PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderan enterijer stana u potkrovlju sa fantastičnim pogledom i detaljma sa zanimljivih putovanja (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 28.6.2023

Za klijentkinju koja je 20 godina putovala svetom, NOA arhitekte su specijalno uredili enterijer stana u potkrovlju, okupanog svetlošću. Uz detalje i uspomene sa putovanja, sa fantastičnim panoramskim pogledom na Alpe, ovaj moderni crno-beli enterijer postao je mirna luka sa uplivom atmosfere dalekih destinacija.

 

Posle dvadeset godina života, putovanja i avantura širom sveta, čovek koji se vrati kući nije isti kao onaj koji je otišao. U svom najnovijem projektu, NOA  arhitekte se susreću sa fascinantnom pričom klijentkinje i, povodom njenog povratka u Insbruk, kreiraju ekskluzivni dizajn enterijera koji podseća na atmosferu dalekih destinacija.

 

Pretvaranje praznog potkrovlja u centru Inzbruka u dom spreman da dočeka brojne priče putnika, bio je glavni cilj projekta. NOA studio za arhitekturu i dizajn enterijera se već u ranijim projektima pokazao kao vešt u kombinovanju alpske atmosfere sa udaljenim svetovima. a  kombinacija  uzbudljive istorije putovanja vlasnice i stana u potkrovlju okupanog svetlošću, sa impozantnom siluetom Alpa kao pozadinom, postavili su konceptualne temelje za ovaj projekat.

 

 

Stan u potkrovlju, okupan svetlošću

 

Shop the look: Enviro dizajnerska modularna  garnitura 

 

„Svaki naš dizajn ima svoju priču. U ovom radu je uveden dodatni lični aspekt, a to su sećanja na život koji je klijentkinja nosila sa sobom. Slike, statue i ručno izrađene predmete trebalo je prikazati u odgovarajućem okruženju“, objašnjava Lukas Rungger, osnivač NOA-e.

 

 

Dizajneri enterijera su u definisanju koncepta pošli od osnove stana, pravougaonog prostora od 135 m2 sa centralnim blokom za servisni deo i stepeništem koje vodi na krovnu terasu. S obzirom na trostranu orijentaciju velikih prozora i mogućnost da se nekoliko funkcija smenjuju u prostoru u obliku slova U, raspoređene su različite funkcionalne celine u skladu sa putanjom sunca. 

 

 


Pogledajte i ova sjajna potkrovlja:
Očaravajući enterijer potkrovlja u Novom Sadu koji je dizajnirala arhitekta čuvena u svetu jahti
Moderno potkrovlje sa galerijom i drvetom, kao pravom senzacijom (VIDEO)


 

 

Shop the look: dizajnerske bele visilice 

 

Crno-beli enterijer, sa šafran žutim detaljima i dragim suvenirima

 

Na istoku, jutarnja svetlost osvetljava ulaz u potkrovlje, gde se nalazi i mali kancelarijski prostor sa radnim stolom i policom za knjige, a na jugoistoku udobna ugaona sofa je centralna tačka dnevnog boravka. 

 

 

Na jugu su postavljena dva samostojeća kuhinjska bloka, dok se toplo svetlo zalaska sunca širi preko trpezarijskog stola za osmoro, pozicioniranog na jugozapadu. 

 

 

Dve spavaće sobe na zapadnoj strani zaokružuju raspored. Svetlost tako postaje centralni element u dizajnu, što potvrđuje i izbor imena stana, Omarama, što znači „prostor svetlosti“ na jeziku Maora, autohtonog stanovništva Novog Zelanda sa kojim je vlasnica bila u bliskom kontaktu.

 

 

Paleta boja u enterijeru svedena je na osnovnu crno-belu, sa šafran žutom kao jedinom tačkom odstupanja. Slično tome, nameštaj prati jednostavnu geometriju: rezultat je svetao, elegantan ambijent koji podseća na Aziju, najviše zahvaljujući lampama i oblogama od hrastovog drveta.

 

 

Dominantni tamni tonovi postignuti su upotrebom crnog kvarcita, farbanog hrasta i metala. Drvenim letvicama zatamnjeni su i zidovi, stavljajući tako u fokus panoramski pogled na Alpe.

 

 

Kupasti slamnati šeširi, velika indijska slika u trpezariji i statua ratnika sa kišobranom iz Mjanmara su završni detalji stana iz kog pogled doseže daleko iza planina Inzbruka.

 

 

PLAN

Projekat: NOA
Fotografije: Alex Filz
 Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil