PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Krigla kolač – specijalitet koji će oduševiti svakog muškarca

  • Objavljeno:
  • 19.6.2014

Tokom Svetskog prvenstva u fudbalu malo šta može oduševiti muškarce više od direktnog prenosa zanimljive utakmice. Međutim, KUĆA STIL vam predstavlja recept koji će u drugi plan definitivno baciti sve osim neodoljivih krigla kolača.

 

Svaki kolač punjen je filom od Bejlisa i umotan u belu čokoladu za modeliranje kako bi ličio na kriglu piva, a ujedno i premazan slatkom pavlakom, tako da će ovaj specijalitet pružiti uživanje za sva čula.

 

Za celokupno spremanje i serviranje potrebno je manje od dva sata, ali izgled i ukus ove poslastice definitivno opravdava svaki uložen minut.

 

Potrebni sastojci:

 

Za kolač:

 

1 box chocolate cake mix-a

1  čaša vode

½ čaše biljnog ulja

3 jajeta

 

Za ganaš od Bejlisa:

 

150g polu slatke čokolade, sitno iseckane

½ čaše slatke pavlake

2 supene kašike šećera u prahu

2 supene kašike Bejlisa

 

Za čokoladni omotač i preliv:

 

800 g bele čokolade za modeliranje

zlatno žuta jestiva boja

30 g slatke pavlake ili šlaga

 

Način pripreme:

 

1. Zagrejte rernu na 170 stepeni.

 

2. Napravite miks za kolač koristeći vodu, ulje i jaja prema uputstvu sa pakovanja.

 

3. Poprskajte posuđe sprejom protiv lepljenja za pečenje. Treba istaći da je za pečenje potrebno koristiti dublje posude, čaše ili tegle zapremine 2,5 decilitara, a da je svaku posudu neophodno poprskati sprejom za pečenje protiv lepljenja. Ako preskočite ovaj korak kolači će se zalepiti i od izmrvljenog kolača nećete napraviti dobru kriglu.

 

4. Ravnomerno rasporedite smesu za kolač u posude.

 

 

5. Pecite 18-20 minuta dok čačkalica koju zabodete u centar kolača ne bude čista kad je izvučete.

 

6. Ohladite kolač 10 minuta, izvrnite posude da kolači ispadnu, a potom pustite da se ohlade.

 

7. Da biste napravili ganaš od Bejlisa sipajte iseckanu čokoladu, slatku pavlaku i šećer u prahu u vatrostalnu činiju. Zagrejte u mikrotalasnoj pećnici 30 sekundi na najjačoj temperaturi i ostavite činiju da odstoji u pećnici jos 3 minuta.Izvadite i dobro izmešajte. Ako se čokolada nije istopila, zagrejte još koji put po 10 sekundi, mešajući između grejanja. Na kraju dodajte Bejlis i izmešajte. Ganaš je inače aromatizovani čokoladni krem koji se koristi za filovanje i dekorisanje torti i kolača, a u koju se može dodati i neka aroma po želji. Ukoliko treba da bude čvršći dodaje mu se i puter, kako bi se na hladnom stegao.

 

 

8. Isecite vrhove kolača da budu iste veličine i uzmite nožić za vađenje semenki iz jabuka ili običan nož kako bi izvadili nešto sredine kolača, a potom sipajte malo ganaša u svaki.

 

9. Izdubite sredinu kolača koristeći nožić za vađenje semenki ili običan nož.

 

10. Sipajte ganaš od Bejlisa u sredinu svakog kolača.

 

 

11. Obojite 500g čokolade za modeliranje u jestivu zlatno žutu boju.

 

 

12. Istanjiti trake dobijene od bele čokolade do debljine od 3 mm na nelepljivoj površini (ili dasci za sečenje posutoj tankim slojem šećera u prahu). Isecite trake da budu pola cm šire od visine kolača, a dužina trake da odgovara obimu kolača.

 

 

13. Utisnite drveni štapić u trake na rastojanju od 12 mm stvarajući tako udubljenja u krigli i ostavite prostor od 1 cm bez udubljenja kod dna krigle.

 

 

14. Obmotajte trake oko kolača i izgladite spojeve vodom ili istopljenom čokoladom.

 

15. Od preostale bele čokolade za modeliranje napravite drške za krigle.

 

 

16. Pred serviranje u krigle sipajte šlagili slatku pavlaku.

 

Živeli!