PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Idealna poslastica za prvomajski piknik

  • Objavljeno:
  • 28.4.2014

Širom sveta postoji veliki broj recepata za kolače s jabukama, jer ih mnogi obožavaju, a mi vam izdvajamo jedan koji je pogodan za praznično posluženje na pikniku.

 

Za pripremu mrvljenog kolača sa jabukama potrebno vam je svega 20 minuta, a za njegovo pečenje od 50 do 55 minuta. Ovaj rustični kolač odenut je u moderno ruho, brzo se priprema i ukusan je, a pošto se ne topi i ne lomi, lako ćete ga spakovati za put i poslužiti u prirodi.

 

Potrebni sastojci za kolač od 10 parčića:

 

Testo:

 

140 grama maslaca iseckanog na male komade, i dodatni maslac za podmazivanje pekača

250 grama  brašna, pomešanog sa praškom za pecivo

140 grama žutog šećera

100 grama suvog grožđa

3 velika jaja, umućena

2 jabuke, oljuštene, očišćene i iseckane

5 kašika mleka

 

Toping:

 

1 puna kašika brašna

25 grama maslaca

25 grama žutog šećera

1 puna kašika grubo seckanih lešnika, oraha i/li badema

 

NAČIN PRIPREME:

 

1. Zagrejte pećnicu na 160 stepeni Celzijusa.

  1. 2. Stavite papir za pečenje kao podlogu u pekač, ili ga podmažite maslacem.
  2. 3. Pomešajte u činiji brašno i dodatke, pa dodajte maslac. Umešajte smesu tako da dobijete fine mrvice, a onda pomešajte sa šećerom. Sjedinite dobijenu smesu sa suvim grožđem, jajima, jabukama i mlekom i sve pomešajte dobro dok masa nije sjedinjena, a onda stavite u pripremljen pekač i poravnajte vrh.
  3. 4. Za toping, umešajte brašno, puter i šećer prstima tako da se naprave grube mrvice, a onda dodajte lešnike. Pospite ravnomerno preko kolača ovu mešavinu i pećite 50 do 55 minuta, sve dok kolač nije čvrst na dodir i dok čačkalica ubodena u centar testa ne izađe čista.
  4. 5. Ostavite kolač u plehu 15 minuta, a potom ostavite da se potpuno ohladi na žičanom stalku.

 

Foto: dairygoodness.ca