konjskih snaga, može leteti na 8.200 stopa i dostići maksimalnu brzinu od 190km/h, a prima najviše dve osobe ukupne težine oko 200 kilograma. Za razliku od drugih prototipova letećih automobila, AirCar ne može da uzleti ili sleti vertikalno i zahteva pistu poput aviona.

 

 


Povezane vesti:

Prvi putnici testirali levitirajući transportni sistem Hyperloop
Volvo automobil budućnosti


 

 

AirCar-u trebalo je dve godine za proizvodnju i koštao je nešto manje od 2 miliona dolara, a iza sebe ima već 40 sati uspešnog letenja. Sledeći korak ka masovnoj proizvodnji biće dobijanje potrebnih sertifikata kako bi ovo vozilo bilo registrovano i kao vazduhoplovno i kao automobil u skorijoj budućnosti, a Klein Vision planiraju i drugi prototip koji će imati 300 konjskih snaga i kretati se 300 km/h.

Kako Anton Zajac nalaže AirCar više nije samo koncept. To je vozilo koje je pretvorilo naučnu fantastiku u realnost. A kako je izgledala test vožnja kako na nebu tako i na ulicama Slovačke pogledajte u video prilogu koji sledi.

 

 

Brokerska kompanija Morgan Stanley predviđa da bi sektor letećih automobila mogao da vredi 1,5 triliona dolara do 2040, čineći ovo tržište jednim od brzo rastućih u svetu.