PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zapanjujući versko-kulturni centar u Ljubljani najbolja zgrada u 2021.

  • Objavljeno:
  • 23.8.2021

Predstavljamo vam kompleks islamskog verskog i kulturnog centra u Sloveniji, koji sa svojim savremenim izgledom mami sve poglede, a zaslužno je osvojio ArchDaily nagradu za najbolju zgradu u 2021. godini.

 

Slovenija ne prestaje da iznenađuje svojim kreativnim i uspešnim projektima kada je u pitanju arhitektura. Stoga otkrivamo vam još jedan takav poduhvat koji je svoje mesto pronašao u Ljubljani, a potpisuju ga Bevk Perović arhitekti studio.

 

 

Za lokaciju verskog i kulturnog centra bilo je odabrano područje koje je u blizini centra grada, ali je bilo napušteno i zaboravljeno sa neizvesnom urbanom budućnošću. Iz tog razloga ovaj kompleks je utoliko značajniji jer ne predstavlja samo kulturni i verski centar već i deo urbanističnog razvoja samog grada.

 

 


Povezane vesti:

Neobičan bazen u Sloveniji nagrađen za arhitekturu

Luvr u Abu Dabiju – arhitektonski biser Žana Nuvela


 

Kompleks se sastoji od verske škole, kulturnog i kancelarijskog dela, stambene zgrade za zaposlene u centru, kao i restorana i džamije prve izgrađene u Sloveniji. Nove zgrade centra pozicionirane su kao autonomne celine koje okružuju centralni trg sa džamijom.

 

 

Iako su nezavisne svaka zgrada ovog kompleksa je u savršenoj međusobnoj kompoziciji. Otvorene su ka spoljnom svetu sa kosim pozicioniranjem, dok istovremeno opkružuju zgradu džamije i omogućavaju pogled prema njoj sa svih strana kroz praznine između njih.

 

 

Centralni element novog kompleksa čini džamija sa podzemnim parkingom. Ona je potpuno otvorena prema trgu kako bi se omogućilo proširenje molitvenog prostora ka napolju za vreme velikih okupljanja i molitva. Za razliku od svojih istorijskih prethodnika džamija je zamišljena kao čelična konstrukcija u obliku kutije lake forme. Mrežasta konstrukcija napravljena je od čelika dubine 45 cm i samo 8 cm centimetra debljine rešetki, koje su ispunjene belim betonom na donjem delu i providnim staklom na gornjem delu. Ovo omogućava suncu da poplavi unutrašnji prostor.

 

 

Kupola, centralni element džamije na specifičan način visi u unutrašnjosti. Kako bi simbolizovala prikaz neba kao u istorijskim primerima, napravljen je od prozirnog plavog tekstila, najslabijeg i najkrhkijeg materijala koji u islamu ima dugu i bogatu istoriju - počevši od Kisve, pokrivača za Kabu do prenosivih šatorskih džamija u Iranu.
 

 


 

Islamski versko-kulturni centar jedan je od dobitnika ArchDaily nagradu za najbolju zgradu u 2021. godini.
 

 

 

Arhitekte: Bevk Perović arhitekti
Izvor: ArchDaily