PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Grad budućnosti: Pariz koji diše, projektovan uz pomoć veštačke inteligencije

  • Objavljeno:
  • 24.5.2023

Projekat nazvan Haussmann 2.0, po čoveku koji je sproveo veliku transformaciju Pariza u XIX veku, korak je prema novom, futurističkom Parizu, ekološkom gradu koji diše, napravljen uz pomoć alata veštačke inteligencije.

 

Napoleon III, za vreme svoje vladavine sredinom XIX veka, je imao velike planove o potpunoj rekonstrukciji Pariza u novi, moderni grad. Njegove namere u delo je sproveo baron Haussmann, tadašnji visoki funkcioner. Iako nije bio urbanista, Haussmann je predvodio radove do tada neviđenih razmera, i postao zaslužan za potpunu transformaciju Pariza iz srednjovekovnog, u grad kakav danas znamo.

 

Hausman je želeo da uspostavi sistem koji će olakšati protok, kako stanovništva, robe, tako i vazduha i vode, prateći higijenske postulate prosvetiteljstva, postavljene nakon epidemije kolere 1832. U tom cilju, probijeni su široki bulevari sa drvoredima, po kojima je Pariz postao poznat, i na koje su se kasnije ugledali mnogi drugi gradovi. Postavljena je nova ulična rasveta, prošireni trotoari, napravljen nov sistem vodovoda i kanalizacije.

 

 

Novi Pariz, futuristički dizajn uz pomoć veštačke inteligencije

 

 

2023. godine, u skladu sa planom ekološke tranzicije Paris Smart City 2050, koji su 2014. godine pokrenuli Vincent Callebaut Architectures, njihov tim arhitekata nastavlja da istražuje, preko novih alata veštačke inteligencije, koncept klime i energetskih uticaja između energetski neefikasnih Haussmanovih zgrada i futurističke arhitekture u sprezi sa ekosistemom.

 

 

Kroz pažljiv i savremen dijalog, razmatralo se očuvanje istorijskog nasleđa francuske prestonice, uz stvaranja ostrva urbane svežine, vraćanjem prirode, biodiverziteta i urbane poljoprivrede u srce grada.

 

 


Pogledajte još:

Plutajuće ostrvo koje proizvodi struju iz obnovljivih izvora, po projektu dr Margot Krasojević 

Grad budućnosti u stilu Pininfarine, čuvenog maga za dizajn automobila 


 

 

Cilj dizajna je da se maksimalno integriše upotreba obnovljive energije u zgradama napravljenim od prirodnih materijala, kao što su laminirano drvo, nabijena zemlja, beton od konoplje, kamen, bambus, mikroalge  i slama.

 

 

Transformacija u ekološki, zeleni grad koji diše

 

 

Organske forme u eksterijeru i enterijeru, i neverovatne zelene fasade, prvo je što se primeti na objektima u projektu Haussmann 2.0.

 

 

Dizajnirane tako da proizvode sopstvenu energiju i recikliraju otpad u resurse, zgrade se ispunjavaju zahteve održive gradnje i doprinose postizanju nacionalnog cilja karbonske neutralnosti do 2050. godine.

 

 

Ova simbioza čoveka i prirode, kroz futurističku bio-arhitekturu, osmišljena je u saradnji sa Parižanima, oslanjajući se na inženjerska znanja i iskustva stručnjaka, uz upotrebu AI alata.  Takva sinergija može biti uspešan put ka novom, zelenom Parizu.

 

 

 

Projekat: VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES

Tekst: redakcija Kuće Stil