PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite jednostavan stočić za kafu od samo jedne paleta

  • Objavljeno:
  • 23.6.2014

Samostalna izrada nameštaja od paleta postaje veoma popularna, a razlozi su brojni - na taj način se pravi izuzetno jeftin, jednostavan i prilagodljiv nameštaj. Nameštaj od paleta pravi se brzo, može biti multifunkcionalan, pravi se po sopstvenom ukusu i farba i ukrašava u boji po želji.

 

Kroz detaljno uputstvo dajemo vam ideju kako da napravite jednostavan i funkcionalan stočić za dnevni boravak od samo jedne palete.

 

Palete možete da potražite na stovarištima, one polovne uglavnom poklanjaju ili prodaju po nižim cenama, mada možete pronaći i radionice koje proizvode nove (bukove ili hrastove). Cena se kreće od 500 do 1000 dinara kada su u pitanju nove i prvoklasne plaete, a najkvalitetnijim se smatraju „Euro“ palete, izrađene po evropskim standardima.

 

Potreban materijal:

 

Jedna drvena paleta

Farba za drvo

Šperploča

Ekseri

Elektrićna bušilica i šrafovi

4 točkića sa držačima (opciono)

Četka za farbu

 

Postupak izrade:

 

1. Važno je da paletu pre svega dobro osušite, ako ste je eventualno nabavili polovnu i vlažnu.

 

 

2. Zatim je neophodno da paletu dobro išmirglate kako biste uklonili neravnine na koje se neko eventualno može poseći. Šmirglajte dok drvo ne bude glatko. Prilikom šmirglanja preporučljivo je najpre koristititi grubu šmirglu sa oznakom 100, pa zatim poravnati finom šmirglom sa oznakom 180.

 

 

3. Veće neravnine možete popuniti gitom za drvo, ali u tom slučaju obavezno sačekajte nekoliko sati, kako bi se git sasušio, a vi kasnije mogli da izravnate površinu.

 

 

4. Nakon toga paletu prefarbajte zaštitnom bojom za drvo, kako bi postalo glatko i sjajno. Po želji, akrilnom farbom u boji po želji možete prefarbati paletu.

 

 

5. Na donji deo palete pričvrstite točkiće. Postarajte se da točkove pričvrstite ekserima odgovarajuće veličine, a za to će vam poslužiti električna bušilica i odgovarajući šrafovi.

 

 

6. Po želji, na dno palete možete ušrafiti i šperploču, kako biste ispod mogli lepo da odlažete knjige.

 

 

Uživajte u svom remek delu!

 

Foto: mangotomato.com