PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Upoznajte prvi leteći automobil na svetu

  • Objavljeno:
  • 22.9.2014

 

Slovački inženjer Štefan Klajn proveo je poslednjih 20 godina svog života razvijajući leteći automobil, koji je konačno postao realnost. Ovo čudo tehnike simbolično je nazvan “Aeromobil”, može bez ikakvih problema da se vozi autoputem, a zatim u svega nekoliko desetina sekundi da se transformiše u leteće vozilo sa krilima.

 

Jedinstvena čelična konstrukcija i moćan Rotax 912 motor ne samo što su omogućili ovom vozilu da poleti, već su od njega načinili i vizuelno primamljivu mašinu, a činjenica da Štefan Klajn ima diplome iz inženjerstva, ali i iz lepih umetnosti, dobrim delom objašnjava inovativnost, ali i sjajan izgled njegovog letećeg automobila.

 

Kada je standardni automobil, “Aeromobil” može da se parkira na standardnom parking mestu, a kada mu 'izrastu' krila transformiše se u mašinu dugu 8,2 metra i široku punih 6 metara.

 

Maksimalna brzina ovog vozila tokom leta iznosi oko 200 km/h, a bez punjenja rezervoara može da pređe oko 700 km. U slučaju kretanja po kopnu dostiže maksimalnu brzinu od 160 km/h i prelazi oko 500 km bez punjenja rezervoara. Motor sa 100 KS i vodenim hlađenjem pokreće i propeler sa zadnje strane i motor za drumsku vožnju sa prednje.

 

 

Još jedna prednost je i činjenica da umesto skupog goriva koje obično koriste avioni, Štefanov "Aeromobil" ide na autogas, a čitava mašina ima konstrukciju od karbona i ukupnu težinu od samo 450 kg. 

 

Pogledajte sjajan video i upoznajte fantastični “Aeromobil”.

 

 

Foto: aeromobil.com