PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Od stare vikendice do moderne kuće za odmor (PRE I POSLE)

  • Objavljeno:
  • 24.12.2021

 

Vikend kuća u Gornjem Podunavlju, u mestu Bezdan, predstavlja odličan primer rekontrukcije i dogradnje. Arhitektonski atelje Domus je staru vikendicu pretvorio u moderno zdanje primereno svetskim standardima a opet u skladu sa okolnim objektima.

 

Svojim eksterijerom, rekonstruisana porodična kuća za odmor naglašava najlepše iz svog okruženja. Reč je o čistoj prirodi koja inspiriše na relaksaciju, harmoniju i mir.

 

 

Arhitektonski atelje Domus iz Sombora na čelu sa projektantom Đorđem Mijićem je staru vikendicu pretvorio u moderno zdanje primereno svetskim standardima a opet u skladu sa okolnim objektima.

 

 

Najveći deo fasade prekriven je oblogom od drveta visokog izuzetnog kvaliteta kako bi se postiglo saglasje sa okolinom i to na visokom nivou. Velika natkrivena terasa otvara kuću prema šumi koja se nalazi sa te strane zdanja. Fasada je naglašena diskretnom rasvetom što u večernjim satima dolazi do punog izražaja.

 

 

Vikendica je podeljena na dva nivoa. Dobar deo gornjeg nivoa zauzima terasa kako bi se u svemu što pruža ovaj predeo moglo uživati tokom čitave godine. Velike staklene površine su očekivane. To je gotovo postalo pravilo za vikend kuće koje su smeštene u prirodno, ekolokoški superiorno podneblje. Najvažnije je uspostaviti vezu sa onim što nam u gradovima nedostaje - rastinje, zelenilo, otkriveno nebo, vodene površine. Snaga koja regeneriše i rasterećuje duh čoveka modernog doba. U slučaju kuće u Gornjem Podunavlju, stakleni paneli donjeg nivoa, upravo ispod terase, iznimne su površine. Na taj način, svakodnevni život je obojen i određen prisustvom prirode. Interesantan je trem (baš zbog istaknute terase) kao arhitektonski motiv, upravo zbog toga što umanjuje izloženost i stvara odredjenu dozu distance.

 

 

Objekat obuhvata sto kvadratnih metara. Vrlo je funkcionalan i moderno opremljen.

 


SRODNE VESTI
Kuća na Tari kao rođena iz prirode PLAN
Kuća za odmor na Fruškoj gori raj za sva godišnja doba


 

Dnevna zona je jedinstvena a jedan deo gornjeg nivoa nalazi se pod kosim krovom što daje dozu romantike neophodnu prostorima koji imaju posebnu namenu poput ovog. Kuća za odmor mora biti osmišljena tako da ne opeterećuje već da praktičnošću i estetikom “radi” za nas. Rekonstruisana vikendica u Bezdanu pruža svojim vlasnicima upravo to.

 

Plan kuće: 100 m2

 

 

Autor: Kuća stil

Foto: DOMUS arhitektonski atelje