PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Šarmantne letnje kuće u Kotoru (DETALJAN PLAN)

  • Objavljeno:
  • 6.8.2021

Predstavljamo vam letnje kuće u Kotoru koje svojim jednostavnim volumenom i skladnim proporcijama donose moderni osvrt mediteranskom stilu, a koriste elemente tradicionalne arhitekture, kao što su verande, otvorena stepeništa, krovne terase i bašte.

 

Smeštene u divljem mediteranskom zelenilu podnožja crnogorskih planina, u kotorskom naselju Radanovići, ove kuće predstavljaju kompleks namenjen za turistički smeštaj. Udaljene su desetak kilometara od morske obale sa tri različite strane, što im omogućava vezu sa različitim plažama u Bokokotorskom zalivu i sa otvorenim morem, a istovremeno pružaju mir i tišinu boravka u prirodnoj okolini, nasuprot gusto izgrađenom, urbanizovanom primorju.

 

Šarmantne mediteranske kuće potpisuju Anđela Karabašević i Vladislav Sudžum, talentovane arhitekte iz AKVS arhitektura studija, koje sa ovim projektom redefinišu odnos prema prirodnom okruženju, celokupnom turizmu i odmoru.

 

 

Svaka kuća na parceli okrenuta je ka moru, sa nizom otvorenih vazdušnih prostora smeštenih u okviru okolnog zelenila. Kuće mogu funkcionisati kao četiri zasebne jedinice, ili kao jedan stan sa povezanim baštama za druženje, što omogućava posebnu fleksibilnost prilikom izdavanja.

 

Za razliku od tradicionalne kuće za odmor gde se ljudi dele na male grupe i zauzimaju pojedinačne prostorije, povezani prostori na ovoj parceli stvaraju scenarija za spontanu socijalizaciju među komšijama, što rezultuje nepredvidivim svakodnevnim situacijama, iskustvima i prijateljstvima stvorenih na odmoru.

 

 


Ako vam se sviđa ova kuća, svideće vam se i:

Mediteranska kuća poput skulpture savremene umetnosti

Elitna primorska vila u Sarasota stilu


 

Vazdušni prostori oko kuća čine da se u svakom delu formira prijatna letnja klima. Dvostrana orijentacija unutrašnjeg prostora omogućava prirodno provetravanje i hlađenje kuće strujanjem vazduha iz pravca šume i sa mora. 

 

Intimniji prostori površine 21m2 čine soba, kupatilo i kuhinja. Osvetljeni su sa difuznim dnevnim svetlom, a blago su i zasenčeni pergolom, kako bi bili zaštićeni od jakog sunca.

 

 

 


Povezane vesti:

Rajska kuća inspirisana estetikom istoka
Mediteranski enterijer sa mirisom mora


 

Belina fasade pod zracima sunca otkriva svoju suptilnu teksturu i uz popločanje od lokalno dostupnog lomljenog kamena sa pojedinim detaljima prirodnog drveta, jarkih morskih boja i divljeg zelenila, istinski pravi ambijent mediteranskih kuća na samoj obali mora. 

 

 

Ove kuće okupane suncem nude zaseban prostor boravka pod otvorenim nebom sa krovnom terasom koja imitira mikroklimu plaže sa pogledom na morski horizont.

 

Prostor pod otvorenim nebom ukrašen je outdoor tepisima i tabureima

 

Plan kuća

 

Zatvoren prostor: 21m2  

Otvorena soba i terasa: 21m2  

Krovna terasa: 21m2

Površina parcele: 550m2

 

 

 

Anđeli Karabašević i Vladislav Sudžum su za Letnje kuće u Kotoru osvojili veliku nagradu, Grand Prix na 41. Salona arhitekture u Beogradu, a projekat je takođe bio nominovan za The European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies Van de Rohe Award 2019, i za nagradu Piranezi Award 2019.

 

Autori: AKVS arhitektura; Anđela Karabašević i Vladislav Sudžum
Fotografije: Relja Ivanić