PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Mlečni leopard hleb

  • Objavljeno:
  • 26.1.2016

Otkrivamo vam recept za verovarno najinteresantniji i najukusniji hleb koji ste ikada probali. Može se jesti sam, kao kolač uz mleko ili kafu, a sladokusci će ga rado premazati kremom.

 


   Krigla kolač

 

   Svaki kolač punjen je filom od Bejlisa i umotan u belu čokoladu za modeliranje kako bi ličio na        kriglu piva, a ujedno i premazan slatkom pavlakom, tako da će ovaj specijalitet pružiti uživanje za    sva čula.


 

Potrebni sastojci (za hleb dimenzija 20 x 10 cm):

 

25g gustina  

250ml mleka

50g maslaca

70g šećera

1 kašičica vanile (ili ekstrakta vanile)

1/2 kašičice soli

1/2 kvasca (3.5 g)

375g brašna

 

Za tamnije braon testo:

 

15g kakaoa + 1 kašika mleka

 

Za svetlije braon testo:

 

5g kakaoa + 1 kašičica mleka

 

 

Način pripreme:

 

1. Izmešajte u šerpi mleko, vanilu, so i gustin. Zagrevajte na srednjoj temperaturi dok ne počne da se zgušnjava.

 

2. Odmah sklonite sa vatre, dodajte maslac i mešajte dok se ne sjedini. Prespite u drugu posudu i ostavite pola sata da se ohladi.

 

3. Nakon 30 minuta, dodajte brašno, šećer i kvasac. Mesite rukama dok testo ne bude mekano i elastično.

 

4. Podelite testo na dva dela. Jedan deo prekrijte krpom, a drugi ponovo podelite na dva dela. U jedan deo dodajte 15 g kakaoa pomešano sa kašikom mleka i mesite dok ne dobijete homogenu boju. U drugi deo dodajte 5 g kakaoa koji se pomešali sa kašičicom mleka i ponovo mesite.

 

5. Dobili ste tri testa različitih boja – belo, tamno braon i svetlo braon. Prekrijte ih krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 12 sati ili duže da naraste.

 

 

6. Svako testo podelite na dva dela. Jedan deo dalje delite na četiri dela, a drugi na tri. Tako ćete dobiti sedam delova od svakog testa ili 21 deo ukupno.

 

 

7.  Napravite valjak dužine 20 cm od komada tamno braon testa i istanjite ga. Napravite valjak iste dužine od svetlo braon testa i blago ga pritisnite kako bi primio nepravilan oblik. Obmotajte tamno braon testo oko svetlog. Nema potrebe da ga obavijete celog.

 

 

8. Istanjite komad belog testa da bude nešto duži i dovoljno širok da prekrije braon valjak. Uvijte ga oko braon testa i ponovite korake dok ne iskoristite svo testo.

 

 

9. Istanjite svaki valjak dok ne dostigne dužinu 40 cm. Presecite svaki na pola i poređajte u posudu za pečenje. Prekrijte krpom i ostavite 1-2 sata.

 

 

10. Zagrejte rernu na 170ºC. Premažite hleb mlekom. Pecite oko 40 minuta.

Prijatno!

 

 

 

 

Foto: cocoebaunilha.com / nasilemaklover.blogspot

  • POVEZANI ČLANCI

  •  

    photo

    Dekorativne uskršnje poslastice

    Predstavljamo tri recepta  za uskršnje dezerte koji će oduševiti i decu i odrasle. Veoma lako i brzo se prave, pa dragoceno praznično vreme nećete potrošiti uz šporet već uživajući sa najdražima.

    Saznaj više

     

    photo

    Kako da drveni nameštaj zablista

    Nudimo vam jednostavan prirodni recept od samo dva sastojka koji će učiniti da vaš nameštaj od drveta ponovo dobije sjaj.

    Saznaj više

    video uputstvo

    Ledena irska kafa

    Uživajte u lepom vremenu uz omiljeno piće mnogih, pripremljeno na malo drugačiji način – smrznuto i sa viskijem. Predstavljamo jednostavan recept za osvežavajuću irsku kafu.

    Saznaj više

    photo

    15 tajni kuvanja koje morate znati

    Otkrivamo vam kako da se rešite neprijatnog mirisa belog luka s prstiju, koliko tačno kuvati testeninu, kako napraviti baršunasti pire krompir, ali i mnoge druge tajne koje će vam olakšati kuvanje.

    Saznaj više