PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Marina Dorćol: Inovativno zeleno naselje i najluksuzniji kvart Beograda (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 4.6.2021

Gradnja modernog stambeno-poslovnog kompleksa "Marina Dorćol" biće započeta u drugoj polovini 2022. godine, a naselje će predstavljati najraskošniji deo prestonice Srbije, sa ozelenjenim terasama i krovovima, kao i parkovima i pešačkim i biciklističkim stazama.

 

Marina Dorćol će se prostirati na površini od 4,15 hektara na obali Dunava. U projekat će biti uloženo oko 300 miliona evra, a investitor je češka kompanije "Sebre". Procena je da će izgradnja trajati šest godina.

 

 

Kao delo višestruko nagrađivanih arhitekata Stanislava Fiale iz Češke i Jelene Kuzmanović iz Srbije, Marinu Dorćol će karakterisati arhitektura horizontala i senki, sa ozelenjenim terasama i krovovima, drvoredima, baštama, parkovima, pešačkim i biciklističkim stazama.

 

Iz kompanije "Sebre" ističu da će akvatorijum i parter takođe biti namenjeni za javno korišćenje. U parteru će biti smeštena dva vrtića i oko 30 lokala različitih sadržaja, dok će parkiranje biti garažnog tipa.

 

 

 

Osnovni motiv projekta je revitalizacija postojeće marine u Beogradu, kao i njegova okrenutost Dunavu, budući da će formirati dugačku sponu između vode i terena. Ceo kompleks je urbanistički planiran kao otvoreni blok, odnosno tačkasta struktura na postamentu koja omogućava dobru provetrenost, osunčanost i optimalne vizure.

 

 

Marina Dorćol će se nalaziti neposredno uz lokaciju prvobitne konstrukcije Termoelektrane "Snaga i svetlost", u kojoj bi trebalo da bude smešten Muzej Nikole Tesle. Pešačke i biciklističke staze biće umrežene sa planiranom trasom Dunavske ulice i Linijskog parka (koji će povezivati Beton halu i Pančevački most), kao i obalom Dunava. 

 

 

Do kompleksa će se pristupati sa tri strane: na severu sa Dunava, a na jugu kolskim saobraćajnicama iz pravca Dubrovačke ulice podzemnim prolazom, i Ulicom Dunavski kej koja će Marinu Dorćol deliti na dve zone, radi bolje pristupačnosti.

 

 

 

Da podsetimo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u maju ove godine izrazili su svoje oduševljenje povodom idejnog projekta Marine Dorćol. Predsednik Vučić se u Pragu tada sastao sa predstavnicima kompanije "Sebre", koja ujedno realizuje više projekata u Srbiji.

 

 

 

Arhitekte iza projekta Marine Dorćol

 

Idejni projekat Marina Dorćol je zajedničko rešenje Stanislava Fiale i Jelene Kuzmanović. Stanislav Fiala je svetski priznat i višestruko nagrađivan češki arhitekta. Do sada je dobio prizanja kao što su "Zgrada godine u Češkoj", "Nagrada grada Praga za građevinu godine", kao i "Atlas savremene svetske arhitekture Fejdon". Njegovi projekti su dva puta bili nominovani u finalu "Mis van den Roe", svojevrsnog gran-prija Evropske arhitekture.

 

Arhitekta Jelena Kuzmanović je dobitnica nagrada među kojima su Gran pri 33. Salona arhitekture, nagrada "Ranko Radović" za realizovano arhitektonsko delo u Beogradu, i nagrada 44. Majske izložbe ULUPUDS-a.

 

 

Kako će izgledati Marina Dorćol pogledajte u video prilogu koji sledi. 

 

 

Foto: Sebre