PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Mediteranski enterijer sa mirisom mora

  • Objavljeno:
  • 27.5.2021

Mirniji deo poetičnog projekta adaptacije dupleksa koji se nalazi u okviru kamene kuće u Rovinju predstavlja stan SALT. Ovaj prostor odiše duhom mediterana, a potpisuje ga poznati hrvatski dizajner enterijera Matteo Cetinski.

 

Enterijer stana SALT osmišljen je kao predominantno beli ambijent, ali ne u minimalističkom, već u mediteransko-belom stilu koji miriše na more i savršeno udoban, odiše toplinom.

 

''Ideja vodijla bila je da prikažem mediteran i sve njegove kontraste i stilove. Fasciniran sam mediteranom i volim da ga istražujem, jer ima toloko različitosti, a opet postoji neka tanka nit koja povezuje sve kulture na njegovoj obali.''
 

Matteo Cetinski, dizajner enterijera

 

Plan stana (donja i gornja etaža); Kuhinja i dnevni boravak – 20m2, Spavaća soba i kupatilo 20m2

 

Dnevni boravak, trpezarija i kuhinja nalaze se u okviru otvorenog prostora zone na donjoj etaži. Sjajan beli pod, beli zidovi i plafoni na najlepši način ističu originalan kameni zid sa prozorima i drvene grede na plafonu, koje uz pažljivo odabran nameštaj i detalje, definišu jedinstven stilski jezik dizajnera Mattea Cetinskog.

 

Udobna sofa sa mekanim jastucima obučena je u snežno belu tkaninu od prirodnih materijala, dok se ispred nalazi okrugla prostirka od konoplje na kojoj je originalan klub sto sastavljen od tri panja, obojeni u belu boju. Dekoracija je ono što ovaj stan čini zaista posebnim - uz sofu je umesto taburea, veliki jastuk sa orjentalnom šarom, a na zidu su originalne stare škure sa prozora dopunjene raznim predmetima tako da postaju pravo mediteransko remek-delo. 

 

 

Kuhinja sa trpezarijom nalazi se na drugom kraju prostora i ovaj mini-ambijent najbolje oslikava ceo koncept stana, jer su svi elementi od drveta izbeljeni kao što more i so prirodno izbele drvo koje nalazimo na plažama mediterana.

 


Pročitajte još:

Mediteranska kuća u sinergiji sa prirodom (PLAN)

Dva enterijera u kamenoj kući u Rovinju


 

 

Mala, funkcionalna kuhinja definisana je jednim elementom i belim marokanskim pločicama na zidu, dok je trpezarija dizajnirana kao mali omaž jednom od najlepših gradova jadranske obale u kome se stan i nalazi. Tu je i originalni restaurirani Rovinjski sto sa dve stolice na kojima su po rečima dizajnera Mattea sedeli ribari ispred kuća i čistili ribarske mreže. Stolice su pažljivo izbrušene, sa ostatcima originalne boje i zaštićene su samo pčelinjim voskom.

 

Minimalističke stepenice izradjene su od čelika, obojene u belo i jednostavno se stapaju sa prostorom dok funkcionalno povezuju dnevnu i noćnu zonu na spratu, a čine posebnu ambijentalnu celinu u okviru ovog prelepog morskog stana za izdavanje.

 

Atmosfera na spratu prati duh celog stana, ali je utopljena savršenom kombinacijom materijala, boja i detalja. 

Krevet je jednostavan, a njegova pozicija naglašena je nišom u zidu koja je tretirana kao malo umetničko delo – na beloj pozadini se nazire stari zid od opeke, a upečatljivi detalji sa mirisom mora formiraju savršen umetnički kolaž. Originalan marokanski prekrivač sa jarko žutim kićankama i dva jastuka sa orjentalnom šarom u bež tonovima ukalpaju se uz bele tekstilne lustere koji vise iznad kreveta.

 


Pročitajte još:

Šarmantan enterijer na 31 m² (PRE I POSLE, DETALJAN PLAN)

Spoj industrijskog minimalizma i funkcionalnosti u stanu (DETALJAN PLAN)


 

 

Na drugom kraju prostora nalazi se otvoreni garderober na čijem je ulazu kolaž ''Kate Moss'' koji, kao i sva umetnička dela u stanu potpuisuje autor projekta Matteo Cetinski.

 

 

Kupatilo je dizajnirano u kontrastu crne i bele boje sa detaljima od drveta. Upečatljiva keramika u tušu i na podu sa naglašenom geometrijskom šarom na najlepši način ističe boju drvene police na kojoj je jednostavan beli umivaonik sa crnim obodom i savršeno postavljena mediteranska dekoracija.

 

 

Najinteresantniji detalj su uramljene vintage fotografije Sofije Loren koja, prema rečima dizajnera, predstavlja klasičnu mediteransku lepotu.

 

 

 

''Moj omiljeni citat je „Good design is obvious, great design is transparent“.  Prostori koji su uređeni samo radi dizajna ne imajući u vidu ljude, su oksimoron i pre ili kasnije implodiraju vlasitoj taštini. Za mene sve počinje i završava se sa klijentom. Smatram da prostor mora uvek da oslikava ljude koji u njemu žive, pa je moj pristup takav da je klijent okosnica svega. Smatram da dizajn mora biti u funkciji onoga koji živi sa njim, a ne obrnuto.'' 
Matteo Cetinski, dizajner enterijera

 

 

Tekst: Marijana Kaštelan Milenković

Dizajner i fotografije: Matteo Cetinski