PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Nestvarna kuća oblikovana prema prirodi: Beli cvet u šumi (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 5.5.2023

Nestvarna bela kuća na stubovima, usred šume, kao da lebdi među okolnim krošnjama. Pažljivo uklopljena u prirodu, izgrađena je tako da ni jedno stablo nije bilo potrebno poseći, pa njena izlomljena forma i belina podsećaju na cvet ljiljana, po čemu je i dobila ime.

 

Uronjena u bujnu prirodu brazilske prašume, na izuzetno strmom terenu, Casa Açucena prati prirodu koja je okružuje, potpuno se uklapajući u nju.

Ponosni na činjenicu da zbog izgradnje nije posečeno ni jedno drvo, njeni projektanti, lokalni biro Tetro Arquitetura ističu važnost očuvanja prirode i osluškivanja lokacije na kojoj se gradi objekat.

 

 

Iako na prvi pogled izgleda da se Casa Açucena nalazi duboko u divljini prašumeglavni grad brazilske države Minas Gerais, Belo Horizonte, je na samo 20ak kilometara od nje.

 

 

Kuća je izgrađena tako da ni jedno stablo nije bilo potrebno poseći

 

Vođeni principom da kuća treba da prati teren na kom se nalazi, a ne obratno, arhitekte su napravile plan prema kome kuća prati i zauzima prazan prostor između drveća, čime je dobijena karakteristična, izlomljena forma.

Prema njihovim rečima, čin gledanja nagore, od zemlje do krošnji drveća, uzdignutih do petnaest metara iznad nivoa zemlje, bio je odlučujući za kreiranje koncepta.

 

 

Kuća je uzdignuta iznad zemlje, a životinjski i biljni svet se neometano razvija ispod nje.

Zeleni krov i prozori koji se poput gnezda otvaraju na njemu, dodatno su doprineli stapanju sa okruženjem.

 

 

Težeći da u potpunosti oponaša šumu, kao i da isprati strmi teren na kom se nalazi, kuća je postavljena na crne stubove nepravilnog rasporeda, nalik stablima drveća, i deluje kao da lebdi među krošnjama.

 

 


Pogledajte još:

Spektakularna porodična kuća sa fasadom od ogledala koja se stapa sa šumom (PLAN) 

Jedna od najlepših ikad: Vila u Brazilu sa raskošnim spiralnim stepenicama, obmotana drvenom mrežom (PLAN) 


 

 

Kuća koja lebdi među krošnjama drveća, nalik belom cvetu

 

Glavni ulaz u kuću nalazi se na najvišem nivou, gde je smeštena i garaža. Odatle se spoljašnjim stepenicama spušta na srednji nivo, na prostranu terasu koja odvaja stambeni deo od pomoćnih prostorija.

 

 

Na drvenoj terasi, nalik palubi među krošnjama drveća, nalazi se i bazen u nivou poda, na koji direktno gleda radna soba, kroz prozore od poda do plafona.

 

Shop the look: stočici  za terasu ili enterijer ARAM 

 

Odvojen velikim staklenim kliznim vratima od terase, zajednički prostor kuhinje, dnevnog boravka i trpezarije, čini centralnu zonu kuće. 

 

Shop the look: modularna garnitura sa bibliotekom 

 

U svim zajedničkim prostorima, nekoliko ugaonih krovnih prozora pomaže u osvetljavanju enterijera, istovremeno pružajući dramatične poglede na okolne krošnje drveća i nebo.

 

 

Casa Açucena, u tri nivoa, prostire se na 500m2. U okviru toga, nalaze se i tri spavaće sobe. Dve su na glavnom, srednjem nivou, dok je treća na najnižem, kom se pristupa spoljnim spiralnim stepeništem. 

 

 

U kombinaciji belog betona i zelenog krova, forma koja prati prirodu izvijajući se kao da raste u praznom prostoru, neodoljivo podseća na cvet ljiljana, što açucena i znači.

Potpuno neodvojiva od prirode u koju se smestila, ničim je ne ugrožavajući, pruža svojim stanarima dragoceni kontakt sa okruženjem, neverovatni pogled na zelenilo i potpuni mir.

 

 

 

PLAN

 

Casa Açucena

Projekat: TETRO

Fotografije: Jomar Bragança

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil