PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dva enterijera u kamenoj kući u Rovinju

  • Objavljeno:
  • 29.4.2021

U kući od kamena u starom gradskom jezgru Rovinja nalazi se nesvakidašnji enterijer koji neodoljivo spaja tradiciju i mediteranski duh kroz upečatljiv moderan izraz poznatog hrvatskog dizajnera enterijera Mattea Cetinskog.

 

“Enterijer doslovno momentalno utiče na raspoloženje onoga ko u njega uđe”, kaže Matteo Cetinski, svestrani umetnik i dizajner enterijera koji je promenio kompletnu vizuru enterijera stanova za izdavanje u tradicionalnim kamenim kućama najlepših gradova na obali Jadrana.

“Kada dođete kod nekoga u posetu, prvo reagujete na enterijer koji izaziva određenu reakciju i raspoloženje, tako da je na dizajneru velika odgovornost.”

Dva poslednja projekta Cetinskog izdvajaju se kako u estetskom tako i u konceptualnom smislu. “S`obzirom da sam radio za sebe, želeo sam da napravim dva totalno različita enterijera, na prvom mestu kako bi meni bilo zabavnije da radim, ali i da u svoj portfolio dodam što širu lepezu stilova”, kaže dizajner enterijera i vlasnik kompanije ‘Matteo Cetinski Design’.”

 

Enterijer stana SALT

 

Enterijer stana PEPER

 

Dupleks od 80 m² po vertikali podeljen je na dve posebne stambene jedinice. Svaki stan ima 40 m² u okviru dve etaže, gde se u donjem delu nalazi dnevni boravak, trpezarija i mala kuhinja, dok je na gornjoj etaži spavaća soba sa garderoberom i kupatilom. Dizajner objašnjava da nikada ne znate šta ćete naći u tako starim kućama sve dok ne ogolite prostor, pa su adaptaciju započeli rušenjem svega tako da je ostao čist prostor definisan prelepim starim kamenim zidovima, dok su na krovu,ispod srušenog plafona otkrili originalne drvene grede.

 


Osnova donje etaže.

Osnova gornje etaže.

 

Iako su nastali iz jednog prostora i nalaze se tik jedan uz drugi, dizajnirani su kao savršeno jedinstvo suprotnosti. Stan PEPER je nedavno završen i predstavlja dinamičniji deo ovog poetičnog dua.

 

 

GLAM-ROCK ENTERIJER U DUHU EKLEKTIKE

 

 

Celokupan dizajn enterijera stana PEPER je hrabar miks tradicije, sa rustičnim elementima koji unose toplinu u čist okvir savršeno belih podova, zidova i plafona. Eklektika se provlači u segmentima i mediteranski stil u detaljima.

 

Prva etaža je potpuno otvorena, bez pregradnih zidova tako da je ceo prostor jedna kompaktna celina zaokružena savršeno belom površinom poda i originalnim kamenim zidovima koji su, gde god je bilo moguće, ostavljeni u originalnoj obradi, dok su oni delovi koji nisu bili u dobrom stanju obojeni u belo.

 

Jednostavna forma bele sofe naglašena je crnim paspulom dok rustična drvena kutija preuzima ulogu klub stola. Kamin koji je utisnut u površinu zida i naglašen svojom pozicijom kao istorijski centralni element doma na odvažan način je re-dizajniran u akcenat koji prati jedinstven stil celog stana. Ložište je obloženo crnim metalom u formi kamina u okviru koga je pozicioniran veliki svećnjak od mesinga. Masivna drvena polica, dekoracija i umetnički rad Grace Jones je takođe delo Mattea Cetinskog, kao i sve umetničke slike u stanu.

