PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prvi putnici testirali levitirajući transportni sistem Hyperloop

  • Objavljeno:
  • 28.11.2020

Po prvi put, dve osobe vozile su se u kapsuli super brzog Hyperloop sistema u gotovo potpuno vakuumiranom tunelu. Kompanija Virgin Hyperloop izvršila je probni test u pustinji kod Las Vegasa.

 

Čast da se prvi provozaju deonicom od 500 metara dobili su glavni inženjer i suosnivač Josh Giegal i direktorica korisničkog servisa Sara Luchian. Kapsula "Pegasus" ponela je putnike kroz zatvoreni tunel iz kog je uklonjen vazduh, brzinom od 160 kilometara na čas. Putovanje je trajalo svega petnaest sekundi.

 

 

Ovo je značajno dostignuće za kompaniju Virgin Hyperloop, koja je osnovana 2014. godine prema viziji Ilona Maska, osnivača kompanija Tesla i SpaceX.

 

 

Mask je 2013. godine predstavio koncept o futurističkom transportnom sistemu levitirajućih kapsula koje se kreću vakuumu brzinom od preko 1000 km/č, koji je razvio kroz kompaniju SpaceX, a zatim ga učinio dostupnim i drugim kompanijama koje bi nastavile istraživanje.

 

 

U test tunelu "DevLoop", dugačkom 500 i širokom 3,3 metra, Virgin Hyperloop je do sada obavila preko 400 testova, ali bez putnika.

 

 

Sistem koristi mag-lev tehnologiju koja je primenjena kod brzih vozova u Japanu. Elektromagnetna levitacija podrazumeva da ne postoji trenje između "šina" i voza, što im omogućava da se kreću znatno većom brzinom.

 

 

Kapsula "Pegasus" dizajnirana je uz pomoć dizajnerske firme čuvenog danskog arhitekte Bjarke Ingelsa. "Pegasus" teži 2,5 tone i dugačka je 5,5 metara.

 

 

Jednostavan beli enterijer kapsule dizajniran je tako da deluje poznato putnicima, kako bi prilagođavanje na novo iskustvo putovanja kroz vakuum prošlo što prijatnije.

 

 

To je zapravo smanjena verzija modela koji će kasnije biti u upotrebi. Kada sistem bude u potpunosti razvijen i spreman za komercijalnu upotrebu, očekuje se da će moći da primi više od 20 putnika.

 

Pogledajte kako je izgledala revolucionarna test vožnja.

 

 

Foto: Virgin Hyperloop