PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća za odmor na Fruškoj gori: Raj za sva godišnja doba

  • Objavljeno:
  • 16.7.2021

Na južnoj strani Fruške gore, na blago nagnutom terenu kreirana je kuća koja predstavlja pravi mali raj za svako godišnje doba. Sa svojim urbanim dizajnom mami sve poglede, a njen enterijer doprinosi umirujućoj atmosferi za sve koji borave u njoj.

 

Nazvana 4S, kuća je smeštena u Vrdniku, na južnoj strani Fruške gore, a proteže se na 210 m2. Sa platformom i krovom iz jednog dela koji se čine kao da grle i ušuškavaju samu kuću, ovaj dom predstavlja pravo umetničko delo koje potpisuje studio A3 Architects iz Beograda.

 

Sam plac na kome je kuća izgrađena veličine je 4500 m2, a pristup arhitekti prema ovom projektu se bazirao na poštovanju prirodne okoline ali i želje da izraze svoju kreativnost kroz modernu umetnost. Stoga su se odlučili da iskoriste 330 m2 a ostatak prepuste prirodi.

 

 

Kako bi se iznivelisala padina, kuća je postavljena na betonskom temelju sa stubovima, obloženim  drvenim oblogama. Platforma i krov su zamišljeni kao fluidan tok koji na pogled grli samu kuću.

 

Kako bi doprineli opuštajućem karakteru doma, kreiran je bazen koji predstavlja pravu letnju oazu. Prostor oko bazen obložen je sa deck daskama, a zajedno sa bazenom zauzima dodatnih 120m2.

 

 


Ako vam se ova kuća sviđa, svideće vam se i:

Jedinstvena planinska kućica sa staklenim tunelom

Stepenasta kućica na kojoj raste bašta


 

Sama kuća predstavlja balans između lepote i funkcionalnosti. Iako se nekada verovalo da minimalističkom stilu nedostaje udobnost, u ovom projektu je zapravo pokazano da minimalizam i te kako može da bude udoban i nadasve prijatan na oko – počevši od fasade, sve do enterijera.

 

 

Kombinacije jednostavne metalne ograde, beline vertikalnih zidova i teksture drveta obloga neodoljivo podsećaju na brod i daju ovoj kući posebnu čar. U unutrašnjoj strani krova sa svake strane postavljena je ugradna rasveta, koja obasjava put oko kuće i pravi divnu atmosferu noću.

 

 

A3 Architects je za enterijer ove kuće primenio integrisani pristup kako bi napravili enterijer koji leči i stimuliše odmor. Enterijer kuće sadrži sve što je potrebno za udoban boravak u prirodi, a koncipiran je kao otvoreni prostor.

 

Svedeni tonovi enterijer upotpunjeni su crnim detaljima u vidu kamina, fotelja, sofe na razvlačenje i klub stola. Beli tonovi oslikavaju slobodu prostora, dok laminat boje tamnijeg lešnika stimuliše povezanost sa prirodom.

 

 


Povezane vesti:

Moderna vila na padini

Kuća na Avali: Sjajan koncept transformacija prostora (DETALJAN PLAN)


 

Terasa ispred kuće je minimalistička, a upotpunjena je sa dve outdoor fotelje i klub stolom čistih i organskih linija. Predstavlja pravo mesto za uživanje u skoro svako godišnje doba a pogled se prostire kako na bazen, tako i na prirodu Fruške gore u daljini.

 

 

Plan kuće

 

 


Arhitekte kuće: A3 Architects