 

              

 

Ceo prostor izdužuju stare grede na plafonu u okviru kojih je pažljivo uklopljena rasveta tako da ne narušava ambijent. Na drugom kraju prostora nalazi se trpezarija sa kuhinjom. Prema rečima dizajnera na zidu dominiraju crne marokanske pločice koje su rustične, ali i dramatične, tako da daju karakter ovoj kompaktnoj i funkcionalnoj kuhinji. Beli korpus uokviruje kuhinjsko ostrvo sa tri kuhinjska fronta koji su pažljivo sastavljeni u jednu površinu u predivnoj nijansi drveta sa naglašenim čvorovima. Masivna drvena polica za čaše i dekoraciju upotpunjena je nizom umetničkih minijatura na zidu.

 

 

Trpezarija je miks stilova – crni sjajni barokni sto sa elegantnim stolicama koje su u kombinaciji drveta, ratana i fine tkanine.  Upečatljiv zlatni luster dodaje notu glamura.

 

Ono što je zajedničko svim dekorativnim predmetima koji na suptilan način dominiraju enterijerom stana PEPER je mediteran koji je glavna inspiracija i nit koja povezuje sve projekte dizajnera Mattea Cetinskog. Interesantne detalje koji čine ovaj, ali i sve druge njegove projekte originalnim i prepoznatvljim, pronalazi i kupuje na putovanjima od Grčke preko Italije, pa sve do Španije i Maroka.

 

 

“Smatram da prostor mora uvek da oslikava ljude koji u njemu žive, pa je moj pristup takav da je klijent okosnica svega. Dizajn mora biti u funkciji onoga koji živi sa njim, a ne obrnuto. “ističe Matteo Cetinski.

 

 

Stepenice koje povezuju dve etaže su bele sa naglašenim crnim gazištima, dok prostor spavaće zone na spratu definiše originalno dizajniran mural na zidu iznad stepenica. Dekorativne lajsne uokviruju tapet upečatljivog dizajna sa motivom džungle koji unosi duh eklektike u prostor potkrovlja gde dominira originalni kosi drveni krov.

 

 

Krevet je obučen u mekanu belu tkaninu, a dinamiku u kompoziciju unose minimalistički otvoreni noćni stočići sa upečatljivim crnim sjajnim zidnim lampama. Vedrinu i boje sunca unosi slika na zidu iznad kreveta, ali i originalnan marokanski prekrivač, koji je dizajner doneo iz Marakeša.

 

            

 

Kupatilo se savršeno uklapa u stilsku celinu stana, sa akcentom na crne heksagonalne pločice CODICER 95 sa naglašenom geometrijskom šarom, dok bele marokanske pločice i masivna drvena polica na kojoj je rustični umivaonik unose duh mediterana u ovaj prostor.

 

   

 

Matteo Cetinski pored prepoznatljivog dizajna enterijera i opremanja prostora do najsitnijih detalja koji nose duh mediterana, Matteo i njegov tim svojim klijentima nude da za njih pronađu idealnu nekretninu, pomognu oko kupoprodaje i kasnije kada je sve gotovo, ukoliko klijent želi da izda svoj stan firma “Matteo Cetinski Dizajn” će se pobrinuti za sve – od oglašavanja na Booking.com ili Airbnb.com,  preko dočekivanja gostiju pa sve do čišćenja prostora.

 

„Cilj nam je da se klijenti koji su zainteresovani za kupovinu i uređenje nekretnine u Istri osjećaju da su u sigurnim rukama. To je naročito bitno strancima koji fizički ne mogu biti prisutni kako bi vodili brigu o svemu. Mi nudimo  kompletnu uslugu, dok je na njima da se opuste i uživaju kad dođu na odmor u svoj stan ili da pak samo ubiru zaradu od najma  ako im je to cilj.”

Matteo Cetinski, dizajner enterijera.

 

 

* Drugi segment ovog originalnog projekta koji se sastoji od dva nezavisna stambena prostora – stan SALT predstavljamo u nekoj od narednih objava.

 

Tekst: Marijana Kaštelan Milenković

Foto: Matteo Cetinski

 

Ako želite inspiraciju za enterijer stana manje kvadrature obavezno pogledajte i Francuski šarm enterijera stana na Donjem Dorćolu i Enterijer kao umetničko delo