PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Šarmantan enterijer na 31 m² (PRE I POSLE, DETALJAN PLAN)

  • Objavljeno:
  • 11.5.2021

Dizajner enterijera, Nevena Antić je profesionalac koji voli da unese boje u prostor i kreira originalne ambijente pune energije sa akcentom na žutim detaljima. Šarmantan enterijer stana koji je projektovala na Voždovcu predstavlja pravo malo remek-delo od svega 31 m².

Stan u ulici Vojvode Stepe odlikuju sjajna funkcionalna rešenja koja makismalno koriste svaki deo prostora, obučena u boje i materijale koje čine ovaj stan zaista posebnim.
 

Projektovan je za mladi par koji ima dva psa i još na samom početku saradnje zahtevi i želje klijenata bili su jasni. Projektni zadatak bio je da se stan, koji je u izvornom stanju imao jednu sobu sa kuhinjom i kupatilom, preprojektuje u enterijer koji će imati odvojenu spavaću sobu. Pored toga želja klijenata bila je da se u prostor unese što više svetlosti i živih boja, ali i da se formira što više prostora za odlaganje u okviru celog stana.

 

 

Dobra energija, odlična komunikacija, jasno definisani ciljevi vlasnice stana i vizija arhitekte bile su dobre smernice za projektovanje novog rešenja stana, a kasnije i za izvođenje do najsitnijih detalja.
 

’’Ključna stvar kada je moj pristup dizajnu enterijera u pitanju je pre svega razumevanje klijenta i njegovih potreba. To predstavlja polaznu tačku kada je svaki projekat u pitanju. Neophodno mi je da čujem način na koji klijent doživljava prostor, kroz funkcionalnost, estetiku, komfor ili pak nešto treće.’’

Nevena Antić, dizajner enterijera


Prostor je otvoren rušenjem zida koji deli hodnik i kuhinju, ali i uklanjanjem vrata između ulaznog dela i dnevnog boravka. Otežavajuća okolnost kod projektovanja ovog stana bili su zidovi pod kosim uglovima, koje je trebalo adekvatno iskoristiti. Nova spavaća soba formirana je u levom delu prostor, kako bi novi prostor dnevnog boravka imao izlaz na malu terasu.

 

         

Osnova stana 31m2: PRE i POSLE (Novoprojektovano stanje)

Dnevni boravak, Kuhinja i Hodnik 18m2, Spavaća soba 10m2, Toalet 3m2, Terasa 3m2 (kvadrature su zaokružene)

 

Pogled prema kuhinji: PRE i POSLE

 

Open-space koncept ovog malog stana objedinjuje ulazni deo, kuhinju i dnevni boravak u jedinstvenu prostornu celinu u okviru koje se na beloj pozadini ističe azurno-plava nijansa u segmentima utopljena elementima sa teksturom drveta i zlatnim detaljima.
 

Siva sofa jednostavnih linija savršeno je uklopljena sa prepoznatljivim žutim detaljem koji je u ovom projektu retro fotelja. U kombinaciji sa žutim tabureom ova dva upečatljiva komada nameštaja definišu ležeran stil dnevnog boravka uz terasu, koji je namenjen za opuštanje i uživanje u čitanju knjiga. Biblioteka je formirana na zidu u uglu nepravilnog oblika.
 

 

Smicanjem novog zida formiran je ključan element, kako u estetskom tako i u funkcionalnom smislu. Vešto osmišljen garderober sa velikim cipelarnikom krije se iza obloge od ogledala, koja ceo prostor antrea vizuelno povećava i reflektuje svetlost i dubinu stana.

 

Pogled na antre: PRE i  POSLE


Kuhinja je dizajnirana kao akcenat u prostoru. Bela boja donjeg dela kuhinje ukrašena je zlatnim ručicama i presečena radnom pločom u toplom dezenu drveta. Nežno plava boja sa heksagonalnih pločica na podu prenosi se na gornje elemente, koji su svedeno dizajnirani tako da u prvi plan ističu upečatljiv zlatni zlatni luster iznad pulta koji predstavlja prostor mini trpezarije.

 

 

Otvorena polica i pregrada od drvenih letvica na suptilan način dele prostor kuhinje i trpezarije od dnevnog boravka, dok u isto vreme povezuju police i gornje elemente kuhinje u jednu skladnu kompoziciju. Pult se nastavlja u policu ispod koje je formiran sanduk za odlaganje. Ugao je iskorišćen kao otvoreni mini-bar.

 

 

Zlatni detalji provlače se kroz ceo prostor, pa su tako u novi prostor savršeno uklopljeni komadi nameštaja i dekoracije koje su klijenti već imali - vintage podna lampa i stakleni klub stočić.

’’Ukoliko mi klijenti daju odrešene ruke, raskošan kolorit je ono što će na kraju biti slika enterijera. Medjutim to ne znači da bežim od enterijera u pastelnim tonovima ili u nijansama sive boje. Kada klijent zna šta želi, tu sam da realizujem njegovu zamisao.’’ otkriva dizajnerka Nevena Antić.

 

 

Novoprojetovanu spavaću sobu definiše, pored lepo dizajniranog zida iza kreveta, jako veliki prostor za odlaganje koji prema rečima autorke projekta odgovara stanu od 60m². Plakari različitih dubina savladavaju nepravilne uglove i vešto su skriveni iza panela, u nežnoj nijansi sive koja se savršeno uklapa sa dezenom drveta na uzglavlju i policama, kao i sa zelenom bojom na frontovima i otvorenoj polici. Luster je i u ovom prostoru akcenat koji svojim svedenim dizajnom unosi moderan duh u prostor spavaće sobe, ali i zidne lampe.

 

 


Povezane vesti:

Francuski šarm enterijera stana na Donjem Dorćolu


 

Kupatilo je na samom početku trebalo da ostane u zatečenom stanju i da se promene samo sanitarije. Međutim, klijenti su se kasnije složili sa idejom dizajnerke da kupatilo dodatno ulepšaju, ali bez velikih ulaganja i to bojenjem zidnih pločica. Keramika u beloj boji i svetlo iza ogledala savršeno ističu moderne linije novih sanitarnih elemenata i nameštaja rađenog po meri u antracit sivoj boji. 
 

Pogled na kupatilo: PRE i  POSLE

 

”Boje, živahni prostori sa puno detalja, umetničkih slika, a veoma često sa vintage komadima nameštaja ili dekoracije su nešto što najviše odgovara mom senzibilitetu jer sa godinama sve više vrednujem takve ambijente nego one koji su definisani  komadima koji su svima dostupni. Iako ne nalazi najviše razumevanje na našim prostorima, postmodernizam je moj lični izbor i nešto što mom oku najviše prija.” 

Nevena Antić, dizajner enterijera
 

 

Tekst: Marijana Kaštelan Milenović

Autor projekta: dizajner enterijera Nevena Antić

Fotografije: Nevena Antić