PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Čarolija kamenih zidova: Transformacija porodične kuće iz XIX veka

  • Objavljeno:
  • 1.3.2024

Porodična kamena kuća, stara skoro 200 godina, kompletno je renovirana i opremljena u stilu koji je uneo savremene elemente, ali uz očuvanje tradicionalnog duha. U enterijeru dominiraju originalni kameni zidovi, uz koje su savršeno uklopljeni moderni nameštaj i inovativna arhitektonska rešenja.

 

Renovirana porodična kuća, izuzetne lepote karakteristične za tradicionalne katalonske kuće, nalazi se na glavnom trgu u centru mesta Palau Sator u španskoj pokrajini Girona.

Ova kamena lepotica datira iz 1838. godine i pre renoviranja potpuno je podlegla zubu vremena, bila je napuštena i neupotrebljiva za život. Njeno kompletno renoviranje, opremanje i nameštanje urađeno je prema projektu arhitekte i dizajnerke enterijera Glòrie Duran. Studio Glòria Duran iz Barselone poznat je po izuzetnim projektima renoviranja i restauracija starih španskih kuća, i svom originalnom pristupu koji nepogrešivo spaja moderno i tradicionalno, za šta su dobili brojna priznanja i nagrade.

 

 

 

Napuštena kamena kuća, kompletnim renoviranjem transformisana je u moderan porodični dom, uz očuvanje tradicionalnog stila

 

Ukupna površina kuće iznosi 327 metara kvadratnih, plus terasa od dodatnih 25 metara kvadratnih. U taj prostor smešteno je četiri spavaće sobe i četiri kupatila, kuhinja sa trpezarijom, dnevni boravak sa kaminom, radna soba, terasa sa roštiljem i garaža.

Kuća ima dva ulaza, jedan sa trga a drugi iz bočne ulice. Kroz drugi ulaz direktno se ulazi u prostoriju sa katalonskim svodom koja sadrži originalno kameno stepenište, a tu je i ulaz u lift koji povezuje sve etaže.

 

Rustični zidovi i originalne kamene stepenice upotpunjeni su ručno rađenim tepihom VALENTINA španskog brenda GAN

 


Pogledajte i:

Veličanstvena rekonstrukcija kamene vile u Kotoru: Između neba i mora

Prirodni materijali i elegancija: Tajna lepote rekonstruisane kamene kuće sa fascinantnim drvenim detaljima


 

Ostatak prizemlja čini servisna zona sa garažom, jednom sobom i  kupatilom.

 

 

Na prvom spratu smeštena je noćna zona. Gledano iz hodnika, gde se nalazi lift, sa jedne strane smeštene su dve dvokrevetne sobe sa balkonima okrenutim ka trgu i kupatilom, a sa druge strane je glavna spavaća soba sa originalnim katalonskim svodom. 

 

Nežne tonove spavaće sobe sa lučnim svodom prati španski, ručno rađen ćilim RODAS WHITE, prodaja Enviro DesignConceptStore

 

Glavna spavaća soba ima svoj garderober, radni deo i zasebno kupatilo.

 

 

Stepenice koje vode na drugi sprat izrađene su od čelika i drveta i omogućavaju prolaz svetlosti do donjeg sprata.

 

 

 

Galerija sa staklenom ogradom u dnevnom boravku i moderan viseći kamin uklopljeni su sa rustičnim kamenim zidovima i svodovima, u harmoničan i prijatan enterijer

 

Na drugom spratu je prostrana zajednička zona otvorenog plana, koja obuhvata trpezariju, dnevni boravak sa visećim kaminom i kuhinju.

 

 

U jednom uglu udobnog dnevnog boravka, uokvirenog plafonima od drvenih greda i cigle i lučnim prozorima, nalazi se spiralno stepenište koje vodi do galerije otvorene ka dnevnom boravku.

 

 

Impresivni pogled koji se odavde pruža i obilje svetlosti, bili su idealni uslovi da se na galeriju smesti radni sto, ali i udobne fotelje za odmor i uživanje.

 

 

Kuhinja je bela, čistog i svedenog dizajna, sa svim potrebnim elementima za kulinarske izazove. Najmoderniji aparati i puno prirodne svetlosti, čine je prijatnom i udobnom za boravak i rad.

 

 

Trpezarija je prostrana i dobro povezana sa kuhinjom i dnevnim boravkom.

Prostor kuhinje i trpezarije se otvara prema terasi, koja takođe ima prostor za obedovanje na otvorenom i pripremu roštilja.

 

 

Dekoracija svih prostorija je jednostavna i prijatna, sa nameštajem savremenog dizajna, pravilnih linija i opuštajućim koloritom. Uz rustične kamene zidove, vidljive u celoj kući, harmonično su uklopljeni moderni detalji i dezeni.

 

 

Sva tri sprata kuće povezana su liftom. Kuća je projektovana po principima energetske održivosti, uključujući termički izolovane krovove i podove, nove prozore i balkonska vrata sa sa dvostrukim emisionim staklima, solarne panele za pripremu tople vode i LED osvetljenje.

 

 

Renoviranje ove kuće pravo je remek-delo i primer kako se tradicija može uspešno uklopiti sa modernim životnim stilom.  

Svojim održivim inovativnim rešenjima i sofisticiranim dizajnom, nova rezidencija pruža savremenu udobnost uz poštovanje prošlosti.

 

 

Projekat i fotografije: Glòria Duran

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil