PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Nameštaj od paleta: brzo, kreativno i jeftino rešenje za baštu ili enterijer

  • Objavljeno:
  • 11.8.2022

Da bi se napravio baštenski nameštaj ili nameštaj za enterijer od drvenih paleta, ne mora da se bude iskusan majstor. Dovoljan je osnovni alat i znanje, materijal sa stovarišta i dobra ideja. Mi smo odabrali nekoliko predloga za vas.

 

Korištene palete nije teško nabaviti, možete pogledati na stovarištima građevinskog materijala, ili potražiti u oglasima. Proverite da nisu oštećene i da je drvo dobro suvo. Isto tako, možete kupiti nove palete, pa čak i napravljene po određenoj meri.

 

Za pravljenje nameštaja obično se koriste euro palete, rađene po standardu evropske asocijacije, u dimenziji 120cm x 80cm. Od njih možete napraviti razne komade nameštaja – fotelje, garniture, ugaone garniture, stolove, stočiće , police, krevete… Palete su odlične nosivosti, tako da o tome ne morate da brinete.

 

Najčešće se pravi baštenski nameštaj od paleta. To su jednostavne garniture, dvosedi trosedi ili ugaone garniture, ofarbane u belu ili drugu boju, a zatim prekriveni udobnim, šarenim jastucima.

 

 

Njih je jednostavno napraviti, a ako to prvi put radite, uputstva lako možete naći na internetu:

 

 

Ako nemate dvorište, isto važi i za nameštaj za terase. Palete su otporne na vremenske uticaje, a njihove dimenzije se lako uklapaju i u manje prostore.

 

 

Malo napredniji uradi sam nivo uključuje upotrebu nogica za nameštaj ili točkića, što će olakšati upotrebu vašeg novog nameštaja. Točkiće obavezno montirajte na stočiće, a možete da osmislite i multifunkcionalni komad nameštaja, koji po potrebi može biti ležaljka, tabure ili sto.

 

 

 


Pogledajte još interesantnih ideja:

12 trendova za uređenje bašte koji će vaše dvorište pretvoriti u raj za uživanje 

Dva originalna enterijera za umetnike


 

Pravljenje nameštaja daje vam potpunu slobodu da osmislite prostor i prilagodite ga svojim potrebama. Poigrajte se dodatnom dekoracijom svog kutka, oplemenite ga detaljima, biljkama i napravite mesto za odmor i uživanje 

 

 

Palete mogu da se koriste i za druge namene, ne samo za pravljenje nameštaja. Interesantan primer je pravljene drvenog deckinga od paleta u dvorištu. To je najbrži i najjeftiniji način da napravite privremenu podlogu za baštenski nameštaj

 

.

 

 

Fotografije: Pinterest

Tekst: Redakcija Kuća Stil