PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spoj industrijskog minimalizma i funkcionalnosti u stanu (DETALJAN PLAN)

  • Objavljeno:
  • 25.5.2021

Arhitektonski studio, INT2 je dizajnirao enterijer stana u istorijskoj zgradi sa početka XX veka, koji kombinuje elemente industrijskog dizajna i minimalizma. Istovremeno stan odiše modernom elegancijom i udobnošću.

 

Ruski arhitektonski studio INT2, dizajnirao je enterijer stana od 144 m2, koji se nalazi u vili sa početka 20.veka, a njegov pogled se prostire na jednu divnu, staru moskovsku ulicu.

 

Pred arhitektama je postojao izazov: očuvati prvobitni izgled glavnih prostorija stana, uz istovremeno kreiranje svih potrebnih funkcionalnih delova kao što su predsoblje, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, spavaća soba, ostava i kupatilo.

 

Fotelja i klub sto od punog drveta

 

Po rečima arhitekata, želeli su da sačuvaju veličinu prostorija i indistrijski stil, koji je bio oličen postojećim plafonskim gredama, izgledom prozora i starom ciglom zidova. Minimalizam sa dozom industrijskog duha, ublažen je elegantnim parketom u slogu riblje kosti i nameštajem poput sofe zaobljenih linija, fotelje sa rukonaslonom i klub stolom od punog drveta.

 

Minimalizam sa dozom industrijskog duha, dizajneri su uspešno ostvarili u dnevnom boravku i sa elementima poput fotelje sa rukonaslonom i klub stolom od punog drveta.

 

Za formiranje svih potrebnih prostorija, rešenje je bilo stvaranje dva potprostora odvojenih u ‘’kutijama’’. U jednoj ‘’kutiji’’ se nalazi gostinska spavaća soba sa garderoberom. Sa spoljne strane kutije na njenom plafonu formiran je kutak za čitanje i na vertikali zida kutije prema boravku nalazi se biblioteka sa merdevinama.

 

Merdevine od punog drveta za biblioteku

 

Ručice za nameštaj ulepšavaju crni ormar u gostinskoj sobi

 

U drugom potprostoru nalazi se ulazni hodnik I kupatilo. Ostatak otvorenog prostora bio je iskorišćen za kuhinju sa mermernim ostrvom i šankom, koje je malo i ugodno mesto za doručak. U nastavku uz prozore sa divnim pogledom nalazi se zona obedovanja, naglašena dugačkim trpezarijskim stolom.

 

Trpezarijski sto i stolice od punog drveta

 

 


Pročitajte još:

Šarmantan enterijer na 31 m² (PRE I POSLE, DETALJAN PLAN)

Crno bela kuća koju će i roditelji i deca obožavati


 

Kuhinju krasi ostrvo sa barskim stolicama od masiva i visilice sa uskim crnim abažurom koje ističu industrijski stil zida od stare cigle sada ofarbane u belo, dok osećaju minimalističkog luksuza ovog dela doprinose mermerne ploče.

 

 

 

Umesto unutrašnjih vrata, u oba potprostora ugrađene su staklene klizne pregrade, koje s jedne strane deluju kao zvučna izolacija između ulaznog prostora i spavaće sobe i ostatka dela stana, a s druge propuštaju svetlost i vizuelno proširuju male sobe.

 

 

Glavna spavaća soba je funkcionalno odvojena od ostatka stana. Na ulazu u sobu, iza staklene pregrade, nalazi se kupatilski deo sa samostojećom kadom i umivaonikom. Pregrada formirana od crnog metalnog okvira i jednostavne bele zidne pločice sa crnim fugama zaokružuju minimalistički, industrijski stil.

 


Pročitajte još:

5 inspirativnih planova malih stanova


 

Kvake za vrata u savršenoj kompoziciji sa belim prostorom i fugama