PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Inspirisan kulturom Azije, luksuzni hotel u Italiji poziva na meditaciju

  • Objavljeno:
  • 28.12.2022

Priča o dve daleke kulture koje se harmonično susreću i dopunjuju kroz dizajn luksuznog hotela sa potpisom noa* arhitekata. Inspirisan kulturom Azije, hotel Silena je oaza mira i harmonije.

 

Nakon prve, velike transformacije izvedene 2017. vlasnici hotela Silena u Tirolskim Alpima, odlučili su da dodatno razviju koncept hotela i taj su zadatak, kao i prvog puta, poverili studiu noa* (Network of Architecture)

 

Zahvaljujući dugim putovanjima po Aziji, inspirisani kulturom i tradicijom azijskih naroda, vlasnici su želeli da u hotel integrišu karakteristične ambijente i rituale  koje su tamo doživeli.

Kroz dizajn, arhitekte su nastojale da spoje dve udaljene kulture konceptom koji odiše intimnošću i spokojem. Dodiri azijskog nasleđa, uz nijanse pejzaža u kom se hotel nalazi, odražavaju se u celom prostoru, kako u materijalu tako i u kompoziciji boja.

Hotel je u ovom procesu dobio novi ulaz, šest novih apartmana i wellness zonu.

 

 

Sa uticajem Azije susreće se odmah na novoprojektovanom ulazu, gde gosti prolaze kroz kružni drveni portal izrađen tradicionalnom tehnikom obrade drveta.

Cela ulazna zona je u tamnim tonovima, stvarajući osećaj prolaska kroz tunel, čime se potencira početak novog, svetlog perioda – odmora u ovom nesvakidašnjem hotelu.

 

 

Udobnost otvorenog ulaznog hola, poziva posetioce da uspore i popiju piće po dolasku. Kamena česma, prostor sa kaminom i udobne niše za sedenje prigušuju formalnost klasičnog prijavljivanja, što je dodatno naglašeno postavljanjem recepcije sa strane. 

 

 

Odjeci Azije su suptilni, ali sveprisutni i otkrivaju se u obliku tamnog drveta u kombinaciji sa nijansama plave i sive, nežnim bonsai stablima u keramičkoj grnčariji i diskretnim svetlima u obliku fenjera. 

 

 

Značajno mesto zauzima zid sa tibetanskim molitvenim točkovima -  drvenim cilindrima, koji se dodirom ruke prolaznika postavljaju u večito okretanje.

 

 

U javnim prostorima hotela dominira drvo, koje povezuje enterijer sa prirodom i daje mu osećaj topline.

 

 

Svuda su prisutni azijski dekorativni ornamenti, koji savršeno upotpunjuju ambijent oaze mira koju nudi hotel Silena.

 

 


Uživajte i u ovim zimskim ambijentima:

Wellness koji prkosi gravitaciji: izokrenuto selo u hotelu na Alpima 

Zimska bajka u staklenoj kolibi: Fantastična rekonstrukcija stare planinske kuće 


 

Novi apartmani, površine od 30 do 55 kvadratnih metara, inspirisani su japanskom tradicijom stvaranja malih, dobro definisanih prostora, sa pojedinačnim podijumima, kao što su krevet, kutak za meditaciju i sto za ritualni čaj, koji se može spustiti na nivo poda.

 

 

Detalji poput rezbarenog drveta deo su ovog specifičnog ambijenta, u kom se gosti osećaju kao da su otputovali na drugi kontinent. 

 

.

 

Tema azijske sobe nastavlja se na pojedinačne terase, zamišljene kao otvorene sobe: svaki apartman ima opremljenu malu baštu na otvorenom sa kadom, cvetnim lejama i zavesama. Sve poziva na čvrstu povezanost sa zemljom.

 

 

U novom wellness centru na poslednjem spratu, noa* arhitekti su dizajnirali zonu za odmor i relaksaciju, rezervisanu za odrasle, a inspirisanu japanskim Onsen izvorima. Tu s nalazi prostor za opuštanje, tuševi za tradicionalne rituale pročišćavanja, i otvoreni bazen koji održava konstantnih 40 stepeni.

 

 

Dizajn bazena, sa izloženim crnim betonskim stepenicama koje podsećaju na vulkansko kamenje, i uz izmaglicu nastalu isparavanjem  vode, stvara specifičnu atmosferu prepuštanja prirodi.

 

 

Voda koja teče preko ivica infinity bazena i talasanje na gruboj betonskoj površini deo su sveprisutne meditativne ceremonije u novom hotelu Silena u Italiji

 

 

Projekat: noa*

Fotografije: Alex Filz

Tekst: Redakcija Kuće Stil