PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Volvo automobil budućnosti

  • Objavljeno:
  • 22.12.2020

Švedski proizvođač automobila Volvo predstavio je svoj automobil bliske budućnosti: samovozeće električno vozilo koje služi i kao pokretna kancelarija, spavaća i dnevna soba.

 

Glavna ideja kojom su se vodili kreatori konceptnog automobila "360c" je da vreme koje provedete u putu potrošite na što produktivniji i korisniji način, na primer, obavljajući poslovne sastanke, dovršavajući obaveze ili odmarajući se u udobnom krevetu.

 

Predviđeno je da automobil ima potpunu autonomiju, pa je uklanjanjem volana i tradicionalnih sedišta dobijen veliki modularan prostor koji se može transformisati na četiri načina i tako zadovoljiti različite potrebe putnika.

 

 

"S konceptnim automobilom 360c istražujemo šta sve postaje moguće kada uklonimo ljudskog vozača koristeći nove slobode u dizajnu. To je pogled u budućnost koji otkriva kako će tehnologija samovozećih automobila promeniti svet kakav poznajemo", kaže Marten Levenstam, potpredsednik Korporativne strategije u "Volvu".

 

 

Automobil poseduje široka ulazna vrata i velike prozore koji služe i kao interaktivni ekrani.

Nekoliko sedišta i sto u raznim konfiguracijama omogućavaju da se "360c" pretvori prostoriju za rad ili zabavu, dok krevet na razvlačenje pruža udoban prostor za odmor.

 

 

Brojne pregrade i fijoke nude prostor za odlaganje garderobe, posteljine i hrane.

 

 

"Mi se odnosimo prema 360c kao prema inicijatoru konverzacije, sa idejama i odgovorima koji pristižu kako saznajemo sve više", kaže Levenstam.

 

Između ostalog, "Volvo" svojim automobilom u bliskoj budućnosti želi da ponudi i alternativu avionskom i železničkom prevozu, bar kada se radi o kraćim destinacijama, nudeći više udobnosti i privatnosti od tih vrsta prevoza, bez čekanja u redovima.