PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Romantična drvena kuća od samo 25m2 koju bi svako poželeo (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 6.1.2023

Drvena kuća, vikendica jednostavne A-forme, koju su vlasnici samostalno postavili, omogućila je uživanje u prirodi i savršeni mir za četiri osobe, koliko u nju može komotno da se smesti.

 

Nazvana Climber’s Cabin, ova drvena kućica je projekat višestruko nagrađivanog AR Design Studio iz Velike Britanije. Razigrane geometrije, smeštena na idiličnom mestu između šume i potoka , predviđena je kao vikendica,da obezbedi smeštaj za goste ili da bude nezavisni kutak za decu, nedaleko od glavne kuće.

 

 

Zahtev vlasnika bio je da je kuća jednostavna za izgradnju i da koristi lokalne materijale. Tako je nastala ideja o brvnari A-forme, male ali maksimalno iskorišćene kvadrature.

Formatom od 6 x 4m manipulisalo se na krajnje pragmatičan način, tako da se obezbedi što više upotrebljivog prostora, ali ni lepota i izražajnost forme nisu zapostavljene.

 

 

Na početku, postavljen je strmi krov kako bi se napravio prostor za galeriju. Zatim je gabarit povećan sa jedne strane,da bi se obezbedio dodatni prostor za skladištenje. Konačno, prednja fasada je rotirana prema severozapadu, kako bi se uhvatilo kasno večernje sunce i formirala mala zaklonjena terasa.

 

 

Konstrukcija se sastoji četiri A-frame rešetke, donete gotove na lokaciju i postavljene na jednostavne temelje i stubove od cigle. Prerađene daske od skele upotrebljene su za unutrašnju završnu obradu, dok šindra od kedrovine lokalnog porekla pokriva spoljašnjost. Između je debeo sloj izolacije, koji osigurava da brvnara ostane topla i tokom hladnih dana.

 

 

Ova mala kuća može da primi četiri osobe. Otvoreni životni prostor odlično je osvetljen zahvaljujući prednjem staklenom zidu  nepravilnog oblika.

 


Pogledajte i ove A-frame kuće:

Neverovatna drvena kuća u šumi koja se transformiše i prilagođava (PLAN) 

Kuća u prirodi A forme: inovativno rešenje za uživanje u prirodi (DETALJAN PLAN) 


 

Shop the look: Enviro  fotelja za savršen relaks 

 

U zadnjem delu stambenog prostora nalazi se soba sa dečijim krevetima na sprat, direktno povezana sa spoljašnjim prostorom, kao i mali toalet. Iznad nje je mezanin nivo, na koji je postavljen bračni krevet.

 

 

Zahvaljujući jednostavnoj strukturi, celu kuću je bilo moguće samostalno izvesti, uz pomoć prijatelja.

Rezultat je miran prostor za život u prirodi,  koji koristi prirodne materijale i vizuelno se povezuje sa okolnim šumama, omogućavajući posetiocima neophodni beg od svakodnevice.

 

 

PLAN

 

 

Projekat: AR Design Studio/ Jonathan Oswald, Andy Ramus

Fotografije: Martin Gardner