PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Transformacija porodične kuće: Od klasičnog viktorijanskog stila do skulpturalno izvajanog prostora (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 11.8.2023

Stvaranjem dodatnog prostora planski osmišljenim proširenjem, transformisana je stara porodična kuća u dom bogat umetničkim detaljima, bojama i teksturama. Fantastične spiralne stepenice, poput skulpture, centralna su tačka novog enterijera.

 

U centru Toronta nalazi se Flow House, viktorijanska kuća preuređena za par umetnika i njihovu decu. Transformacija ove kuće stare 130 godina uključivala je formiranje dodatnog životnog prostora na zadnjoj strani i spratu kuće, poboljšanje veza sa spoljnim prostorom i modernizaciju enterijera i zadnjeg dvorišta. 


Klasična prednja fasada ostala je ista, dok su unutrašnjost i zadnja fasada sa dvorištem značajno promenjeni, tako da sada odražavaju jedinstvenost porodice, njihovih zanimanja i zajedničkih interesovanja.

 

 

Ovaj interesantan projekat, pun kontrasta ali i komplementarnosti, potpisuje kanadski višestruko nagrađivani, multidisciplinarni studio Dubbeldam Architecture + Design, poznat po kreiranju inovativnih, jedinstvenih i ekološki odgovornih dizajnerskih rešenja za život, rad i zabavu.  

 

 

Uz dodatni prostor i osmišljene strategije proširenja, kuća sada deluje mnogo veće

 

Uprkos uskoj osnovi od samo 5m širine, pažljivim uklapanjem 230m2 dodatne površine, kuća sada ima dovoljno prostora, pa čak i deluje veće nego što jeste. Tome je doprinela i strategija kompresije i ekspanzije – uski međuprostori deluju stisnuto, stvarajući osećaj kompresije, a zatim se otvaraju u veće prostore sa visokim plafonima.

 

 

Uz sveprisutnu estetiku fluidnih oblika, u izraženom kontrastu sa  pravougaonim osnovama, unutrašnji elementi kuće izgledaju kao da su skulpturalno oblikovani, a ne klasično građeni.


Spiralno stepenište koje povezuje sve etaže predstavlja fokalnu tačku koja stvara osećaj proticanja, po čemu je kuća i nazvana Flow House. Okupane prirodnom svetlošću sa svodova iznad, zakrivljena ograda i stepenice od hrastovog drveta bacaju promenljive senke tokom dana, stvarajući specifičnu dinamiku prostora.

 

 

Upečatljive, skulpturalne stepenice funkcionišu i kao svetlosni tunel, privlačeći prirodno svetlo duboko u enterijer. 

 


Pogledajte i ove inspirativne projekte:

 

Kameni lukovi stari 200 godina kao glavni motiv proširenja porodične kuće

Kako je drvo jabuke okupilo porodicu i odredilo raspored prostorija u porodičnoj kući


 

Aludirajući na zanimanje jednog vlasnika kuće koji je keramičar, koncept taktilnosti i zanatskog pristupa prožima kuću kroz materijale, oblike i teksture. U kombinaciji skandinavskih i mediteranskih uticaja, drveni kabineti, pregrade i podne obloge u toplom belom hrastu istaknuti su betonom i mermerom, antiknim bakarnim detaljima i ručno oblikovanim keramičkim svetiljkama. 

 


Prostor oblih linija oplemenjen je bojama, umetničkim detaljima i prirodnim materijalima 

 

 

Čista pozadina belih zidova i polica prazno je platno za prikazivanje porodične kolekcije umetnosti, tapiserija i skulptura lokalnih umetnika, zajedno sa artefaktima sakupljenim tokom putovanja u inostranstvo i vlasničkom keramikom.

 

 

Boje oživljavaju međuprostore kuće - terakota pločice postavljene su u riblju kost u predsoblju, dok zid od geometrijskih svetloplavih pločica definiše bar između kuhinje i trpezarije.

 

 

Veliki prozori i svetlosni tuneli obezbeđuju obilje svetla, prirodnu ventilaciju i veze sa spoljnim prostorom. Drvena vrata od mahagonija, od poda do plafona, sa kliznim staklima na trećem spratu omogućavaju pristup krovnoj terasi, dok slično visoka vrata u kuhinji vode do nameštenog zadnjeg dvorišta.

 

 

Slične prostorne strategije primenjene su i u dizajnu zadnjeg dvorišta. Volumeni sivih panela nove zadnje fasade su povučeni ka unutra kako bi se stvorio prostor za krovnu terasu. U zadnjem vrtu, kompresija i ekspanzija se dalje istražuju kroz sužene cvetne leje koje se otvaraju ka širim prostorima dizajniranim za igru, obedovanje i opuštanje. Drvena pergola, opeka i oker baštenski nameštaj, dopunjeni bujnim biljkama, stvaraju opuštajući prostor za odmor tokom cele godine.

 

 

Kroz ceo prostor, koji neometano teče kroz svoje zakrivljene fluidne oblike, pojavljuju se i momenti iznenađenja i zadovoljstva - spajanje unutrašnjih i spoljnih prostora, unošenje prirodne svetlosti na neočekivanim mestima i razigrano oblikovanje elemenata koji daju karakterističnu umetničku i organsku dimenziju ovoj kući.

 

 

 

PLAN

 

 

Projekat: Dubbeldam Architecture + Design
Fotografije: Riley Snelling
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil