PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Transformacija u srcu šume: Luksuzna vila sa zelenim krovom, za potpuni doživljaj prirode (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 8.9.2023

Smeštena u srcu šume, luksuzna vila sa zelenim krovom i metalnim fasadnim panelima, u potpunosti se stopila sa prirodom. Zahvaljujući rešenju sa zidovima koji se pomeraju i transformišu, ne postoji stroga granica između spolja i unutra.

 

U bujnoj prirodi Kostarike nalazi se mali raj, mesto gde se dan i noć stapaju u nebeskom prostranstvu zelene flore, netaknutih plaža i raskošnog stila. Rajski kompleks smešten u ovu oazu sastoji se tri različite vile, od kojih se svaka može pohvaliti svojom jedinstvenom arhitekturom i stilom.

 

 

Na parceli od 2 hektara nalaze se 3 jedinstvene vile i jedan multifunkcionalni paviljon, projekti različitih svetskih arhitekata.

 

 

Vila sa zelenim krovom i metalnim fasadnim panelima, u potpunosti se stopila sa prirodom

 

Arhitekte iz studija Formafatal pri osmišljavanje Atelier Vile pratili su želje klijenta da stvori mesto gde će se posetioci saživeti sa okolnom prirodom, osloboditi svoj um, doživeti luksuz i avanturu istovremeno,a u tom procesu bili su inspirisani atmosferom i šarenolikošću Centralne i Južne Amerike.

 

 

Atelier Vila je dizajnirana kao privatna rezidencija za investitora i njegovu porodicu. Ugnježden u strmu padinu, objekat dužine 26 metara delimično lebdi iznad bujne tropske vegetacije. Gledajući spolja, vidi se samo daleki okean ili prostranstva zelenih brda. Diskretna boja zidova u kombinaciji sa zelenim krovom  omogućava vili da se zaista stopi sa svojom okolinom.

 

Perforirani aluminijumski fasadni paneli podizanjem se transformišu u nadstrešnice

 

Fasade okrenute prema okeanu obložene su velikim aluminijumskim perforiranim panelima koji se ne zagrevaju na suncu i otporni su na rđu. Kada se podignu, služe kao nadstrešnice. Razmera i uzorak perforacije razlikuju se na svakoj od sekcija, stvarajući tako uzbudljivu igru svetla i senke unutar prostora.

 

 

Zadnji zid okrenut prema prilazu i susednim vilama nema prozora, da bi se očuvala privatnost. On je obložen paljenim drvetom, tretiranim Shou Sugi Ban, starom japanskom tehnikom za zaštitu drveta od vremenskih uslova  i starenja.

 


Pogledajte i:

Luksuzne eko kućice: poziv za glamping pod kupolom, u zagrljaju šume (PLAN)

Veličanstveni kompleks vila sa bazenom na Kritu, dobitnik prestižne arhitektonske nagrade


 

 

Klizni pregradni zidovi i fasada koja se transformiše u nadstrešnicu brišu granicu između spolja i unutra

 

Prioritet projekta nije samo ideja "brisanja granica između unutrašnjosti i spoljašnjosti", već i isticanje građevinske jednostavnosti i čistih linija.

 

 

Ova vila inspirisana je zakonima džungle i predstavljena je kao velika, monolitna struktura. Hladni betonski i metalni zidovi stoje goli samouvereno u srcu divljine, odražavajući sirove elemente prirode. Građevinski sistem sastoji se od čeličnog okvira sa rasponom od 4x4 metra.

 

Što se unutrašnjeg rasporeda tiče, vila poseduje isti minimalistički duh kao što sugeriše njena forma. Pomoćni i skladišni prostori, kupatila i kuhinja smešteni su duž zadnjeg zida. Raspored ostatka kuće je potpuno otvoren; granice između unutrašnjosti i spoljašnjeg sveta su nestale i ceo prostor deluje kao natkrivena terasa. 

 

 

Lagani klizni pregradni zidovi mogu se koristiti po potrebi za stvaranje privatnih zona. U dvorištu se nalazi relaksirajući infinity bazen, delimično natkriven i zaštićen od vrelog sunca.

 

 

Ceo enterijer je u toplim, zemljanim tonovima prirodnih materijala. Svi komadi nameštaja, osim fotelja i stolica za obedovanje, izrađeni su po meri za ovu vilu i pravljeni su ručno, uz pomoć lokalnih zanatlija.

 

 

Rasveta igra veoma bitnu ulogu u enterijeru, a projektanti su se odlučili za poznatu češku kompaniju za izradu premium rasvete Bomma i njihove svetiljke Shibari koje se odlično slažu sa dominantnim tropskim stilom u unutrašnjosti.

 

SHIBARI 3, dizajn visilice od ručno duvanog kristala Bomma

 

Atelier Vila postiže retku ravnotežu između neposrednog susreta sa prirodom i zaštićenog luksuznog smeštaja. Ovde kreativnost oživljava dok se meša sa dahom džungle, a posetioci opušteni u udobnim i šarmantnim prostorima se vraćaju svojoj iskonskoj suštini.

 

 

PLAN

 

Projekat: Formafatal, Dagmar Štěpánová
Fotografije: BoysPlayNice
Tekst: redakcija Kuće stil