PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Fantastična transformacija napuštene kamene štale u modernu porodičnu kuću (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 26.5.2023

Oronula kamena štala okružena velikim poljoprivrednim imanjem, pažljivom rekonstrukcijom koja je zadržala 200 godina stare kamene zidove, pretvorena je u modernu porodičnu kuću i buduće eko gazdinstvo.

 

Na prostranom poljoprivrednom imanju od 25 hektara, osamljena u zelenilu, nalazila se oronula kamena štala iz 1810. godine. Sada bez krova i sa zidovima obraslim korovom, ova zgrada je nekada bila važan deo lokalnog poljoprivrednog sistema. U prizemlju su bile prostorije za životinje, dok je na spratu bilo gumno, prostor sa ravnim kamenim podom koji se koristio za vršidbu žita.

 

Arhitektonski studio TYPE pretvorio je ovaj oronuli i napušteni objekat u Devonu u Engleskoj, nazvan Redhill Barn, u savremenu kuću, koja je ponosno zadržala svoje 200 godina stare kamene zidove.

 

 

Rekonstrukcija kamenog objekta  bila je deo šireg projekta pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u malo eko gazdinstvo. Cilj arhitektonskog studija bio je da očuva i unapredi postojeći koncept poljoprivrednog gazdinstva, i stvori odgovarajući dom za moderan porodični život.

 

 

Rekonstrukcija kojom su zadržani kameni zidovi stari 200 godina

 

 

Projekat rekonstrukcije izolovane i razrušene kamene štale nosio je sa sobom brojne izazove. Po rečima arhitekata, cilj je bio da se vrati karakter zgrade na originalan način, sa jasnom razlikom između starog i novog. Odluka je bila jedinstvena da se zadrži vanvremenska lepota monumentalne kamene školjke u divljem prirodnom okruženju.

 

Postavljen je novi četvorovodni krov od aluminijumskog lima, laganog reflektujućeg materijala, u duhu i formi nekadašnjeg krova. 

 

 

Da bi se očuvala originalnost spratova, nisu pravljeni novi otvori, već je vraćena prvobitna dinamika u odnosu svetlosti i prostora u zgradi. Dizajnirana su nova vrata i prozori, na način da se omogući maksimalan ulazak svetla.

 

 

 

Fantastična transformacija napuštene štale u modernu kuću i eko gazdinstvo

 

Lučna okretna vrata omogućavaju širokim otvorima, prvobitno napravljenim za domaće životinje, da ostanu nepodeljeni, ali da se njima lako rukuje.

 

 


Pogledajte još:

Kamena kuća inspirisana rekom: Moderna arhitektura na tradicionalnoj kamenoj osnovi (PLAN) 

Bajkovita rekonstrukcija: staklo, cigla i krov od slame u kolibi staroj 120 godina (PLAN) 


 

Umesto urušenih originalnih podova i tavanice, dizajnirani su savremeni podni i krovni elementi, kako bi se dočarali ritam i jednostavnost u tradicionalnog ruralnog stila. Krovna konstrukcija se proteže po dužini, naglašavajući visinu, oblik i razmere prostora.

 

Shop the look: Enviro moderna fotelja sa kožom 

 

Očuvanje ritma, strukture i razmere prostora postignuto je izbegavanjem klasičnih zidova, već je prostor definisan pregradama i kutijastim volumenima koji kao da plutaju u prostoru, ostavljajući ga otvorenim i nepodeljenim.

 

Shop the look: modularna ugaona garnitura Enviro 

 

Spavaća soba i kuhinja smeštene su u prizemlju, i koriste prednost brojnih lučnih vrata, dok je gornji sprat otvoreni prostor za život i rad. 

 

 

Organizacija, hijerarhija i istorija zgrade vidljive su kroz upotrebu različitih materijala, novih drvenih struktura, kao i zadržanim originalnim zidovima i stubovima od kamena i krečnog maltera, koji enterijeru daju poseban šarm.

 

Ovom fantastičnom rekonstrukcijom na mestu starog poljoprivrednog objekta, okruženog sa 25 hektara zemlje, stvoren je savremen i originalan dom od 200 kvadratnih metara. U okviru projekta, osmišljen je i novi pristupni put, kao  i projekat ekološkog pejzažnog dizajna, sa planom za stvaranje povrtnjaka, leja divljeg cveća, livada i voćnjaka.

 

 

 

PLAN

Redhill Barn

Autor projekta: TYPE

Projektantski tim: Sam Nelson, Ognjen Ristic, Matt Cooper, Tom Powell, Sarah Firth

Fotografije: Rory Gardiner

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil