PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Luksuzne male kuće za iznajmljivanje: Parče raja u divljini

  • Objavljeno:
  • 24.3.2023

Između nepreglednih prostranstava neverovatne prirode, kao da lebde dve luksuzne male kuće minimalističkog dizajna, istovremeno u kontrastu i u harmoniji sa okruženjem. Zahvaljujući arhitektonskom rešenju i dizajnu enterijera, iz ovih kuća za iznajmljivanje pruža se pogled koji oduzima dah.  

 

Na uzvišenju obraslom tropskom šumom, 300m iznad nivoa mora i sa pogledom koji oduzima dah, nalaze se dve identične vile, okrenute ka prostranstvima okeana i okružene neverovatnom prirodom Kostarike

 

Namenjene kratkoročnom iznajmljivanju, projektovane su da obezbede maksimalno uživanje gostima, ne ugrožavajući okruženje i suptilno se stapajući sa njim.

 

Održivi dizajn jednostavnih, pravih linija sa smenom punih i transparentnih površina, potpisuju arhitekte nagrađivanog  studija Formafatal, sa dragocenim iskustvom prethodnih projekata na području Kostarike. 

 

 

Prema rečima arhitekata, vodeća ideja je bila projektovanje održivih kuća sa biofilnim enterijerom, koji će biti sofisticirano osmišljeni, a istovremeno će njihovo oblikovanje biti izrazito minimalističko i jednostavno. Arhitektura vila je svojim tankim i pravim linijama u suprotnosti sa bujnom tropskom vegetacijom, ali odabrani materijali i boje savršeno se uklapaju sa okruženjem.

 

 

Zahvaljujući arhitektonskom rešenju, ove male kuće pružaju pogled koji oduzima dah 

 

Nazvane Achioté, kuće su površine 90m2 svaka i na međusobnoj udaljenosti od 12m.

 

 

Ono što je bila potpuna novina u načinu gradnje za ovo područje jeste primena tradicionalne tehnike zidanja nabijenom zemljom, koja datira još iz stare Kine. Na ovaj način, zidovi se prave nabijanjem mešavine šljunka, peska, zemlje i malo gline, uz dodatak cementa radi izdržljivosti, između ravnih ploča oplate. Posebna prednost ovog tipa gradnje je upotreba lokalnih materijala. Moderne nabijače pravi su izbor za područja vlažne i tople klime, što Kostarika svakako jeste. Tradicionalne tehnike gradnje u skladu sa lokalnim uslovima i klimom omogućavaju zdrave uslove života i energetsku efikasnost.

 

 

Koncept kuća prati morfologiju terena i orijentisan je prema okeanu. Beskrajni pogled na horizont omogućen je staklenim zidovima, čiji su profili skriveni u žlebove betonskih ploča tavanice i poda.

 

 

Spoljašnji i unutrašnji prostor, zahvaljujući staklenim zidovima, nemaju jasnu granicu, već se nesmetano prelivaju jedan u drugi. Terasa vile opremljena je nameštajem za odmor i uživanje u očaravajućim zalascima, a tu je i manji infinity bazen, dovoljan za rashlađivanje i relaksaciju.

 

 

 

Dizajn enterijera i arhitektura u harmoniji sa okruženjem

 

Obe vile su arhitektonski iste. Materijali, osnove, orijentacija su identični. Međutim, razlikuju se u unutrašnjosti, prvenstveno po konceptu boja, što se delimično odražava i na eksterijere.

Dizajneri svoj pristup objašnjavaju razlikom u samoj energiji mesta, karakterističnim vibracijama, zatečenim pre izgradnje kuća.

 

Shop the look: dizajnerski nameštaj za eksterijer  

 

Vila Jaspis - svetla vila je odraz jin energije. Povezana je sa okeanom i nebom, vizuelno, energetski, kao i paletom boja u peščanim nijansama.

Vila Nefrit  - tamna vila je odraz jang energije. U vili Nefrit se oseća veza sa zemljom i džunglom. I ovde je izabran koncept boja kao reakcija na energiju, pa crvena terakota boja betonskog poda prenosi nijansu lokalnog tla u unutrašnjost kuće.

 

 

Kuće  su opremljene minimumom potrebnog, pažljivo odabranog nameštaja, uglavnog rađenog po meri. 

 

 

Pri dolasku obe kuće deluju kao neupadljive i skromne kuće u prirodi, sa grubim zidovima i obrasle tropskim biljkama. Ali čim se prođe kroz ulaz, prema terasama koje kao da lebde nad šumom, otvara se očaravajući pogled na okean, i širi se prostor glavne spavaće sobe spojen sa terasama. Transformacija je potpuna u odnosu na prvi utisak.

 

 


Pogledajte i:

Vila u kojoj se luksuz spaja s prirodom 

Buđenje pod kupolom kućice na drvetu u prašumi Kostarike, za prave ljubitelje prirode 


 

Shop the look: stolice od punog drveta 

 

Minimalistička arhitektura se ogleda i u nepostojanju vrata u enterijeru, osim kliznog panela velikog formata u delu tuša i toaleta.

 

 

Kuhinjski sto, lavabo, police, noćni ormarići i klupe su napravljeni od betona.

 

 

Prateći energiju mesta, ritam prirode i lokalnu klimu, uz igru bojama i formama, studio Formafatal je i ovoga puta napravio mali, besprekorni raj za turiste na neverovatnoj lokaciji. Korak dalje u njihovom radu bilo je donošenje dobre prakse, tradicionalne tehnike gradnje primerene samoj lokaciji i viziji suživota sa prirodom.

 

 

PLAN

 

 

Achioté, Costa Rica

Projekat: Formafatal

Glavni projektant: Dagmar Štěpánová

Fotografije: BoysPlayNice

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil